Няма да гасят лампите в Троян заради скъпия ток

* Кметът: „Нямаме никакво намерение да ограничаваме осветеността на територията на общината. Троян е в стабилно финансово състояние и
 при нас тази тема не стои“
Светло
Донка Михайлова
РЪСТЪТ на цените на тока уплаши не на шега българските общини, които са сред сериозните потребители и потърпевши. Не закъсняха и непопулярните мерки за икономии, едната от тях – гасене на уличното осветление през нощта и/или изключване на част от уличните лампи. С други думи, България стана по-тъмна заради поскъпването на тока, но не и Троян, научихме от кмета Донка Михайлова на традиционната й и първа за годината месечна пресконференция (21 януари).

„ПОЛОЖЕНИЕТО в страната е изключително тревожно, вече не са една и две общините, които гасят уличното осветление в 21:00 ч. и го пускат рано сутрин, както и градовете и селата, в които уличните лампи светят през една. Това е така, защото през последните два месеца сметките на българските общини за електроенергия нараснаха два пъти, а за горива – 1,6 пъти, което важи и за Община Троян“, коментира градоначалникът. С важното уточнение в добавка: „Категорично искам да заявя, че нямаме никакво намерение да ограничаваме осветеността на територията на общината. Троян е в стабилно финансово състояние и при нас тази тема не стои“.

БИТКАТА на общините за минимизиране на щетите от скока на цените на тока и горивата е сериозна. На среща със силния човек в правителството – вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) са поискали подкрепа, сподели г-жа Михайлова, която е зам.-председател на сдружението и сред основните преговарящи. Предстои и среща с премиера Кирил Петков.

Вечерен зимен Троян, сн. facebook
НАЙ-НАПРЕД – финансовият министър е потвърдил, че ще бъде изпълнен ангажиментът за месеците декември и януари общините да получат компенсация в размер до 75% от ръста на цената на тока, съобразно цената през същите месеци на миналата година, но не повече от 250 лв. за мегаватчас. „Това не ни удовлетворява, защото не са само сметките на общинската администрация, а и сметките на училища, детски градини, общинските болници. Настояваме за 100% компенсации“, заяви кметът на Троян. Второто искане – НСОРБ настоява за промяна в Закона за енергетиката и общините и вторичните разпоредители с бюджета, които сега се третират като небитови абонати (наравно с фирмите), да бъдат приравнени към битовите абонати. „В случай, че няма политическа воля за тази законова промяна, настояваме да не се начислява ДДС върху сметките ни за електроенергия, така както е за горивата на земеделските производители“, поясни Донка Михайлова.

Т21  

1 Коментара:

Unknown каза...

Необходимо е общината да възложи проектиране и последващо реализиране на модернизиране на уличното осветление с нови енергоспестяващи лампи управлявани от общината чрез система от ретланслатори на пусковия и спиращ сигнал. С цел икономия трябва в проекта да се предвиди лампите да имат регулираща апаратура която да понижава интензитета им в определени часове на денонощието.Осветлението на града и селата е старо и енергонеспестяващо, а цените на електроенергията няма да се върнат в предишните стойности.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |