И вторият стенопис, „Рибарят“ – готов

* Сюжетът е риболовен – на преден план е рибар, който мята въдицата в Осъма в централната част на Троян, а срещу него са живописните стари троянски къщи, надвесени над реката * Авторите са същите – Христо и Дамян, плюс Цвети * „To be  street art!“
Троян Арт
Троян, жк "Лъгът", бл. 11, 4 октомври 2017 г.
ПОРЕДНИЯТ, втори, грамаден троянски стенопис – на фасадата на бл. 11 в жк „Лъгът“, вече е готов (5 октомври). Като планираният двуседмичен срок за изпълнение (работата започна миналия понеделник, 25 септември) бе спазен и даже изпреварен. Новият изцяло следва „формулата“ на предишния, който се появи на калкана на кооперация в централната градска част през м. септември (2016 г.) и до днес не престава да събира погледите и овациите. Тоест – рисува се по „вехта“ фотография и се пресъздава нещо много характерно от някогашния Троян, една загубена, чаровна и (по-)изискана ретро атмосфера.

МИНАЛОГОДИШНИЯТ стенопис бе кръстен „Троян през 30-те“ – ефектна гледка от троянската Чаршия в онези години, с паркирана луксозна лимузина, две кокошки до нея, забързани мъж и жена, велосипед, опрян на електрически стълб и всичко това на фона на слепените една о друга троянски градски къщи. Сегашният е наречен „Рибарят“ и сюжетът е риболовен – на преден план е рибар, който мята въдицата в Осъма в централната част на Троян, а срещу него са живописните стари троянски къщи, надвесени над реката; въдичарят е уловен в момент на слука, когато сваля от кукичката едра риба, а на брега двете му кучета кротко следят своя стопанин.

Цвети Калчева, Христо Христов и Дамян Бумбалов
И НЯКОЛКО думи за авторите. Идеята е на Цвети Калчева, главен експерт „Търговия и туризъм” в общинската администрация, тя е инициаторът на този „street art“ (улично/градско изкуство); разбира се, има и съмишленици, не един, включително „най-горе“, което се доказва с факта, че инвеститор е Община Троян. „To be  street art!“ (Да бъде street art), бе закачливият коментар на Цвети за Т21 днес, след като и „Рибарят“ вече е факт. А изпълнителите и на двата стенописа са двама млади художници, състуденти от факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет, приятели и съидейници – землякът ни от Орешак Христо Христов и Дамян Бумбалов, родом от Ямбол, живеещ в Павликени и със свое ателие в старопрестолния Велико Търново. Преди няколко години Христо се прочу с патриотичната си арт инициатива в родното село – превърна орешашките автобусни спирки в картини, изобразяващи значими наши исторически събития и герои. От нас – браво на всички!

8 коментара:

Анонимен каза...

Не забравяйте! Чиновниците ви мразят! Вече ОЩЕ ПО-СИЛНО! Нищо, че говорят друго!

Анонимен каза...

1-и. Това ми намирисва на фашизъм.Защо да ни мрази това младо момиче, което създава красота в Троян?

Анонимен каза...

Щото гербера го е яд, че вече
почва разделението с псевдо-патриотите и идват нови избори.
Ама на тях вече почти няма да има олигофрени, които да гласуват за цар Тиква.
И затова плюе по красивото Цвети.

Анонимен каза...

Бре туй Цвети, прелива от акъл и красота. Брей, Брей, Брей.

Анонимен каза...

По-скоро сюжетът е ловно-рибарски с тия тривки на брега

Анонимен каза...

Че е шарено, шарено е, но видимо не се връзва с черчеветата. Първата картинка /на площада/ е на "чиста" фасада. Тук прозорците правят стената неподходяща за рисуване и авторите е трябвало да отчетат този факт. Иначе идеята им е похвална и умението им достатъчно за целта.

Jo каза...

Evala!

КОРЕКТЕН каза...

Браво на художниците.Имам една препоръка.Да се обърне мнимание не само на старите къщи които всеки се стреми да рисува,но и на ония стари дървени бентове ,които вече ги няма.Имаше 3 емблематични за града-до "милицията",до "киното" и под блок "Капинчо".Този до киното се замени с огледалото,но другите не пречи да се възстановят./В Австрия е красота да гледаш водата как пада именно от такива бентове.Има и живото в тези реки.А Осъма стана един канал, и то отвратително грозен.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |