Побиха кръста на покрива на Музея

* „Ей, хора, граждани на Троян, таз година се направи на къщата
 на Музея нов покрив!“
По Петковден
Побиването на кръста ден преди Петковден, 13 октомври 2017 г.
По отколешна традиция
Дар за строителя инж. Христофор Христов
НАВРЪХ Петковден (14 октомври), празника на Троян, на любопитна церемония в Музея на занаятите бе обявено приключването на проекта по програма „Красива България“ за ремонт на покрива на музейната сграда. Проектът бе спечелен в края на миналата година от Община Троян, общият му бюджет е 179 хил. лв. (72 хил. лв. субсидия по програмата и 107 хил. лв. съфинансиране от общинския бюджет), а за изпълнител бе избрана ловешката фирма „Елит МХ“ ЕООД с управител инж. Христофор Христов.

СЛУЧИЛОТО се заслужава внимание, тъй като става дума за 136-годишна сграда със статут на паметник на културата, чийто покрив е с каменни плочи и ремонтът изисква голямо внимание и строително майсторство. Директорката на музея Елеонора Авджиева накратко припомни историята на емблематичната сграда – построена е през 1881 г., до 1896 г. е училище, след това, чак до 1962 г., изпълнява различни обществени функции (общинска управа, мирови съд, поща), а от м. септември 1968 г. става сграда на новосъздадения Музей на занаятите. „Сграда с такава богата история не може да бъде пренебрегвана, тя трябва да бъде запазена по всякакъв начин. За да може историите, разказвани тук, да бъдат разчетени от поколенията“, обобщи г-жа Авджиева, като специално благодари на строителите за качествената и ангажирана работа.

А ЛЮБОПИТНОТО в церемонията бе възстановката на един отколешен обичай – след успешното приключване на строежа баш майсторът да побие кръст на покрива и да обяви пред целия град за случилото се. Кръстът бе поставен предния ден от момчетата на инж. Христов в присъствието на кмета Донка Михайлова, а тук ролята на баш майстора изпълни актьорът от читалищната театрална трупа Венелин Йорданов-Хъша.

Хъша и музейната директорка Елеонора Авджиева на церемонията в музея, 14 октомври 2017 г.
ПРЕМЕНЕН в народна носия с набучена в пояса тесла Хъша се провикна гороломно пред препълнилата музейното фоайе публика: „Ей, хора, граждани на Троян, таз година се направи на къщата на Музея нов покрив! Да бъде здрав и щастлив тоз дом, да са живи и здрави и тез, що дадоха парите – общинските и министерските власти! И още – архитектите, чиновниците, майсторите! Да ни е жива и здрава кметицата, че воля и разум има, та да свърши добре работата! Колкото камъни в Осъма, толкова здраве и късмет в таз къща! Колкото шума по Балкана, толкоз хаир и берекет! Колкото жито по нивите, толкоз да са жълтиците от туристите! Хайде да е хаирлия!“. Театрото бе възнаградено с бурни ръкопляскания от многобройната публика; сред аплодиращите бяха и чуждестранните гости от Германия, Франция, Русия и Ливан, пристигнали за празника на Троян.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво.
Ето - Г-жа Михайлова разкрасява града, а герберите само крадат и рушат.

Анонимен каза...

Нали и те са от същотото комунистическо котило

Анонимен каза...

Те са видоизменени, може би Чернобил има пръст.
От тях категорично нищо не става.
Виж "д-р" Москов, свинята-снегорин и куп други звезди

Анонимен каза...

Новината ви е изостанала с една седмица...

Анонимен каза...

Тя пък една новина...

Анонимен каза...

Кметицата да пита г-н Енкин и г-н Акимов публично какво се случи с Троянското кино и стадиона в с.Оришак!?!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |