Хаджийски и Щинков заедно в троянската галерия

* Първата съвместна изложба на двамата колеги и дългогодишни приятели е озаглавена „43 години след това“ * Откриването –
 28 юли, вторник, 18:00 ч.
Предстоящо Серяковата къща
Иван Хаджийски, Валентин Щинков
НА 28 ЮЛИ (вторник, 18:00 ч.) в троянската галерия „Серякова къща” се открива изложба на Иван Хаджийски (живопис) и Валентин Щинков (графика). Първата си съвместна изложба двамата колеги и добри приятели са озаглавили „43 години след това“. Което не е случайно – преди 43 години е началото на тяхното пътуване от приятелството към творческата безкомпромисност и естетическо съвършенство, четем в анонса за изложбата. Пътуване в една посока – към експеримента, духовната независимост, личната социална и творческа свобода. И към непоносимостта към стиловото безвкусие, имитацията, повторяемостта. Артисти в пълния смисъл на думата, е оценката за авторите на „43 години след това“, най-високата оценка.

ЗА ТЯХ. Валентин Щинков е художник и дизайнер, живее в София. Собственик е на столичната галерия „Интро”. В началото на миналата година тук (галерия „Серякова къща“) бе представен неговият арт проект „Столът като символ“. Иван Хаджийски е наш съгражданин. Завършил е Националната художествена академия, специалност живопис в класа на акад. Светлин Русев. Работи основно в областта на илюстрацията и живописта. Автор е на герба на град Троян.

И ЗА ФИНАЛ един любопитен щрих. Хаджийски – който е известен с творческата си провокативност и със социалната си, а на моменти и политическа, ангажираност – е подредил по специален начин в изложбения списък първите 7 от общо 13-те си картини. Така че заглавните им букви образуват в акростих думата „ОСТАВКА“ (Осем, Съм, Тя, Ангел, Вътрешен двор, Копнеж, Абстрактно).

Т21, по информация на галерия „Серякова къща“

1 Коментара:

Yul Rich каза...

Ако не бях възпрепятстван, щях да съм в Троян във вторник. Успех!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |