Две училища с едно име – в Троян и в Екс ан Прованс

* „Повечето от нас са пътували в Испания, Италия, Германия и е много хубаво, но най-хубаво е да си ходим в България“
25 ноември
Във връзка с наближаващия ден на българския просветител св. Климент Охридски, 25 ноември, ви представяме една любопитна информация – за контактите между троянското училище, носещо името на светеца и едноименното българско неделно училище в Екс ан Прованс, Франция.

„СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ е българско училище в Екс ан Прованс (Франция). Създадено е през 2010 г. и е в официалния списък на Министерството на образованието и науката (МОН) за български неделни училища в чужбина. То предлага обучение от преподаватели професионалисти за ученици от подготвителен до 12. клас. Български език и литература, както и история се преподават по специалните програми на МОН за ученици в чужбина. Училището е регистрирано като дружество с нетърговска цел и се поддържа с доброволния труд на преподавателите, за които работата там е допълнителна дейност. Миналата учебна година е имало общо 32 ученици в редовните класове, плюс мини група (деца от 2 до 5 години), плюс трима възрастни. Учи се в съботните дни, в сборни класове, а децата пътуват от различни места в района – Сен Тропе, Марсилия, Вилакрос, Пуриер, Ла Гард Френе.

Учениците от Българското неделно училище "Св. Климент Охридски" в Екс ан Прованс
МИНАЛАТА учебна година тогавашният 6.б клас на троянското СУ „Св. Климент Охридски“ се свърза с връстниците си от Франция. На 1 ноември, в Деня на будителите, българското неделно училище  в Екс ан Прованс съобщи на фейсбук страницата си за изграждането на първия писмен мост между двете училища „Св. Климент Охридски“. Тогава българчетата от Франция, в отговор на въпроси от Троян, споделиха: „Учим шест дена в седмицата, защото събота се събираме и в българското училище, а през останалото време сме си във френските училища. Това е малко натоварващо, справяме се добре, но не ни остава много време за забавление. Колкото повече езици говориш, толкова по-лесни стават следващите. Освен български и френски, учим и други езици, най-често английски и немски, а някои учим и латински. Случва ни се френските ни приятели и съученици да ни карат да говорим на български и така ги научаваме на нещо. Винаги ни става приятно, когато се интересуват от родния ни език и ни става смешно, когато се опитват да повтарят това, което казваме. Някои от нас имат и по-малки братя и сестри и така можем също да учим някого на български и да помагаме. Повечето от нас са пътували в Испания, Италия, Германия и е много хубаво, но най-хубаво е да си ходим в България. Понякога е тъжно, че сме далеч от там, защото имаме много близки и приятели“.

Учениците от 6.б клас на троянското СУ "Св. Климент Охридски"
ТАЗИ година троянските седмокласници изпратиха презентация за града ни. Те бяха избрали да покажат в снимки и кратки текстове: троянската керамика, 150-годишнината от обявяването на Троян за град, паметниците на Иван Хаджийски, Димитриката и ген. Карцов, градския централен площад, цветните петна в училищния двор, Троянския манастир и река Осъм. Научихме, че в Екс ан Прованс са се зарадвали на презентацията, потърсили са Троян на картата, после децата се изреждали да четат написаното, а тяхната преподавателка по български език им е разказала за историческите личности от троянските паметници.

Нели Генкова,
СУ „Св. Климент Охридски“, Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |