Ние питаме, депутатите отговарят (2)

* Д-р Валентина Александрова (БСП): Не съм удовлетворена от резултата по „Шаран гейт“, ще попитаме в парламентарен контрол дали институциите са изпълнили всички свои задължения по случая
„Шаран гейт“
И народната представителка д-р Валя Александрова (БСП), както обеща, отговори на писменото ни питане във връзка с т. нар. „Шаран гейт“ и прекратеното досъдебно производство по чл. 238, ал. 1, т. „а“ от Наказателния кодекс (НК) при безспорна бракониерска проява с мрежа във водите на яз. „Сопот“. Отговор на същото питане вече ни даде другият троянски депутат – инж. Иван Миховски (ГЕРБ). Въпросът бе: „Какво е становището Ви за бракониерския риболов, в частност в намиращия се на територията на община Троян яз. „Сопот“, и бихте ли подкрепили/инициирали законова промяна в чл. 238, ал. 1, т. „а“ от НК и добавяне към забранените/криминализирани способи за риболов в рибостопански води на рибарските мрежи, наред с посочените в този законов текст „взривни, отровни или зашеметяващи вещества…“?“ (виж тук „Ние питаме, депутатите отговарят“)

По ирония на съдбата отговорът на д-р Александрова дойде в навечерието на Никулден, деня на покровителя на рибарите св. Николай, когато по стара традиция се яде шаран.  
Т21

д-р Валя Александрова

УВАЖАЕМИ г-н Маринов, световните екозащитни и научни организации тревожно алармират, че рибата застрашително намалява и като водещи причини се посочват замърсяването на водите и прекомерният улов. А бракониерството е един от най-уродливите примери на грубо погазване на законите и неуважение към природата.

ПОДКРЕПЯМ усилията на гражданско сдружение „Централна рибоопазваща организация“ (ЦРОО) и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в опазване на рибното богатство в Ловешка област. И не приемам за нормални действията на един общински съветник и областен служител във водите на язовир „Сопот”. Изчаках търпеливо институциите да свършат своята работа по случая „Шаран гейт“ и като повечето граждани не съм удовлетворена от резултата: от една страна е съмнението за „политически чадър“ над случилото се, а от друга – явно има либерална „вратичка“ в законите или самите закони се нуждаят (както и вие предлагате) от осъвременяване.

ПОДАВАНЕТО на оставка е въпрос на морален акт. Ние ще попитаме в парламентарен контрол дали институциите са изпълнили всички свои задължения по случая, но и ще инициираме промени в чл. 35, ал. 1 от Закона за рибарството и аквакултурите, както и в чл. 238, ал. 1, т. „а“ от Наказателния кодекс.

В МОМЕНТА обсъждаме разширяване на мерките по опазване на рибните ресурси по  тези два закона, като добавяме и други средства, принадлежности и приспособления за риболов, но кои още трябва да влязат в законите ще се разбере след консултация със специалисти и разбира се с рибари – тези, към които са насочени промените. Налага се да бъде прегледан и Законът за водите, за да могат да се синхронизират усилията на институциите при едновременните  предлагания за изменения и допълнения.
5 декември 2017 г.
С уважение: д-р Валентина Александрова,
народен представител от ПГ „БСП за България“

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Дано да се променят нещата, но герберите ще си пазят своя човек.
Нека се обърне внимание и на ВЕЦ-овете. Там мисля има изисквания за пропускливост на реката и други, но в Априлци това е пропуснато и в реката вече почти не е останала риба.
А до преди да се появят тези измислени ВЕЦ си имаше завидни количества риба.
Успех с начинанието

Анонимен каза...

Какво се оправдава Румен Райков във вестник "Троянски глас", че не бил ловил риба, не бил бракониер и бил набеден. Та той още ката офицер в троянското поделение, продаваша бракониерска риба направо от багажника на колата си.Такива нагледци срама нямат.

Анонимен каза...

Айдеее, и тази ще променя законите! Я да каже досега колко изказвания има и колко питания в парламента? Или само разхожда чантата!

Анонимен каза...

Това е най-лъжливият сайт! Защо постоянно триете коментари?

Анонимен каза...

И Иван Миховски щял да променя закон за бракониерството.И в същото време натиска общинските съветници на ГЕРБ да уредят Румен Райков за директор на Общински пазари. Тези срама нямат ли?

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |