Празник за 80-годишнината на пожарникаря Йогата

* Доайенът огнеборец атакува с щурмова стълба тренировъчната кула в двора на Пожарната * Подаръците за рожденика – многоинчов телевизор, поздравителен адрес и плакет * Една снимка от 1989-та и
 30 години по-късно

Васил Василев-Йогата
Поколения троянски огнеборци
Юбиляри

СПЕЦИАЛНО и много мило тържество организираха огнеборците от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Троян на своя бивш колега и доайен на пожарникарите в района Васил Василев-Йогата от с. Ломец (23 ноември). По случай 80-годишнината му – Йогата постъпва в троянската Пожарна през 1967 г. и се пенсионира през 1996 г., след 27 години вярна служба. Празникът бе в двора, пред впечатляваща с мащаба, архитектурата и цялостното си обновяване през миналата година сграда на РСПБЗН - Троян, а да зачетат ветерана бяха дошли директорът на Областната дирекция комисар Владимир Кацарски – също троянец и започнал кариерата си в Троян, дългогодишният доскорошен шеф на троянските „огнени мъже“ гл. инсп. Иван Шайлеков и, разбира се, настоящия огнеборец №1 на Троян гл. инсп. Петър Петров, много колеги, приятели, представители на местните медии.

30 години по-късно
ТУК БЯХА и петима от общо деветимата герои, единият е 50-годишният тогава Васил Василев-Йогата, в една стара снимка, направена на същото място, в двора на троянската Пожарна, точно преди 30 години (през 1989 г.), пред новата тогава служебна „Татра“. Кадрото бе повторено, пак на същото място, и пак пред „Татра“-та, която и днес е в движение и върши работа, достоен ветеран сред новия модерен автопарк на службата.

Йогата щурмува тренировъчната кула
Ветеранът огнеборец се пробва и с шланга
НО ГВОЗДЕЯТ на тържеството бе една прелюбопитна демонстрация на 80-годишния огнеборец, която събра очите на всички и доказа правилото, че който си го може, го може. В пълно снаряжение за акция, със старинния си и много атрактивен „златен“ шлем на главата, Йогата атакува с щурмова стълба тренировъчната кула в двора на Пожарната  – и за време, чевръст като младо яре, достигна до първата кота. Дори повтори номера по нареждане (по-точно молба по фотографски причини) на началника гл. инсп. Петров – също толкова чевръсто и под бурните аплодисменти и възхищението на всички, а колеги споделиха, че стълбата е доста тежка и само това е попречило на Йогата да стигне до върха. Имаше и демонстрация с модерен шланг, пак с Йогата в главната роля.

Началникът на РСПБЗН - Троян гл. инсп. Петър Петров чете поздравителния адрес
С директора на ОДПБЗН - Ловеч комисар Владимир Кацарски след връчването на плакета
ИМАШЕ и много усмивки, овации, приятелско окуражаване. Имаше, както си му е редът, и голяма торта с числото 80. Също и подаръци за рожденика – марков многоинчов телевизор и поздравителен адрес от колегите от РСПБЗН - Троян плюс плакет от ОДПБЗН - Ловеч. „И на 90-ия, и на 100-ия ти рожден ден пак ще сме тук!“, обърна се към юбиляря областният шеф комисар Кацарски. „Приятно ни е в този тържествен за Вас момент да изразим нашите дълбоки чувства на уважение за това, че всеотдайно работихте за осигуряване на сигурността и спокойствието на хората и за издигане авторитета на професията пожарникар!“, бяха пък думи от поздравителния адрес, връчен и прочетен от гл. инсп. Петров.

Юбилярят сред колеги и приятели, РСПБЗН - Троян, 23 октомври 2019 г.
ПОПИТАХМЕ Йогата продължава ли да е верен на йогата. „Абсолютно, и до сега. А когато бях пожарникар в почивките редовно стоях с главата надолу, най-добрата йогийска техника за отмора“, сподели ветеранът. Научихме още, че доста години е бил в цирковата трупа на електромоторния завод „Елпром“, тогава известна далеч извън пределите на Троян, изпълнявал акробатични номера. А колеги очевидци допълниха, че Йогата имал и един „номер на смъртта“ в службата – качвал се най-отгоре на старата тренировъчна кула в двора на Пожарната и там, на ръба, на доста метри над земята, вдигал челна стойка.

И ОТ НАС – за много години!

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |