Кандидатстваме с три проекта по „Красива България”

* Идеята – поставяне на подемни съоръжения (платформи) за хора с двигателни проблеми в сградите на Общината,
 НЧ „Наука – 1870 г.” и Данъчното
Възможност
ОБЩИНА ТРОЯН ще кандидатства по програма „Красива България” с три проекта за осигуряване на достъпна среда по мярка М01-01 „Осигуряване на достъпна среда на държавните/общинските сгради”. Предложението бе внесено в Общинския съвет от ресорния зам.-кмет инж. Бистра Чолакова и получи пълното одобрение на съветниците. Гласувано бе и за осигуряване на необходимите средства от общинския бюджет за съфинансиране на проектите, каквито са изискванията по „Красива България”.

НОВАТА КАМПАНИЯ на програмата за набиране на проектни предложения бе обявена на 12 юли 2016 г. от управляващия орган (Министерството на труда и социалните грижи), а крайният срок за подаване на проектите бе до 12 август.  Максималната обща стойност на един проект по мярка М01-01 е 170 хил. лв. с ДДС, като финансирането по програма „Красива България” е максимум 90% , останалите не по-малко от 10% са съфинансиране от кандидатстващата организация (в нашия случай – Община Троян) ; разпределението на проектния бюджет пък е както следва – 95% за строително-ремонтни дейности и 5% за организация, оперативно управление и контрол.  

Платформата  в Музея на занаятите е от 2008 г.
ЗА КОИ ТРИ СГРАДИ са проектните предложения на Община Троян и какво се предвижда? Става дума за три важни обществени сгради с голяма натовареност – сградата на Общината (общинската администрация), сградата, където се помещава отдел „Местни приходи” (бившето Данъчно) и сградата на централното троянско читалище НЧ „Наука – 1870 г.”. Идеята е и на трите места да се поставят подемни съоръжения (платформи) за преодоляване на различни нива от хора с двигателни проблеми.

ТУК ТРЯБВА да припомним, че и на трите споменати сгради предстои цялостно саниране по програмата за енергийна ефективност (процедурата BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони” на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020). И с евентуалното осигуряване на достъпна среда с проектите по програма „Красива България” се върви към реализация на голямата цел – цялостно обновяване (външно и вътрешно) на тези възлови обществени сгради в Троян.

В МОМЕНТА единствената обществена сграда в Троян, в която има специална платформа за лесен достъп на хора в инвалидни колички, е централната сграда на Музея на занаятите. Съоръжението бе изградено през 2008 г. по проект, финансиран от Агенцията за хора с увреждания.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |