„Мазно“ набира скорост

* Идеята е британска, проектът стартира през 2018-та, реализират го две троянски момчета от ИТ сектора – приятелите Кристиян Стефанов и Пламен Борисов
Бизнес
Кристиян Стефанов и Пламен Борисов с някои от продуктите на „Мазно“, сн. Надежда Чипева
ДВЕ ТРОЯНСКИ момчета – 24-годишният Кристиян Стефанов и 22-годишният Пламен Борисов, приятели от ученическите години, възпитаници на троянското СУ „Св. Климент Охридски“, сега работещи в ИТ сектора, реализират една своя „луда“ мечта. Проектът им също е с „лудо“ заглавие – „Мазно“, и е за изработка  и продажба на оригинални картички (оригинални като дизайн, текст и дори начин на разпространение – замислят използване и на вендинг автомати за картички). Проектът започва като хоби в свободното време и за да „се правят на забавни“, по думите им пред в. „Капитал“, който наскоро излезе с голяма статия за двамата троянци и бизнес начинанието им. Започнало на шега през 2018 г. и с 3,50 лв. печалба от първата продажба, за да достигне до 110 хил. лв. оборот през 2021 г. и заявка за разрастване.

ИДЕЯТА за картичките е на Кристиян и се заражда през 2017 г., когато все още е студент в Англия – попада в лондонски магазин за забавни картички, споделя с Пламен и двамата решават да направят нещо подобно. Усетили българския/балканския потенциал и следвайки британския хумор в текстовете и посланията – по-провокативен, по-директен, по без „спирачки“. Започват с 52 лв. начална инвестиция за хостинг и домейн на сайта (www.mazno.bg), споделя Кристиан. А за прохождането на бизнеса разказва: „През първите няколко месеца, ако някой си поръчаше картичка, отивахме да я принтираме и тичахме до спедитора да му я пратим. Супер дърварска работа, но така се завъртя колелото“.

А КАК се ражда заглавието „Мазно“? То е в пълен синхрон с цялостния стил на проекта, като целта била да е кратко, провокативно и запомнящо се. Всъщност се оказва, че е натоварено с преносно значение – и е повече смешно, отколкото мазно. „Бяхме в един бар в Троян и мислехме всякакви глупости. „Мазно“ е дума, с която наричаме неща, които са смешни, шегичка помежду ни. Заменяме думата смешно с мазно“, споделят двамата партньори и приятели. Ето и някои от текстовете на картичките, допълващи съответната илюстрация: „Обичам те! Без теб съм като баница без сирене!“, „Ставаш на 20. Началото на края“ (за рожден ден), „На Коледа се случват чудеса! Колата ще се оправи сама“, „Ще преживея грозния ти пуловер, заради това под него“ (за Нова година), „Дано хъркането не ви раздели“ (за сватба), „Обичам да скучая с теб“ (за празника на влюбените), „На твоята възраст Зукърбърг е създал фейсбук“ (за завършване) и т. н.

В МОМЕНТА освен тях във фирмата работи още един човек, печатат в частна печатница в Троян. Използват я и за склад, в който имат в наличност от всички видове картички, но са готови, при по-големи поръчки, да реагират веднага. Картичките са в седем категории (рожден ден, 8 март, Коледа, Св. Валентин, сватба, бебе, завършване) и по 15 и повече разновидности във всяка. Цената за една бройка с включена доставка е 6 лв., има и промо оферти – две за 10 лв. и картичка плюс подаръчна торбичка за 14 лв. Към момента основните продажби са онлайн, но продуктите на „Мазно“ се намират и в магазините, като цената навсякъде е една и съща (6 лв. за бройка). Наред с картичките се продават и други артикули – книгоразпределители, майтапчийски ваучери за, например, спаринг бой с полицай и др. А най-новото е – грамаден половинметров плюшен дюнер, в чието производство (1000 бр.) са инвестирали 36 хил. лв.

КАКВИ са плановете? Дългосрочният е „Мазно“ да се превърне в място, където да си купиш нещо забавно от най-разнороден порядък – тениски, джапанки, мобилно приложение игра, неща за ядене и т. н. „В колкото повече категории можем да бръкнем, толкова по-доволни ще сме. Трябва да вложим 60-70 хил. лв. за разрастване на екипа, за да може да навлезем и в по-малките книжарници. Там имаме конкуренти, които са стъпили много сериозно и искаме да се изправим срещу тях“, обобщават Кристиян и Пламен.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |