Ние питаме, депутатите отговарят (2)

* Д-р Валентина Александрова (БСП): Не съм удовлетворена от резултата по „Шаран гейт“, ще попитаме в парламентарен контрол дали институциите са изпълнили всички свои задължения по случая
„Шаран гейт“
И народната представителка д-р Валя Александрова (БСП), както обеща, отговори на писменото ни питане във връзка с т. нар. „Шаран гейт“ и прекратеното досъдебно производство по чл. 238, ал. 1, т. „а“ от Наказателния кодекс (НК) при безспорна бракониерска проява с мрежа във водите на яз. „Сопот“. Отговор на същото питане вече ни даде другият троянски депутат – инж. Иван Миховски (ГЕРБ). Въпросът бе: „Какво е становището Ви за бракониерския риболов, в частност в намиращия се на територията на община Троян яз. „Сопот“, и бихте ли подкрепили/инициирали законова промяна в чл. 238, ал. 1, т. „а“ от НК и добавяне към забранените/криминализирани способи за риболов в рибостопански води на рибарските мрежи, наред с посочените в този законов текст „взривни, отровни или зашеметяващи вещества…“?“ (виж тук „Ние питаме, депутатите отговарят“)

По ирония на съдбата отговорът на д-р Александрова дойде в навечерието на Никулден, деня на покровителя на рибарите св. Николай, когато по стара традиция се яде шаран.  
Т21

д-р Валя Александрова

УВАЖАЕМИ г-н Маринов, световните екозащитни и научни организации тревожно алармират, че рибата застрашително намалява и като водещи причини се посочват замърсяването на водите и прекомерният улов. А бракониерството е един от най-уродливите примери на грубо погазване на законите и неуважение към природата.

ПОДКРЕПЯМ усилията на гражданско сдружение „Централна рибоопазваща организация“ (ЦРОО) и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в опазване на рибното богатство в Ловешка област. И не приемам за нормални действията на един общински съветник и областен служител във водите на язовир „Сопот”. Изчаках търпеливо институциите да свършат своята работа по случая „Шаран гейт“ и като повечето граждани не съм удовлетворена от резултата: от една страна е съмнението за „политически чадър“ над случилото се, а от друга – явно има либерална „вратичка“ в законите или самите закони се нуждаят (както и вие предлагате) от осъвременяване.

ПОДАВАНЕТО на оставка е въпрос на морален акт. Ние ще попитаме в парламентарен контрол дали институциите са изпълнили всички свои задължения по случая, но и ще инициираме промени в чл. 35, ал. 1 от Закона за рибарството и аквакултурите, както и в чл. 238, ал. 1, т. „а“ от Наказателния кодекс.

В МОМЕНТА обсъждаме разширяване на мерките по опазване на рибните ресурси по  тези два закона, като добавяме и други средства, принадлежности и приспособления за риболов, но кои още трябва да влязат в законите ще се разбере след консултация със специалисти и разбира се с рибари – тези, към които са насочени промените. Налага се да бъде прегледан и Законът за водите, за да могат да се синхронизират усилията на институциите при едновременните  предлагания за изменения и допълнения.
5 декември 2017 г.
С уважение: д-р Валентина Александрова,
народен представител от ПГ „БСП за България“

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Дано да се променят нещата, но герберите ще си пазят своя човек.
Нека се обърне внимание и на ВЕЦ-овете. Там мисля има изисквания за пропускливост на реката и други, но в Априлци това е пропуснато и в реката вече почти не е останала риба.
А до преди да се появят тези измислени ВЕЦ си имаше завидни количества риба.
Успех с начинанието

Анонимен каза...

Какво се оправдава Румен Райков във вестник "Троянски глас", че не бил ловил риба, не бил бракониер и бил набеден. Та той още ката офицер в троянското поделение, продаваша бракониерска риба направо от багажника на колата си.Такива нагледци срама нямат.

Анонимен каза...

Айдеее, и тази ще променя законите! Я да каже досега колко изказвания има и колко питания в парламента? Или само разхожда чантата!

Анонимен каза...

Това е най-лъжливият сайт! Защо постоянно триете коментари?

Анонимен каза...

И Иван Миховски щял да променя закон за бракониерството.И в същото време натиска общинските съветници на ГЕРБ да уредят Румен Райков за директор на Общински пазари. Тези срама нямат ли?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |