Протестът продължава

* Говорителят Иво Грийн: „Протестът не е политически и ние не искаме оставка. Ние искаме да накараме управляващите, без значение какъв е цветът им, да работят и да мислят за народа“ * Женското лице на протеста Мая: „Не ги оправдавам, защото трябваше да са тук. Мен не ме е страх!“ * Конкретно искане за цената на винетката
Глас народен
Женското лице на протеста Мая Иванова и говорителят Ивелин Николов (Иво Грийн)
Протестът – мирен и граждански, 18 ноември 2018 г.
Съмишленически отношения с полицията
ТРОЯНСКИЯТ протест продължи втора поредна неделя, 18 ноември. Този път с подадено уведомление до Общината, без ексцесии и задържани, коректни, бихме казали дори съмишленически отношения с полицията (така поне изглеждаше отстрани), ясно формулирани и огласени мотиви и искания. Имаше „Бяла роза“ и хоро с развети национални знамена, „На сърце ми лежи, мила мамо“, химнът. Мирен граждански протест, както няколко пъти обяви водещата фигура сред организаторите и говорител на протеста Ивелин Николов (Иво Грийн). Протест без партийна окраска и партизанщина: „Протестът не е политически и ние не искаме оставка. Ние искаме да накараме управляващите, без значение какъв е цветът им, да работят и да мислят за народа. Да не забравят откъде са излезли и да не се разболяват от една и съща болест, наречена ние сме недосегаеми и се возим на колите на НСО“. Сред водещите фигури трябва да споменем и Тихомира Луканова, която направи много за организацията на протеста и се раздаде без остатък при провеждането му.

Трудно е да определим профила на протестиращите, но е сигурно – преобладаваха младите хора
Сред протестиращите имаше и майки с малки деца
Най-много бяха младите – около и под 30-те
НО ПРИСЪСТВИЕТО бе по-малобройно от очакванията, горе долу-колкото предната седмица – 30-40 автомобила и 100-тина души; за разлика от полицейското присъствие, което бе някак неочаквано многобройно – 20-тина униформени с няколко служебни автомобила. „Хората ги е страх да нямат проблеми и да не им се случи нещо, но това е глупаво. Или са доволни, не желаят да протестират и да стоят на студа, всичко им е наред. Но пък ние сме се събрали тук, което означава, че има недоволни и наше гражданско право е да го изразим“, заяви на микрофона г-н Николов. „Очаквах много повече хора, включително някои, които казаха, че ще присъстват, а ги няма. Трябваше поне да се отбележат/мярнат, че са с нас, но се притесняват от властта, страх ги е да няма конфликти. Не ги оправдавам, защото трябваше да са тук. Мен не ме е страх!“, коментира за Т21 в същия тон и троянската Райна Княгиня, женското лице на протеста Мая Иванова, 33-годишна, майка на едно дете. Трудно ще е да определим профила на протестиращите, но едно е сигурно – преобладаваха младите хора, около и под 30-те, сред тях и майки с малки деца.

За два часа пътят Ловеч - Троян бе затворен за движение – по за 20 минути с 10-минутни отваряния
Иво Грийн: "Цветът няма значение, щом са умни и добри"
Полицията внасяше ред и сигурност при затварянията на пътя
Колите бяха пропускани по за 10 минути
ПРОТЕСТЪТ започна точно в 12:00 ч. с развети знамена, клаксони и свирки. И със заявяване на причините за случващото се, безобразията, ставащи напоследък: високите цени на горивата, които вдигат цените на всичко друго и всеки е потърпевш, фирми и хора; повишението на застраховката „Гражданска отговорност“; и за капак 30% увеличение на автомобилния данък. Както и заявяване на исканията. „Формулирали сме няколко искания, които според нас могат да се реализират, стига да има правителство, което да иска да работи. И нека ясно го кажа – както при колата цветът няма значение за работата й, така и при управляващите цветът няма значение, щом са умни и добри и работят за народа, всичко е окей“, обяви Иво Грийн. Най-важното от исканията: „Като начало – да се запазят сегашните нива на горивата, но в цената им да влезе цената на винетката. По този начин всичко ще е много справедливо, защото колкото повече караш, толкова повече гориво купуваш и ще плащаш повече и за винетка. Така е справедливо – караш малко, плащаш малко. И така няма да се налага на дядото, който веднъж седмично отива от селото в Троян на пазар, да си купува винетка, която е половината от пенсията му“. Обявено бе, че има и други конкретни предложения, които се дообмислят и предстои да бъдат формулирани.

СПОРЕД обявеното, за около два часа бе блокиран пътят Ловеч - Троян – периодично за по 20 минути с отваряния за 10 минути, като колите с деца, болни и спешни случаи бяха пропускани постоянно. Протестът бе охраняван от полицията, която внасяше ред и гарантираше сигурността при затварянията на пътя. След 14:00 ч. протестните действия продължиха с автомобилно шествие по улиците на Троян и завършиха в късния следобед пред сградата на Общината, където исканията повторно бяха огласени.

Слави, 45 г.: Имам чувството, че някой иска да ме яхне

* „Ако имаме плевели в градината и само им скубем листата, нищо няма да направим – трябва да извадим корените“

Слави: "Трябва да извадим корените"
НИКОГА не съм бил член на политическа партия и вероятно никога няма да бъда. Аз искам да попитам какво правим ние тук?! Не трябва ли да сме на едно друго място? Защото ако имаме плевели в градината и само им скубем листата, нищо няма да направим – трябва да извадим корените. За да има смисъл, трябва да има краен ефект. Миналата седмица започнахме, но оттогава нещо започна да ми тежи на раменете, имам чувството, че някой иска да ме яхне. Не знам кой е, винаги има кой, затова трябва да преместим протеста си на едно друго място. И ефектът ще е по-голям, може с малко да е, но ще е по-голям.

Хорото на протестиращите
Росица: "По-високи доходи – това е в основата на всичко"
„ВИНОВНИТЕ се знаят много добре, и са много, аз не мога да цитирам имена. А дали не сме виновни и ние, че малко правехме такива неща, малко протестирахме? Да, и затова сега го правим, затова бяхме тук и миналата неделя, и сега и ще продължаваме да го правим, докато видим някакъв резултат. По-високи доходи – това е в основата на всичко. Цените ни са европейски, нека и доходите да са европейски, това е най-важното поне за мен.“ Това ни заяви Росица Стаменова, която бе на протеста с дъщеря си и като че обобщи същината на случващото се. „На 33 съм, работя от години и не знам за какво работя“, бе казаното в същата посока от Мая, троянската Райна Княгиня. 

Т21

8 коментара:

r3d33ms каза...

А за какво трябва да будите децата на хората,които спят с клаксоните си из града? Те каква вина имат?

Niki731 каза...

Смятам че нямат но и на нова година нямат нали и на сватби нямат.Ами вие какво предлагате да не се празнува Нова година хората да не се женят или незнам.Що за човек може да коментира такива глупости.

r3d33ms каза...

Закона си е закон по всяко време на годината.Коментира го човек чието дете не спи втора неделя от клаксони! Хората протестират и се женят,и празнуват - но трябва ли да се пречи на другите?

Unknown каза...

Вие явно сте доволна от всичко от цените на горивата от хубавите пътища

Djigata каза...

Вашите деца не спят от клаксони а нашите от глад! На хората им писна от такива като Вас!

r3d33ms каза...

Ти будната съвест на обществото ли си? И аз работя на заплата,така че не ми говори на кой от кво му е писнало.
Само че там е разликата е там че не преча на никого!
И като си такъв дървен философ,обясни ми пак - кво се печели с това да се събудят дечурлигата по главната улица?

Unknown каза...

Много прост народ има!
Какво си мислите ,че ще се промени с протестите?
Минавате през града свиркате като ненормални карате се с по-нормалните хора и това е!
Какво ще се промени дори ако протестите се изпълнят на 100% НИЩО няма да се промени , пак ще работите за по 500 до 1000 лева , ще си тръгнат едните крадци и ще дойдат другите. И старата песен с нов глас. Докато се нарушават правилата , дори и елементарните правила , и няма кой да прилага законите , защото закони има но полиция няма ще бъде така проумейте го!
Я пробвай в Германия да се ожениш и да мине през центъра на града с надут клаксон , или направи една заря например , и тогава говорете глупости. Като ви гледам коментарите (не само тук) на протестиращите ми става ясно , че нищо няма да стане по този начин , защото не знаете какво искате и защо го искате. Искате нещо , а в същото време нарушавате закона.

Unknown каза...

Vii kATO ste dovolni si stoite po kushtite na toplichko

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |