Как гласуваме днес

* Този път троянската кметска бюлетина е по-къса и „по-лесна“ – кандидатите са само трима; съветническата е по-дълга – 10 партии/коалиции са излезли на днешната изборна „сергия“ * Различно е с преференциите, трудно ще се стигне до размествания

Местни избори 2019

ДНЕС, 27 октомври, България гласува на Местни избори 2019, Троян също. Бюлетините тук са две – за кмет на община Троян и за общински съветници; а в деветте троянски села с над 350 жители (Бели Осъм, Борима, Врабево, Голяма Желязна, Дебнево, Калейца, Орешак, Черни Осъм и Шипково) три – третата е за кмет на селото. Този път троянската кметска бюлетина е по-къса и „по-лесна“, тъй като кандидатите са само трима – Иван Миховски (ГЕРБ), Донка Михайлова (БСП) и Николай Тодоров (Местна коалиция „Глас Народен“). Съветническата бюлетина е по-дълга, макар и не колкото на предишните местни избори – общо 10 партии и коалиции са излезли на днешната троянска изборна „сергия“ със свои листи (според номерата и подредбата от ОИК – „Атака“, ВМРО, БСДП, ГЕРБ, „Воля“, ДОСТ, ДПС, „БСП за България“, РЗС и МК „Глас Народен“).

ЗА СЪВЕТНИЦИ гласуването е и по-сложно – веднъж задраскваш квадратчето с номера на предпочитаната партийна/коалиционна листа и втори път, ако желаеш да използваш механизъма на преференциите, някое от кръгчетата вдясно с номера (преференциалните номера започват от 100 нагоре) на предпочитания кандидат от съответната листа. Важно – няма как да избереш преференциално, ако не си гласувал за съответната партийна/коалиционна листа, чийто член е твоят фаворит (т. е. ако не си задраскал някое от квадратчетата вляво). И друго важно – можеш да гласуваш за един кмет и за друга (не неговата съветническа листа), може и да гласуваш само за едно от двете (кмет или съветници).

ДРУГ ИНТЕРЕСЕН – и различен от на предишните местните избори през 2015 г. – момент е, че за да влезе в играта/въртележката с преференциите, кандидатът трябва да е получил поне 7% преференциални гласове. Но 7% не от изборната квота за съветник (както беше през 2015 г.), а от всичките гласове, дадени за съответната партия/коалиция. С други думи – ако на предишните местни избори в община Троян нужните 7% представляваха около 28 гласа (съветническата квота бе около 400 гласа), сега ще са в пъти повече (например ако една партия/коалиция получи 3000 гласа, долната преференциална граница ще е 210 гласа). Казано по-ясно – много трудно ще се получат нужните преференции и не се очакват големи размествания в първоначалната подредба на съветническите листи.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |