11 са заболелите от жълтеница ученици в Черни Осъм

* След днешната среща е решено – училището в селото няма да прекратява занятията * Причината не е в храната или водата, а в ниската лична хигиена, категорични са експертите

Внимание!

ОТ КРАЯ на миналата година до началото на настоящата трета януарска седмица (15 януари) в с. Черни Осъм са регистрирани общо 11 деца, заболели от хепатит А, познат и като жълтеница и определян като „болест на мръсните ръце“. 10 от болните деца са ученици от местното СУ „Васил Левски“ (Училището за планински водачи). Първият регистриран случай на заболяването е от м. октомври, преди Коледа заболелите вече са 7, а в периода след новогодишната ваканция (8-11 януари) има още 4 случая. Има и няколко болни извън училището, всичките са контактни с болни деца от училището.

ПРОВЕРКАТА на компетентните органи сочи, че причината за заболяванията в черноосъмското школо не е нито храната, нито водата и няма необходимост от принудителна ваканция и прекъсване на учебния процес. Основната препоръка е да се затегнат мерките за подобряване на личната хигиена – миене на ръцете, къпане и т. н.  

В ПОНЕДЕЛНИК (15 януари) кметът на общината Донка Михайлова и началникът на отдел „Образование, култура и социални дейности“ в общинската администрация Иванка Джабраилова заедно с трима представители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ, структурата, отговаряща за провеждането на държавната здравна политика и профилактиката в областта – бел. ред.) и човек от Регионалното  управление на образованието (РУО) проведоха на място среща с родители на деца от училището. Експертите от РЗИ дали разяснения за болестта – причинители, начини на заразяване, превенция и лечение, и отговорили на родителските въпроси. Експертното становище, възприето от общинското и училищното ръководство, било, че спиране на учебния процес не е необходимо; а голямата препоръка – повече хигиена и родителски и учителски контрол в тази посока.

„ТОВА е поредната ни среща в училището – в петък (12 януари) с г-жа Михайлова също разговаряхме с родителите и учителите и обсъдихме ситуацията и мерките. Имахме и готовност за временно прекъсване на учебния процес, но според здравните експерти това не се налага. Ситуацията не е епидемиологична и място за паника няма, но трябва да се внимава, болестта е тежка“, коментира г-жа Джабраилова.

Т21
по информация на Станислава Вачева,
PR на Община Троян

12 коментара:

Анонимен каза...

Колибарите не се мият

Анонимен каза...

Във училището няма достатъчно строг контрол...почти всичко е на добра воля..да кажем че е нещо като комуна,а не училище,по отношение на личната хигиена,това е до толкова..колкото е дадено като култура първите 7 години..и май трябва да им се напомня да си мият по често ръцете..ако не се засили контрола по чистотата и личната хигиена..училището ще хлопне врати!

Анонимен каза...

Мангустите са най-големия преносител на подобни зарази.

Анонимен каза...

Пълно е с МАНГУСТИ в КОЛИБИТУ МАУНТИНС напоследък!
'Еш к'о стана ся... въй!

Анонимен каза...

Аз не разбирам, ама освен от мангустите това не се ли предава и по полов път? Да живее френската обич!

Анонимен каза...

Това че има мангали и събират всякакви от кол и от въже е вярно,но не съм съгласен да слагате всички деца под общ знаменател,има интелигентни деца които спазват хигиенни навици.

Анонимен каза...

Ама много сте компетентни вие бе маймуни мръсни

Анонимен каза...

Много сте запознати бе глупаци долни

Иванко каза...

Какво значи мангуст? Това не беше ли животно? Защо ги обиждате мангустите? Кажете ЦИГАНИ!

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с №6
А циганин за планински водач е смешно.

Анонимен каза...

Относно хигиената,училището е на ниво бърлога на миещи мечки!Свободата на учениците е завидна..контрола е занижен,естествено е да имат проблеми със здравето и дисциплината..но пък на тях им помага много възрастта..млади са,това е голямо предимство,ако си измият ръцете и гъзовете,този проблем ще отмине..дано някой от от учителското настоятелство им напомни..или принуди!

Анонимен каза...

до коментар 5. - макар и да си признавате - верно не разбирате нищо от епидемиология на острите вирусни хепатити - ако попитате Чичко Гугъл може да Ви просветне лееекичко ! ! !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |