Кольо Матеев – ковачът на тежките саби

* Летописецът Иван Марангозов: „Сабята на ковача чудак, с която с един замах отсякъл главата на турчина нападател, се пази у неговите наследници. Трябва да се прибере”

Десислава Вутова
20 април

Уредничката в троянския Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства Десислава Вутова ни припомня един от героите на Новоселскто въстание, наричано още Новоселската република (величествената и трагична последна страница на Априлското въстание, избухнало на 20 април 1876 г.) – землякът ни новоселчанин Кольо Матеев. В Новоселската република, според приписка в т. нар. Скандалски псалтир, съхраняван в троянския музей, са убити и изклани 109 души от бунтовното Ново село (сега гр. Априлци). Шапки долу! Т21

ТОВА са наковалнята и сабята на Кольо Тодоров Матеев. Заслугата за тяхното издирване е на Иван Марангозов, старият учител и общественик, когото познаваме като автор на книгата „Новоселското въстание, осемдневната борба под Марагидик”.

Наковалнята и сабята на Кольо Матеев
ДЕВЕТ дни новоселци водят тежки боеве. След падането на Батошево и Кръвеник турците хвърлят всичките си сили за превземането на Ново село. Позициите на въстаниците стават неудържими, но самоотвержената им защита не позволява на врага да овладее бързо селото. Бойците отстъпват бавно. Към източната страна на селото срещу напиращите орди излиза и „ковачът на тежките саби” Кольо Матеев. Замахва с тежката си сабя срещу двама башибозуци, изскочили срещу децата му, отрязва главата на единия, грабва пушката му и застрелва другия. Да продължи по-нататък боя не може, тъй като са ранени и двете му ръце. На другия ден рано е заловен, изкаран вън от Зла река и след нечувани изтезания е разсечен на късове.

САБЯТА на Кольо Матеев до Освобождението е скрита в един от зидовете на къщата му. През 1955 г. Марангозов пише до плевенския музей: „Сабята на ковача чудак, с която с един замах отсякъл главата на турчина нападател, се пази у неговите наследници. Трябва да се прибере…”. Съхранена е и наковалнята на майстора, заедно с ковашки клещи. Върху една от вертикалните страни на наковалнята е издълбана годината на изработването й - 1868-ма.

Скандалския псалтир с приписката за Новоселското въстание
ДА ПРИПОМНИМ и свидетелството на Скандалския псалтир, запазил приписка за въстанието в Ново село преди 144 години. Текстът гласи: „Да са знай какво са случи в лето 1876 кога са потъпка и изгори Ново село за народност и сто и девет души убити бидоха или заклани от турци агарянци“.

Десислава Вутова,
Музей на занаятите - Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |