Патронният празник

* Четирите троянски училища, носещи името на Левски  - в Троян, Черни Осъм, Орешак и Борима, отбелязаха деня на своя безсмъртен патрон
18 февруари
Пред барелефа на Левски в СУ „Васил Левски“,
Троян, 17 февруари 2022 г.

В НАВЕЧЕРИЕТО на патронния си празник – деня, от който започва безсмъртието на едничкия син на България Васил Левски (18 февруари), четирите троянски училища, носещи името на Апостола, получиха поздравителни адреси от кмета на общината Донка Михайлова. В поздравлението се казва: „Приемете нашите искрени поздравления по случай патронния празник на Вашето училище! Гибелта на най-светлата личност на България, този, когото народната памет е нарекла Апостол на свободата, остава в националния календар като паметен ден – ден, в който се връщаме към заветите му, спомняме си за саможертвата му, извървяваме пътя към свободата, който е предначертал за поколенията. Носете с чест и гордост името Васил Левски, съхранете любовта към духовните ценности на нашия народ, отстоявайте идеалите му! Нека Вашите успехи се множат и Ви носят удовлетворение! Честит празник!“.

Рециталът пред паметника на Левски в ОУ „Васил Левски“, Орешак, 18 февруари 2022 г.
В ЧЕТИРИТЕ празнуващи училища – СУ „Васил Левски“ (Троян), СУ „Васил Левски“ (с. Черни Осъм, Училището за планински водачи, което от новата учебна година ще носи името на своя именит дългогодишен директор Минко Занковски), ОУ „Васил Левски“ (с. Орешак) и ОУ „Васил Левски“ (с. Борима) – имаше чествания и съпътстващи събития, свързани с патронния празник. Ще споменем училищния празник, конкурса за рисунка „По стъпките на Апостола“ и екологичния конкурс „Водата и ние“ в Троян, традиционното поднасяне на венец пред барелефа на Левски в центъра на Черни Осъм, поклонението в черноосъмския параклис „Св. Георги“, намиращ се на мястото на някогашния женски метох в селото, приютявал Апостола, и училищния поход „По стъпките на Левски“, рецитала пред паметника на Левски в двора на училището в Орешак и посещението на скривалището на Левски в Троянския манастир, виртуалния патронен празник в Борима с песни, рисунки, рецитации за Левски и неговото дело. И от нас – честит празник!

Т21 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |