Започна строителството на двете нови инсталации за отпадъци

* На 8 април бе открита строителната площадка, изпълнител е столичният „Холдинг Пътища - Пи Ес Пи“ ДЗЗД * Проектът се реализира по ОП „Околна среда 2014-2020“, общата му стойност е 6,2 млн. лв., актуализираният срок за изпълнение – 16 октомври 2021 г.
Икономика и екология
Кметът Михайлова лисна менче с вода – да му върви като по вода на строителството
МАКАР и без ритуала с първата копка и планираната начална пресконференция на 8 април бе открита строителната площадка на мащабния и можем да го наречем стратегически за общините Троян и Априлци съвместен проект „Допълнителна инфраструктура за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Троян“. Предвиждащ – изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци плюс съответната съпътстваща инфраструктура и доставка и монтаж на всички съоръжения. А голямата му цел – чувствително намаляване на количеството депонираните отпадъци и увеличаване на дела на рециклираните отпадъци (според българската нормативна уредба до 2020 г. депонираните отпадъци не трябва да надхвърлят 35% от общия боклук, а делът на рециклираните отпадъци трябва да е минимум 50% – бел. ред.) и осигуряване на още живот на сметището ни, което в момента е с почти изчерпан капацитет. Мястото на двете нови инсталации е в местността Троянско поле (при северния вход на града). 

ПРОЕКТЪТ се реализира по ОП „Околна среда 2014-2020“, а административният договор с управляващия орган – Министерството на околната среда и водите, бе парафиран на 20 декември 2017 г. (подписаха го тогавашният и настоящ кмет на Троян Донка Михайлова, бившият кмет на Априлци Младен Пелов и бившият министър Нено Димов – бел. ред.). Бенефициенти са двете общини – Троян (водеща) и Априлци (партньорска), като общата проектна стойност възлиза на 6,2 млн. лв., от които  4,6 млн. лв. е безвъзмездната субсидия (3,9 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и 689 хил. лв. национално съфинансиране от държавния бюджет), 689 хил. лв са собствен принос на общините Троян и Априлци  и 1 млн. лв. ДДС. „От този проект зависи политиката за управление на отпадъците на двете общини за години напред“, заяви тогава г-жа Михайлова (виж „Най-важният проект за 2018 г.“ – бел. ред.).

Подписването на административния договор, 12 декември 2017 г.
Подписване на договора за изпълнение, 6 юни 2019 г.
ИЗПЪЛНИТЕЛ по инженеринговия способ (проектиране плюс изграждане) на строителната част е консорциумът „Холдинг Пътища - Пи Ес Пи“ ДЗЗД (София), обединяващ  усилията на фирмите „Холдинг Пътища и инфраструктурни съоръжения“ ЕООД и „Пи Ес Пи“ ЕООД, с участие (при работното проектиране) на подизпълнителя „Екоем“ ЕООД.  Договорът с изпълнителя бе подписан на 6 юни 2019 г. (виж „Започва изграждането на новите инсталации за отпадъци“ – бел. ред.); през 2018 г. бяха сключени договорите за консултантски услуги за оценяване на съответствието на инвестиционния проект и строителния надзор, за предоставяне на техническа помощ за управление на проекта и за информация и комуникация. След допълнителното споразумение крайният срок за реализацията е 16 октомври 2021 г.

ПРЕДСТОИ да бъдат изградени компостираща инсталация за разделно събрани зелени отпадъци с капацитет 2200 т годишно, инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци с капацитет 6300 т годишно и съпътстващата инфраструктура към инсталациите. За осигуряване на технологичните процеси на двете инсталации ще се достави следната техника: два специализирани автомобила за събиране на зелените отпадъци, челен товарач, мобилен шредер, електрокар и 110 съда за събиране на зелени отпадъци. На откриването на строителната площадка кметовете на Троян и Априлци – г-жа Михайлова и инж. Тихомир Кукенски, и присъстващият представител на „Холдинг Пътища - Пи Ес Пи“ ДЗЗД взаимно си пожелаха успех.

Т21

Още по темата

2 коментара:

NIK каза...

Стига с този PR и пепел в очите! Каква ти екология в Троян? Нищо не работи в Троян , вижте реката след града около разклона за Добродан колко е мръсна пречиствателната станция се изпуска в реката когато се повишат водите. Вижте фирма Тоникс срещу кампоса как обгазява целия квартал лично съм говорил с еколожката , а тя вместо да направи нещо ми извади от девет кладеница вода как нищо не може да направи , нали за това получава заплата от нашите пари (данъци).

Danchevi каза...

В Троянската община с пълна сила важи принципа наложен още от зората на социализма- „ Не е важно какво си свършил, важното е какво ще отчетеш“! За няколко месеца като общински съветник се убедих, че най –ефективно работи PR-отдела, създаваики облик на активно работеща администрация, зад който облик, реално стои твърде малко. Хора прекарали години в летаргия, лишени от всякакво вдъхновение и желание за реални стъпки на промяна. Изключителни специалисти в това да те убедят как едно или друго действие в определена градивна посока просто, ама абсолютно не може и няма как да стане!
На последната сесия на Общинския съвет, която остана закрита за гражданите, една от точките беше „ Отчет за Общинската програма за опазване на околната среда“. Взех отношение за редица според мен сериозни проблеми касаещи депото за битови отпадъци, незаконните сметища, липсата на разделно събиране и т.н. Дано новите инсталации спомогнат да се промени настоящата ситуация, обобщена много точно от коментиращия преди мен: „ Каква ти екология в Троян?“ Защото наистина виждаики усилията на други общини, то остави в Европа, но дори и в България, ама пък толкова малко да се прави в тази насока е просто СРАМОТА!

Мариян Данчев
Общински съветник от МК „Глас народен“

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |