Свилен Андреев, „Демократична България“:

Автомагистрала „Хемус" е основен приоритет за региона и тя трябва да бъде завършена. Но това трябва да става прозрачно и с мисъл, защото само ясни правила могат да гарантират „празни чекмеджета“ и качествени пътища. 

ПИ 2021 (2)
„Демократична България“

ВСЕКИ ДЕН се срещам с хората от област Ловеч и обсъждаме едни и същи въпроси, които са от изключителна важност за хората в региона и пряко засягат тяхното бъдеще. Защо регионът се обезлюдява, защо икономическата инфраструктура пустее, кога ще бъде завършена АМ „Хемус“? Отговорът на всички тези въпроси е само един – когато върнем законността и премахнем политическите зависимости, обхванали всички нива на държавата. Областта не е изключение на порочните практики на управление, на които сме свидетели повече от десетилетие. Магистралата, на която разчита целият регион, се строи по възможно най-непрозрачния начин, без обществени поръчки, с подизпълнители и на изключително завишение цени. Ако това е начинът, то с  доскоро управляващите, имаме сериозни разминавания в разбирането за ред, за хаос и изобщо за бъдещето на държавата и региона.

ФОКУСЪТ не е върху това, дали строителството трябва да продължи или не. Магистралата е основен приоритет и тя трябва да бъде завършена. Но това трябва да става прозрачно и с мисъл, защото само ясни правила могат да гарантират „празни чекмеджета“ и качествени пътища. Големият проблем тук е неефективното изразходване на обществените средства, което води до загуба на милиарди на годишна база. Тези пари могат да бъдат разпределени по други пера, които да имат пряко отношение към подобряване качеството на живот на хората. Тези пари са онзи липсващ финансов ресурс, от който зависи индексацията на пенсиите, устойчивото увеличаване на заплащането в ключови държавни сектори, в стратегически важните области на здравеопазването, образованието, в частност на дейците на културата, социалните работници.

МЕСТНИЯТ среден и дребен бизнес беше изправен пред сериозни предизвикателства в периода на пандемията. И тук отново погазването на закона доведе до непрозрачното и нелогично разпределяне на милиарди в ръцете на шепа хора, които трябва да са отговорни за здравето и бъдещето на нацията. Давам пример с ББР (Българската банка за развитие). В икономическата си програма сме предвидили промяна в закона за ББР, чрез който тя да бъде трансформирана в „банка на банките" и да се специализира в разработването на мерки и програми за улесняване на достъп до кредит на микро, малки и средни предприятия. Това са все политики, които не могат да бъдат реализирани без ред, без законност и без модернизация. „Демократична България“ е тази политическа сила, която не само говори открито за проблемите, но и знае  как могат да бъдат преодолени с устойчиви механизми, които да доведат до ускорено развитие на национално и местно ниво.

Начало

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |