Кметът забрани поливането с питейна вода

* Забраната включва и пълненето на басейни и миенето на улици, балкони, коли и др.; глобата е до 500 лв. за физически лица и до 2000 лв. за фирми
Внимание!
НА 19 ЮЛИ кметът на община Троян Донка Михайлова издаде заповед (№865/19.07.2022 г.), с която забранява използването на питейна вода за „напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, моторни превозни средства (МПС), балкони и др., пълненето на басейни и други подобни“.  Забраната важи за територията на цялата община, а на нарушителите й ще се налагат глоби – от 20 лв. до 500 лв. за физически лица и от 100 лв. до 2000 лв. за юридически лица.

ЗАБРАНАТА се основава на чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), определящ правомощията на общинския кмет и във връзка с Наредба №4 за (от 2004 г.) за условията и реда за ползването на питейна вода, по-специално т. 3 на параграф 2, гласящ: „§ 2. При пресъхване или силно намаляване на дебита на водоизточниците и съобразно изискванията на тази наредба операторът уведомява териториалните органи на изпълнителната власт и предлага да се предприемат действия за въвеждане на: 1. режим на водоползване; 2. лимити на водопотребление; 3. ограничения във водоползването, като забрана на ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, МПС, балкони и др.“.

КОНТРОЛЪТ по изпълнението е възложен на общинския кмет и кметовете и кметските наместници по селата. А защо се стигна до тази мярка е ясно – намалелия дебита на водоизточниците на територията на цялата община заради горещините и засушаването и с цел да се осигури редовно подаване на питейна вода до потребителите. А дали заповедта ще се изпълнява или ще си остане само на книга, както се е случвало при предишни подобни случаи, ще видим.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |