Поклон за Шошо

* Един огромен мъж и едновременно крехък, съмняващ се, нежен като всеки истински творец
In memoriam
Веселин Шошков-Шошо
НА 11 МАЙ 2009 Г., в деня на духовните ни първоучители св. св. Кирил и Методий, което сигурно е някакъв знак на съдбата, ни напусна забележителен творец и съгражданин – големият майстор на малката пластика Веселин Шошков-Шошо, само на 49. Един огромен мъж и едновременно крехък, съмняващ се, нежен като всеки истински творец.

ИЗКУСТВО трудно се прави в днешното масово време. Всъщност изкуство винаги се е правило трудно, то е нещо специално, единично. Още по-трудно се прави в малкия град, където нещата също са малки, говоря за духовните. Не че няма изключения. Шошо бе едно от тях, лъч, който (ни) дава оптимизъм и самочувствие. Дълбок поклон, приятелю! И още за твореца – бе голям пич, веселяк, добряк, бохем, шарен. И много липсва, и ще ни липсва. Пак поклон!

Шошовите кентаври от последната му изложба, 2008 г.
ТОЧНО година преди да си тръгне, на 5 юни 2008 г., Шошо представи поредната си самостоятелна изложба в троянската галерия „Серякова къща“. Имах честта да я открия и ще си позволя да припомня нещичко от казаното, смятам го за важно: „Шошо не е „четвъртъчен” автор - т. е. няма нищо общо с биташко-чалгаджийския манталитет, тържествуващ не само през троянските четвъртъци (когато градът ни е в „плен” на традиционния седмичен битак). Класата му не е новина, но всички в някаква степен сме изненадани от показаното – тематично по-разнородно от друг път и, може би, по-замислено, по-концептуално. Митологични (няма как да не отбележим великолепната „Змейова сватба” или пък оня тържествуващ хедонист „Бакхус”) и литературни (май за пръв път се обръща към печалния идеалист Дон Кихот) сюжети, пластични „цитати” (например по Шагал), съчетание на еротика с елегантност и тънка ирония (серията „Мулен Руж”), самоиронични „намигвания” (кентавърския автопортрет). Шошо предлага културни асоциации и прави комплимент на троянската публика, мислейки я като образована, чувствителна, европейска. Дали ни е надценил?“.

Генадий Маринов

Още по темата:

3 коментара:

Unknown каза...

Велик беше!

Марин Платников каза...

Как лети времето... Френки, помним те, приятелю! ❤️��

Unknown каза...

Познавам само двама души, които с години са чистили улиците на София за да завършат любимата си специалност: акад. Благовест Сендов и Веско. Лека им пръст и на двамата.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |