За плоската Земя и Луната, на която никой не е кацал или накратко – за глупостта

* Защо ли им трябваше на тези американци да ходят до Луната? Не беше ли по-добре да си стоят вкъщи? * Заливането с глупости превръща всичко около нас в място, напомнящо на седянка на баби пред голям блок в „Люлин“  * „Не съм съгласен с математиците. Сборът от милион кръгли нули е страшна величина“

Свилен Димитров
Тъжни размисли
Авторът Свилен Димитров се занимава с компютри и програмиране повече от 15 години. Завършил е информатика в Софийския университет. Бил е преподавател по информатика и информационни технологии в СУ „Св. Климент Охридски” (Троян) и системен администратор в кабелния оператор „Оптиспринт“. От няколко години е преподавател по информатика и информационни технологии в най-голямото троянско училище – СУ „Васил Левски“, и ръководи училищната Microsoft IT академия, единствената в Ловешка област. Има сертификат за Master ниво на изпитите за Microsoft Office и сертификат за програмиране и проектиране на интернет сайтове и портали на HTML5. Хобито му е театърът (член е на любителска театрална трупа), голям фен е и на киното и има собствени преводи на няколко англоезични филма. Т21

ВИНАГИ съм си смятал, че съм част от съсловие, което е поне малко по-разумно от останалите, но в последните дни увереността ми беше силно разколебана и провокирана от случилото се в столичното 38 ОУ „Васил Априлов“ и учителката, която вярва, че на Луната никой не е кацал, защото „звездите й (го) говорят“. И докато мислех, че трябва да поговорим за това, че повсеместното незнание не бива да ни заобикаля, се случиха още две неща – интересната информация в новините и лично преживяване.

ЗАПОЧВАМ от личната история. Един познат, който беше в Троян наскоро, ме срещна и ми каза:

     - Знам, че обичаш викторините и ще те питам нещо? Как рицарят изрича тринадесетата буква от азбуката?
     - Не знам.
     - Сър-каза-м. Готино, нали? Сърказам.
     - Нещо не го схванах, защото ако имаш предвид думата „сарказъм“, тя не се пише така.
     - Ама вие даскалите все за правописа ще се хванете.

И тук откарахме няколко минути в спор важен ли е правописът или mozhe da si pishem na shlyokavica. Да, аз не съм учител по български език и литература, но съм повтарял до безкрай на моите ученици, че ще пиша ниски оценки, ако се правят неграмотни компютърни проекти. Защото в една сериозна фирма може да се впечатлят от способностите ти на програмист и дизайнер, но когато дойде поръчка и напишеш с правописни грешки демонстрацията за клиента, той ще отиде другаде; а и теб ще те помолят да си потърсиш друга работа. Да, образованието май не е ценност, когато на власт е повсеместно затъпяване и явно затова не успях да убедя моя познат, че съм прав. Вероятно след написаното от мен няма и да си говорим, но случката ми подсказа, че е в днешно време все повече е важно да си казал нещо, а дали е вярно или не е друга тема. Между другото всеки, който напише думата „тема“ в коментарите (след публикацията на статията в сайта на Т21 – бел. ред.), ще получи право за безплатна обява на цяла страница в специалния брой на „Троян 21“, излизащ на 29 февруари т. г.

ИМЕННО писането на коментари беше втората върховна глупост. bTV бяха публикували обява на канадска фондация, която беше със заглавие „Напиши есе, спечели къща за 1,7 млн. канадски долара”. Абсурдът бе, че това е очевидна измама, защото искаха по 25 долара от всеки участник, а „томбола“ щеше да избере победителя (т. е. някой трупаше кинти за сметка на лековерието и глупостта). Не подхождаше на една национална медия да „вярва“ на подобни „предложения“. Лошото обаче се оказа друго. Под тази „новина“ имаше стотици коментари с думата „есе“ и очакването „да спечелят“. Сарказмът наистина придоби нечовешки граници, като само за ден над 1000 картинки с думата „есе“ започнаха да циркулират из мрежата. Преди време всички говорихме за т.нар. „фалшиви новини“, но истинската опасност, която придобива колосални размери, се нарича „глупави новини“ и колкото повече четеш, толкова повече започваш да си мислиш, че живееш в дитопичния филм „Властта на идиотите“. Там главният герой беше забравен в криокапсула за 500 години и при събуждането си установи, че човечеството не само не е мръднало в развитието си, ами се е върнало назад. Въпросният субект беше подложен на елементарен тест и го за най-умно обявиха за най-умния човек на планетата. И докато искрено се забавлявах с този разтоварващ филм, излязъл преди десетина години, осъзнах, че днес няма да ми е толкова смешно, тъй като реалността ни застрашително отива към показаното в него.

ДОКАЗАТЕЛСТВА? Моля ви се, няма нужда. Важно е как възприемаме света около себе си. Затова в интернет се зароди идиотското движение, че Земята е плоска. Да твърдиш това нещо преди хиляда години, когато е нямало нито научни доказателства, нито реална възможност за емпирична проверка, би било приемливо, но казано днес звучи жалко. Същите тези хора престанаха да се интересуват от фактите, а наблегнаха на чувствата... А най-страшното е, че можеха да гласуват. Затова референдумът за Брекзит има подобен резултат. Оказа се, че 60% от гласувалите с „Да“ нямаха представа какво е това чудо „Европейски съюз“ и дали се яде или пие. Благодарение на глупостта се създаде едно цяло поколение от хора, наречени „снежинки“. Защо точно снежинки? Защото това е едно от малкото състояния на водата, което е строго подчинено на определени правила – температура и състояние, но при най-малката промяна (по-високо количество на соленост, по-топло време и т. н.) се случва логичното: снежинките се топят. Уви, глупавите човешки снежинки не само не искат да се топят, ами заедно стават по-силни.

ВОДЕНИ от максимата, че ако повторим една глупост хиляда пъти, то тя ще се превърне в нещо умно, те наводниха социалните мрежи и започнаха да диктуват положението не само в интернет, но и в света. Все повече се измества разговорът от фактологията и се набляга на субективното възприятие. Нямаме право да говорим за различията, защото отсрещната страна веднага изважда единствената си карта – личностната нападка.  Постепенно ще започнем да говорим, че не трябва да правим забележка на никого, защото „животът си е негов“. Само че развитието на технологиите, които са позволили появата на печатните издания, а по-късно и на интернет, са се случили именно благодарение на хора, които са почерпили от опита на предците си, развили са го и са продължили напред. Да, науката се е движила в различна посока и понякога е тръгвала в грешната, но се е осъзнавала и се е завръщала. Също като приливите и отливите.

ПРИЛИВИ И ОТЛИВИ. Защо ли им трябваше на тези американци да ходят до Луната? Не беше ли по-добре да си стоят вкъщи? Най-малко г-жа Горски нямаше да бъде прецакана в така известния анекдот. Само че съвременните прогнози за времето изключително много разчитат на отражението, което се получава следствие на изпращане на светлинен лазер до лунната повърхност, където има монтирани светлоотразителни панели от лунните експедиции. Това отразяване всеки ден дава обратна връзка точно на какво разстояние е Луната от Земята и ни предпазва от т.нар. „кървави приливи“ – явление, което е погубвало мнозина кораби и моряци във вековете на великите географски открития. Движението на Луната не е кръгово, а по-скоро елипсовидно, т. е. в даден момент тя е малко по-близко до Земята. Точното измерване със светлинния лазер помага именно на прогнозите за приливите, които днес са много точни и коректни, когато се касае за кратък период от време (до 48 часа). Кацането на Луната е помогнало не само за това, а техническото постижение е още по-впечатляващо. Едва ли има човек, който да не си мечтае да осъществи подобно пътуване. И тук идват героите, за които се говори още в Библията – Тома неверниците. Щом те не са го видели, значи не се е случило. Точка! Finito! The End!

ПОВСЕМЕСТНАТА ГЛУПОСТ дотолкова е обхванала съвременната цивилизация, че в момента едно наше действие може да се тълкува от всеки както реши, а обидата и засягането са водещи сили. Не вярвам в случайности, но определено е „случайно“, че снежинките дотолкова бяха засегнати от Кевин Харт, че той няма да е водещ на церемонията по връчването на наградите „Оскар“. Един афроамериканец е обявен за расист. Предполагам, че мрази черните?! Всъщност това показва до каква степен се отива в крайности, че е напълно разбираемо защо никой не иска да бъде водещ тази година. Повтарят се събитията от 1989 г., когато „водеща“ е била Снежанка. Както се шегуват в интернет – случаенос? Не мисла! Уви, точно този „правопис“ и държание на всички превръща повсеместната глупост в новата религия. Не казвам да не се оспорват авторитетите, дори мисля тъкмо обратното – полезно е понякога да изказваме съмнения и да се стремим да разсъждаваме. Когато обаче се отричат очевадни факти и се опитваме да изкараме всичко в една плоскост, неминуемо губим време и енергия, която би била много по-полезна, ако създавахме нещо, което да бъде уникално, а не се опитвахме да откриваме топлата вода. В момента бумът на технологиите е в Китай и Южна Корея, защото там хората нямат време да мислят за поредните права на ЛГБТПДЗВ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални, последните да затворят вратата), а мислят как да усъвършенстват вече измислените технологии. Затова скоро ще имаме огъващ се дисплей на смартфон и вариант, при който батерията ще издържа шест пъти повече, а ще се зарежда пет пъти по-бързо. В същото време въпросните организации са против лентата „Бохемска рапсодия“, защото (цитирам) „Фреди Меркюри не бил достатъчно гей във филма“. Аз пък го гледах и си мислех, че ако бяха показали още малко, щеше да мине в графата за едни филми за възрастни, които се излъчват след полунощ. Затова и след като „Оскарите не са толкова бели“, вече са по-скоро кафяви и малко понамирисват.

ТОВА Е МОДАТА на света – незачитането на фактите и истината. Да твърдиш (и по-лошото – да преподаваш), както колежката, че никой не е бил на Луната, е пълна глупост, подобна на тази, че нямало сонди на Марс, а песента на Валя Балканска така и не е излетяла в космоса. Наивността на хора, че може с телескопа „Хъбъл“ да се видят стъпките от експедициите, е пълно невежество. Оптическото стъкло на „Хъбъл“ увеличава около 50 000 пъти и дори така Луната ще е на скромните 8 км. При това положение да се твърди, че можеш да направиш снимка, която да се вижда дали някой е стъпил на място, отдалечено на 8 километра, е тъй абсурдно, че дори не заслужава да се коментира повече. Да отричаш сателитите и GPS технологията, да не вярваш, че самолетите могат да излетят, да предлагаш круиз, който да обиколи земното КЪЛБО, за да докаже, че Земята е плоска (или вариант 2 – прилича поничка), да обясняваш как 2 е равно на 1, защото като съкратиш на 0 и равенството се запазвало, да отричаш войните, Холокоста и 11 септември, да наричаш „елюменат“ (отново запазвайки правописа) Емил Конрад, да смяташ, че ни управляват извънземни и рептили, да се разделяш с близките си, защото в хороскопа ти пишело, че не сте един за друг, да си даваш последните пари на ало измамници или за голямата награда в лотарията, а да нямаш с какво да изкараш месеца, да мислиш, че ни посипват с грип от самолети... Мога продължавам още много, но не виждам смисъл.

ПРОМЯНАТА трябва да започне от всеки един от нас, а за да стане факт, първо трябва да се научим да четем и след това да говорим или пишем. Тогава ще знаем, че не можем да си набавим витамин B12 от растения и вариантът да сме вегани е изключително нездравословен – също толкова, колкото наднорменото тегло. Просто всяка крайност е нездравословна – една чисто физически, а друга – ментално. Защото крайните твърдения, че трябва да лъжем за това как възприемаме нещата около нас, утре създава едно общество от лицемери. Надявам се въпреки всички атаки срещу истината да се запази идеята, че тя е ценност. Тогава ще знаем, че Каралийчев е написал разказ, който е отговор на любопитството на повечето деца, а именно – дали е възможно едно момиче да стане момче или обратното? Отговорът на дядото в разказа е базиран на факти, а не на псевдосменящи пола операции, в които реално само се премахват гениталиите, но човекът си остава същият. Между другото създателите на филма „Матрицата“ се оказа, че малко са откраднали сценария, но делото в съда срещу тях беше прекратено, понеже двамата братя Уашовски междувременно станаха сестри и формално подведените под съдебна отговорност лица вече не съществуваха; а при писането на конституцията и законите такъв случай не е бил предвиден. Да, никой не вярва, че братя Уашовски наистина са станали сестри, но идеята, че сега могат да съдят всеки, който публично ги нарича братя, създава именно лъжата и лицемерието. Обаче това е факт, отговарящ на въпроса защо някой ще реши да си „сменя пола“ и да иска да го наричат по друг начин. Така направи и професионалният MMA боец Фелън Фокс, който си „смени пола“ и миналата година преби до неузнаваемост жена в „неговата категория“, защото като мъж беше Аквамен, т.е. „гола вода“. Е, тук Истанбулската конвенция упорито мълчи, защото така е по-добре. Важното е да приемаме всичко без да се замисляме за чиста монета. Затова следващия път, когато получите писмо, че от 29 февруари тази година Facebook става платен, незабавно го препратете на всичките си приятели. Няма нищо, че на началната страница пише „Facebook – безплатно е и винаги ще бъде“. Важното е какво ни е споделил дядо Гочо от Каспичан. Щом той казва, че е платено, значи е платено.

ЗАЛИВАНЕТО с глупости превръща всичко около нас в място, напомнящо на седянка на баби пред голям блок в „Люлин“. Опитайте се да минете покрай тях, без да излезете в крайна сметка наркоман, невъзпитан, продажник, нехранимайко и т. н., а ако сте от другия пол – е най-добре въобще да не минавате. Много пъти съм бил викан от приятели, за да им помогна с нещо за компютрите, защото техниката има отвратителния навик да се скапва, точно когато най-много ти трябва. Тръгвал съм си почти веднага, когато почнат да ми обясняват как трябва да поправя въпросната машина. След като знаят, не виждам защо съм необходим и защо взаимно си губим времето. Само че фактите са, че всеки трябва да започне да говори за неща, които разбира, а когато не разбира, първо да потърси надеждни информационни източници и едва тогава да си съставя мнение или да го преподава на другите.

ФАКТИТЕ не се променят, не зависят от чувствата ни и съществуват, за да ни показват истината. Крайно време е да спрем да бъдем политкоректни само заради принципа, а да го правим, когато наистина виждаме, че е правилно. Нека бъдем изразители на истината, защото, както казва народът ни, тя винаги излиза наяве и никакви снежинкови призиви няма да я спрат. Радвам се, че успяхте да прочетете това, преди да бъде забранено, а със сигурност скоро ще бъде забранено, защото четенето сериозно вреди на вашето незнание. Така хората с власт винаги ще поддържат тезата, че останалите са кръгла нула без тях. И като казвам нула, ще си позволя да завърша с един прекрасен цитат на Станислав Лем: „Не съм съгласен с математиците. Сборът от милион кръгли нули е страшна величина“.

26 януари 2019 г., Троян
Свилен Димитров

Още от същия автор:

4 коментара:

Дедо Спас каза...

Няма нищо лошо в това, че една учителка е накарала децата да мислят, четат и най-важното - да се съмняват и проверяват. Свилен хем го отрича, хем го потвърждава в абзаца "Промяната". Много учени по света се съмняват, че американците са кацали на Луната. Защо ли:
1. Малко математика, нещо да кацне там и после да излети. Няма атмосфера, но има лунно притегляне. Колко трябва да тежи капсулата, колко гориво да има и т.н.
2. Малко физика - Магнитните пояси на Ван Ален. Най-високият е на около 65 хил.км. Спътници, космически станции - всичко се движи между тях. Потърсете в интернет, учените смятат, че извън тия пояси слънчевата радиация убива всичко живо. А, растението на китайците - то живя по-малко от денонощие и не се знае как е било опаковано. За човешкото тяло ще трябва доста олово.
3. Малко история - руските мисии Луноход 1 и Луноход 2 също са поставили огледала на Луната, без човешко присъствие.
4. Малко логика - защо тия мисии изведнъж спряха и никой не се натиска да ходи там.
Та четете деца, мислете, пак четете, пак мислете и питайте. Даскали, вие четете още повече, че да можете да отговаряте. Употребявам думата "даскал" в добрата възрожденска форма.

Unknown каза...

Ужас , Станислав Радевски е от тези за който се пише в статията !-Поясите „Ван Алън“ са пълни със смъртоносна радиация и всеки, който преминава през тях, ще бъде изпържен.



Това е доста опростено твърдение. Да – има смъртоносна радиация в поясите „Ван Алън“, но природата на тази радиация е била известна на инженерите от „Аполо“ и те са били в състояние да се подготвят. Стандартната опасност за астронавтите са високоенергийни протони, срещу които не е трудно да се защитим. Освен това навигаторите са начертали траекторията да минава през най-тънките региони на поясите и са направили така корабите да минат през тях бързо, ограничавайки въздействието. и така нататък ето подробна статия http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-22-04-52/18-ufo?start=10

Дедо Спас каза...

Страшен ужас! Прочетете коментара ми пак. Аз само изброявам част от съмненията на учените по света.

Почистване Стара Загора каза...

Много добре казано. Напълно съм съгласен с автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |