Право на отговор: Дървото бе болно

* Всяко дърво, което е премахнато, има разрешително за отсичане, издадено след оценка и преглед на състоянието; на мястото на отсеченото дърво ще бъде засаден обикновен смърч (Picea abies)
* Община Троян предвижда пълно картотекиране на дълготрайната декоративна дървесна растителност в града

Таня Рогачева
Тема с продължение

След острата ни, но според нас – основателна, статия за убитото дърво, едно от величествената зелена редица край паметника на ген. Карцов в центъра на Троян, и зададените въпроси към еколожката в общинската администрация Таня Рогачева получихме отговор. Не на всичките въпроси, но все пак е нещо. И дано тази ни епистоларна кореспонденция през вестника е крачка напред в предотвратяването на подобни рецидиви. Т21 

ОБЩИНА ТРОЯН продължава да подменя зелената растителност в града с нова, там където тези действия са наложителни. Няколко болни дървета, които бяха наблюдавани в последните години, са премахнати или предстои това да се случи, като на тяхно място ще бъде засадена нова зелена растителност.

На мястото на отрязаното дърво ще бъде засадено ново, обеща г-жа Рогачева
ВСЯКО дърво, което е премахнато (от ОП „Комунални услуги - Троян“), има разрешително за отсичане, издадено след оценка и преглед на състоянието. Конкретното дърво, цитирано в статията „За едно предизвестено убийство в центъра на Троян“ в бр. 6(775) от 14 февруари 2018 г. на вестник „Троян 21“, е с издадено разрешително с №77/14.07.2015 г. Основание за издаване на разрешителното е „дървото е заболяло, със сух връх, изсъхнали клони и застрашава пешеходното движение и съседните сгради“.

НА МЯСТОТО на отсеченото дърво през настоящата година ще бъде засаден обикновен смърч (Picea abies). С цел превенция на новата растителност и изказаните предположения, че намиращото се в близост детско съоръжение може да има ефект върху растителността (без това да е установено категорично), ще се прецизира бъдещото място на подобно съоръжение, съобразно растителността. През предстоящите месеци, както вече информирахме, ще бъде засадено и ново орехово дърво пред сградата на бившия конак.

Друг поглед към мястото, тепърва ще се прецизира
дали "надуваемият замък" отново ще се монтира тук
С ОГЛЕД информираността на жителите на общината, в случаи, касаещи се за растителност на ключови места в града, администрацията неколкократно провокира дебати или срещи – за подмяната на растителността на участък от ул. „Ген. Карцов“, за ореховото дърво пред малката сграда на Музея (конака). Темата за декоративната растителност в общината се разглежда сериозно. В последните години преустановихме практиката да се украсяват с коледни светлини смърчът и секвоята пред НЧ „Наука - 1870 г.“, с оглед предпазването им.

ОБЩИНА ТРОЯН предвижда пълно картотекиране на дълготрайната декоративна дървесна растителност в Троян, което ще събере на едно място информация за местоположението, състоянието и евентуалните намеси за подобрението на растителността, разположена в имоти и терени общинска собственост.

Таня Рогачева
главен експерт „Екология“, Община Троян

 Още по темата:

31 коментара:

Анонимен каза...

Без да защитавам чиновниците, мисля че статията беше написана по слухове, без проучване и подготовка. Непрофесионално.

Анонимен каза...

Толкова много дървета , как точно това е болно или онова пред ДЗИ. Не сме толкова тъпи за каквито ни мислите. А голямата елха до театъра поне от 5 години е със изсъхнал връх , него защо не го махате ааа сигурно го лекувате ха ха. Много сте жалки на всеки е ясно ,че онзи бракониер от виенската миризлива сладкарница е налял нещо в корена.

Анонимен каза...

Въпрос към г-жа Таня Рогачева:
Кога ще засадите дърво пред ДЗИ? Нали и там имаше едно и то беше "болно"

Анонимен каза...

Цинизъм в действие!
Разбрахте ли с какво и с каква община си имате работа? Дървото било болно и затова го... убили, пардон - отсекли го по ясните общински правила на Троян. О-ба-че, вие ще бъдете информирани, дърветата картотекирани, едни съоръжения прецизирани, а на местата на убийствата на дървета - нови растителности реализирани.
"Сеч, небивалици и рокендрол" - 25-ти сезон на сцената на община Троян.
Не знаят от какво било болно дървото, не знаят /не знаят ли?/ причините за заболяването, не си мръднаха пръста да спасят дървото, правеха се на умрели лисици докато години наред някой и нещо съсипваше дървото и зелената площ около него и т.н., за което, видите ли - взели мъдрото общинско решение да го доубият, а поредното убийство да представят като голяма загриженост и да ни обясняват какви чудесии щели да направят... някога, "като му дойде времето".
Изобщо не си въобразявайте, че някой от овластените от вас ще тръгне да дири сметка за поредното общинско безумие и да ви защити интереса. Общинските съветници и кметската управа са единни като монолит, на което с право би завидял дори тов.Сталин. "Ти на мене, аз на тебе" - това е тяхното кредо, съпроводено с бурни ръкопляскания. А за нас, гражданите на Троян са предвидени лъжи, демагогия и прескъпи управленско-циркови представления.
Нали се сещате защо останките от дънера са покрити и маскирани? Нали се сещате защо не трябва да виждаме дънера на "болното" дърво?
Да, има някой който е болен в тази община, но това не са дърветата. Тях ще ги обявяват за болни и ще ги унищожават, защото са безмълвни, не реагират и дори не се оплакват. С хората, които се държат като дървета е същото. Нищо ново под слънцето!

Анонимен каза...

Болни Рогачевски мозъци, канцеларски плъх марш оттам

Анонимен каза...

Госпожо Рогачева може ли да кажете от каква болест е било болно дървото.Защо замаскирахте дънера(изровихте го) за да не може да се види и да се установи болеста на дървото.

Анонимен каза...

Дървото пречеше на надуваемата пързалка пред Виенската сладкарница, както и това пред ДЗИ на входа пред стълбите. Явно и двете дървета бяха болни от болест ,,пречиш ми''

Анонимен каза...

Рогачева даже сте и нагла като искате право на одговор,по добре си подайте оставката .От дете сте едно неразумение а като гледам сега какви ги вършите още повече стигам до извода ,че лечението изобщо не ви е повлияло

Анонимен каза...

Рогачева, за много години. Да сте здрава и все така успешно да развивате екологията в Общината.Ние,троянци, ви подкрепяме в едно с Д. Михайлова в изграждането на втора кашпа на градския площад.Ние, старите троянски родове, казваме твърдо "Последна Година без Втора Кашпа" !
Ние, наследниците на старите троянски родове, казваме : По-добре без един бор, отколкото без втора кашпа!

За много години още веднъж, от цялото семейство.

Анонимен каза...

До 1ви.
Не е само едно дърво.Сече се масово гори в Балкана,а и в града.Така са подрязали дървета на "Дъскотина"и зад поделението,че няма да избият клони.После ще са болни и отрязани.Какви дървета посяха пред поделението?!Из целият град е така.

Анонимен каза...

ВСЯКО дърво, което е премахнато (от ОП „Комунални услуги - Троян“), има разрешително за отсичане, издадено след оценка и преглед на състоянието. Конкретното дърво, цитирано в статията „За едно предизвестено убийство в центъра на Троян“ в бр. 6(775) от 14 февруари 2018 г. на вестник „Троян 21“, е с издадено разрешително с №77/14.07.2015 г. Основание за издаване на разрешителното е „дървото е заболяло, със сух връх, изсъхнали клони и застрашава пешеходното движение и съседните сгради“.
И питам аз от кой е това разрешително и за какво заболяване/конкретно/. Какви мерки за борба с това заболяване бяха предприети???

Анонимен каза...

Тази трапчанска рогачка кой я държи още в общината.Дона все такива ги избира за община Троян.Некадърници до ента степен.

Анонимен каза...

Оставка! Писна ми от нагли чиновници, които загробват земята ни. Няма ли поне малка капка морал, останал в празните ви алчни души. Нямате ли деца, които ви гледат в очите. Какво ли е чувството да убиваш и малкото останало минало, скрит зад сивото дървено бюро, отговаряйки сиво с нагло писмо, според което убийството е за добро. Как спите?

Анонимен каза...

Офффф, баси дребнавите душици.
ГЕРБ ви направиха по-зле и от роби през турско робство, а вие сега голяма трагедия правите за едно дърво.
Ми вижте рязаните какво правят в Борима, стига сте издребнявали.

Анонимен каза...

14-ти много повърхностно четеш! Не е заради едното дърво , а заради това ,че има хора в Троян и не само в Троян , които управляват общинските чиновници. Ти като нормален средностатистически гражданин пробвай да премахнеш по ЗАКОНЕН ПЪТ едно изсъхнало дърво от двора си или пред къщата си. Много трудно ще стане без да имаш мой човек или без да бутнеш под масата. А относно рязаните мюсюлмани в Борима явно е ,че имат шапка за която си плащат , не е нормално в един европейски град (какъвто кметицата нарича Троян) да се движат такива дърварки и да калят пътят. Минете след ЖП прелеза на гара Добродан посока Борима да видите колко кал има на пътя. Повече от ясно е ,че си плащат на някой да не ги закачат. Даже и хора от общината работят за Боримски рязани мюсюлмани.

Анонимен каза...

Безпогрешен коментар 15ти!!!

Анонимен каза...

Хайде тогава, след като гражданите на Троян управляват общината, то направете нещо и спрете безобразията в Борима. Оставете едното дърво. Спасете хилядите дървета, спасете цели гори. Не гледайте на дребно и повърхностно.

Анонимен каза...

17-ти , не ГРАЖДАНИТЕ а определени хора управляват. Всички ги знаем кои са. Обикновените граждани НЕ управляват те са просто роби. А безобразията в Борима няма да спрат 15- ти пост прочети.

Анонимен каза...

Таня Рогачева
главен експерт „Екология“, Община Троян
Бихте ли ми отговорили на въпроса: Тази кал която пада от дърварките в селата и по някой улици в "европейския" ни град като изсъхне къде отива? Аз ще ви отговоря във въздуха! Нали сте главен експерт „Екология“, Община Троян какво правите по решаването на този проблем. И на този въпрос ще ви отговоря НИЩО чешете си пу....е и повишавате данъците на колите , защото те пушели повече. А с парите от данъците поне може да измивате улиците.

Анонимен каза...

Некадърница подай веднага оставка, жалко че те търпим толкова години

Анонимен каза...

По голяма некадърница от Таня Рогачева не съм виждал.Ама е вирнала нос сякаш е хванала бога за шлифера.

Анонимен каза...

....дошъл съм от София в Троян преди няколко години.Градчето е добро.Бюрокрацията функционира правилно.Не е много стриктна и допуска толеранси в иначе тотално обърканата конюктура.Почти винаги го прави с добра цел.Кметицата е истински градоначалник.Има някои случайни хора в ръководството,но като цяло доминират свястните.Поземлена комисия,кадастъра и др.са направо образец.Градчето е планинско и местните дейности като дърводобив,животновъдство,производството на домашен алкохол,навяват една специфична романтика.Подобно нещо съм виждал и във френските села.Тя ме е забавлявала още когато идвах по басейните в младешките години.Сега.Троян е пълен с дихатели на средна възраст,активни жалбоподатели,борци за права и свободи,които все някой и нещо им пречи.Самите те не са излизали през целиа си живот по далеч от Калеица.Искат Троян да се превърне я в Рим ,я Париж ,я Берлин.......Не уважаеми,Троян си е Троян.С всички свои предимства и недостатъци,местни привички,поминък,ресурси,структура.Като не ви харесва отивайте където придирчивото ви същество ще се чувства добре.Щом се е стигнало до премахването на някое дърво,щом като са ангажирани хора и средства,най вероятно причината е основателна.Когато на вас някой косъм ви щръкне от носа,нали просто го късате.Никъде не се отразява като "убийството на един косъм"!Относно квалификацията "рязан",смятам че тя е доста враждебна,тъй като разделя общности.И то верски такива.Би било по безобидно да се формулира като :"Онези от Борима с добрата хигиена на гениталиите,режат нашите гори!На нас със смърдящите ,сиренясали пишки.".....май не звучи толкова гордо?!

Анонимен каза...

Таня е готин и принципен човек, не заслужава такова отношение. Дори и да не е било болно дървото ако е разпоредено от някой по-висше стоящ, то нямаш избор.
Скъпи форумци, нека мислим трезво и обективно преди да пишем.

Анонимен каза...

Абе 23-ти ти имал ли си работа с тази некадърница Рогачева със голямо самочувствие без покритие.Който е имал работа с нея все е псувал.

Анонимен каза...

Ко каза 22ри?

Анонимен каза...

Аз съм имал работа с нея и мога отговорно да заявя, че изобщо не е надута и е много запозната със законите в нейната област.

Анонимен каза...

.....казах чи по бонковското са пуснали заводския хлеб по еФтин!Да са свлечеш утри да идиш ,па ако е тъй да земиш и за мени 6 леба!Па Ази ЩА ТА почерпа пресна джанковица!

Анонимен каза...

22-и, понеже си пришълец, а ние сме мрънкащи селяни, ти знаеш ли, шопе, какъв град беше Троян, та да даваш оценки в селската медия? А? Знаеш ли какъв образцов дом беше преди разни мазни пръчки като теб да раздават правосъдие защо се гневим? Марш обратно в "Обеля" към свободната бюрокрация, отпушваща търговските ти пътища с Костинброд... А ти за К алейца не философстват, че люлинския ти изказ изцапа форума.

Анонимен каза...

....първо не съм "пришълец"Български гражданин съм и съм инвестирал в собственост и дейност тук повече пари отколкото е чеиза на теб и жена ти и бабалък ти заедно.Хвърлил съм толкова труд тук колкото ти най вероятно през целия си живот не си положил.Участвам активно във всичко обществено до което се докосвам.Мрънкащ селянин си ти лично,а не някаква група от хора с която се опитваш да се идентифицираш.(за по голяма увереност)Оценки не давам.Тъй като не съм упълномощен от никой.Давам просто лично мнение ,което съм сметнал че е просто различна гледна точка.Медията е общинска,а не селска.Останалото написано от теб са просто обидни квалификации,които говорят за натрупана агресия от теб самия.Тя е вербална и по скоро би навредила на теб.Провери си кръвната захар,електролитите...ако са високи,не е зле да понамалиш малко свинското ,ракията , Диема-та.Опитай малко да се смириш.Може да си докараш лоша болест,или някой шамар ,ако съдбата си направи ташак с теб.Поздрави.

Анонимен каза...

Обществения гняв ,ако има такъв би могъл да се рафинира като,обществена нота,среща с аргументи на по високо ниво,а защо не и лична съзидателна инициатива с идеална цел.Аз разбирам ,че има "свобода на словото",но някак грозно е в обществената медия един общински служител,жена на средна възраст да бъде хулена,обиждана,може би и клеветена.Не съзнавате ли ,че чрез анонимките и нанасяте щета,в служебен,в семеен,в граждански план?Ами ако не сте прави,ще и поднесте ли извинения?Как ще се реабилитирате за тъпите си квалификации.Ще си кажете "ебал съм я...".Това поведение е в основата на лошите отношения между хората,заради което сме на тоя хал.

Анонимен каза...

Абсолютно е прав 30-ти. А и аз съм имал работа с Рогачева, направи ми впечатление на дисциплиниран и адекватен човек. Даже далеч по-нормално се държа в сравнение с доста други общински служители.
Та идеята е, не пишете по инерция.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |