Най-важният проект за 2018 г.

* Кметът Михайлова: „От този проект зависи политиката за управление на отпадъците на двете общини (Троян и Априлци) за години напред“
 * Новите инсталации ще струват 6,2 млн. лв., финансирането –
 по ОП „Околна среда 2014/2020 г.“
Добрата новина
Министър Нено Димов (в средата) и кметовете Донка Михайлова и Младен Пелов подписват проекта
ЕДНА хубава вест дойде в края на старата година за Троян и Априлци – кметовете Донка Михайлова и Младен Пелов, от една страна и министърът на околната среда и водите Нено Димов, от другата, сложиха подписите си под проекта за изграждане на допълнителна инфраструктура за управление на отпадъците в двете общини. По-конкретно – за компостираща инсталация за третиране на разделно събраните биоразградими и/или зелени отпадъци и инсталация за предварителна обработка на смесено събраните битови отпадъци. „Най-важният проект за 2018 г.“, коментира троянският градоначалник.

ОБЩАТА стойност на проекта е 6,2 млн. лв., като 85% (4,6 млн. лв.) от тези средства са безвъзмездна субсидия по Оперативна програма „Околна среда 2014/2020 г.“, а останалите 15% (1,6 млн. лв.) са собствен принос на двете общини. Новата компостираща инсталация ще е с капацитет за обработка на 2200 тона разделно събрани зелени/биоразградими отпадъци годишно; осигурява се и необходимото оборудване, съоръжения и техника за разделно събиране на зелените отпадъци. Инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци ще може да обработва 6300 тона годишно, като в проекта е заложено и изграждане на съпътстващата инфраструктура. Срокът за изпълнение е 26 месеца, т. е. всичко трябва да е готово и да влезе в експлоатация през първата половина на 2020 г. Новите инсталации ще бъдат изградени в района на троянското сметище (депото за твърди битови отпадъци), което обслужва общините Троян и Априлци.

ЗАЩО този проект е толкова важен? Най-напред, защото с предварителното третиране на смесените битови отпадъци и компостирането (рециклирането) на разделно събраните зелени/биоразградими отпадъци чувствително ще намалеят количествата на депонираните на сметището отпадъци. Тези количества според българската нормативна уредба (НПУО) до 2020 г. не трябва да надхвърлят 35% от общия боклук; а до края на същата 2020 г. делът на рециклираните отпадъци трябва да е минимум 50%. И ако не влезем в посочените параметри, отчисленията от събраната такса смет ще нараснат значително, ще има и допълнителни санкции, което неизбежно ще доведе до вдигане на таксата и троянци и априлчани ще плащат повече за чистотата. Другият значим ефект от изграждането на двете инсталации е, че се осигурява по-дълъг живот на депото за твърди битови отпадъци, което в момента е на предела на капацитета си. Или както кратко, но ясно го обясни г-жа Михайлова: „От този проект зависи политиката за управление на отпадъците на двете общини за години напред“.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Генади, 2200 тона месечно или годишно ще се приемат

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |