Трима юбиляри – честито!

* ДГ „Синчец“ на 50 – половин век обич и доверие, защото „тя е чудесно, цветно и щастливо детско царство“ * ФА „Здравец“ на 70, ръководителят на 80 – салонът на читалището се пукаше по шевовете, а публиката не спираше да аплодира
Празници
ДГ „Синчец“ – на 50
ДВА сериозни троянски културни юбилея отбелязахме дни преди 24 май, празника на духовността. Към тях се прибави и един личен юбилей, не по-малко хубав и сериозен.

НА 19 МАЙ малчугани, лелички, госпожи, приятели, родители отбелязаха с празнично тържество в големия читалищен салон (НЧ „Наука – 1870 г.“) 50-годишнината на една от най-амбициозните и предпочитани детски градини в Троян – ДГ „Синчец“ с директор Виолета Маркова. Детското заведение отваря през 1973 г., третата ДГ в града ни, а първият директор е Невена Пиронкова – в началото са само 4 групи и 120 деца, за да достигнат до 9 групи и 270 деца в края на 90-те години. „Днес децата са други. Но както преди 50 години, така и сега тези малки и усмихнати момичета и момчета дават съдържание и облик, изпълват с радост и щастие детската ни градина. Защото тя е чудесно, цветно и щастливо детско царство“, се чу в приветственото слово на директорката г-жа Маркова. А в профила на кмета Донка Михайлова във фейсбук четем: „50 години ДГ „Синчец“. 50 години детски усмивки и сълзи от първата раздяла с мама. 50 години обич и доверие. В последните няколко години Община Троян е с доверие към директора и към целия екип заради професионализма и отдадеността към работата. Тази вечер беше истински празник!“.

ФА „Здравец“ – на 70
ДЕН ПО-КЪСНО, 20 май, на същото място – в големия читалищен салон, бе юбилейният концерт на Фолклорен ансамбъл „Здравец“ с дългогодишен ръководител Стефан Йочевски. Споделеното от г-жа Михайлова, пак във фейсбук, макар и кратко казва много и за празничното събитие, и за адресата му, юбиляря ансамбъл „Здравец“: „70 години на приятелства, обич към традицията и българщината, към музиката и танца, години на воля да представяш Троян… 70 години от началото, години на признание на най-големите национални форуми, години на трудности в объркани времена и на ново начало… 70 години ансамбъл „Здравец”! Салонът на читалището се пукаше по шевовете, а публиката не спираше да ги аплодира. Наградих по повод на 80-годишнината му вдъхновителя и ръководителя Стефан Йочевски, който обяви, че се разделя със сцената. Не му вярвам. Излезе с бастун, хвърли го и затанцува. Честит юбилей!“. Тоест юбилярите се оказаха трима – честито и от нас!

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |