Oбщо зарядно устройство за всички мобилни телефони в ЕС

* Това реши ЕП с приетите на 9 януари промени в Директивата за радиосъоръженията * Общото зарядно устройство трябва да става за всички мобилни телефони, таблети, електронни книги и други преносими устройства, ще настояват евродепутатите
Обединена Европа
ТРЯБВА да има общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, продавани в Европейския съюз (ЕС). Това реши Европейският парламент (ЕП) в четвъртък, 9 януари, приемайки проект за промени в Директивата за радиосъоръженията. Аргументите са в две основни посоки – намаляване на отпадъците, натрупвани от множеството различни зарядни устройства и облекчения за потребителите. Решението е и в отговор на непроработилата инициатива от 2009 г., когато на индустрията бе препоръчано доброволно да въведе общ стандарт и доброволно да го спазва. Общото зарядно устройство трябва да става за всички мобилни телефони, таблети, електронни книги и други преносими устройства, ще настояват евродепутатите в предстоящия дебат по темата, който ще завърши с резолюция; а тя ще бъде гласувана на предстояща пленарна сесия на ЕП.  

„ПРОМЕНИТЕ в директивата за радиооборудването са ефикасен инструмент за предотвратяване на смущенията между различните радиоустройства. Изключително съм доволна, че успяхме да постигнем и съгласие за въвеждането на общо зарядно устройство. Това е в интерес както на потребителите, така и на околната среда. Общото зарядно устройство ще сложи край на събирането на много зарядни устройства на едно място и ще намали електронните отпадъци с 51 000 тона годишно“, заяви докладчикът Барбара Вайлер (Германия). Новата директива хармонизира правилата на пазара за радиооборудване, включително мобилните телефони, дистанционните за централно заключване на автомобилите и модемите. Депутатите подкрепиха текстове в директивата, които ще дадат на властите допълнителни инструменти за наблюдение на пазара и откриване на радиооборудване, което не отговаря на новите правила за безопасност.

СЛЕД ГЛАСУВАНЕТО в ЕП законопроектът трябва да бъде официално одобрен от Съвета на ЕС. Страните от ЕС ще разполагат с две години за транспониране (пренасяне) на правилата в националното си законодателство, а производителите ще имат още една година, за да се съобразят с новите правила.

ИНИЦИАТИВАТА за общо зарядно устройство за мобилните телефони тръгва от България през 2009 г. – инициаторите са Гергана и Соломон Паси. „Радвам се, че една от първите успешни български инициативи – за единното зарядно устройство, намира свое естествено продължение и в него продължава да звучи българският глас“, коментира г-жа Паси. И допълни: „През 2009 г. в отговор на нашата инициатива комисията избра да остави индустрията доброволно да въведе общ стандарт и доброволно да го спазва. И като последствие днес виждаме, че резултатът е половинчат. Вярваме, че е дошъл моментът за императивно законодателно решение, с което да се удовлетворят очакванията ни като потребители и да се наложат изисквания, които технологичните компании на територията на ЕС няма как да заобиколят (цитатите са от в. „24 часа“).

Т21, по информация от пресслужбата на ЕП

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |