Има ли картелна договорка за цените на горивата в Троян?

* Защо дизел, бензини, газ тук са с по 10-20, че и 30 стотинки по-скъпи отколкото навсякъде?! * Висок стандарт, висока покупателна способност, високи заплати, затова е така, биха казали шегобийците – де да беше, но не е
Предизвикано
В Габрово и Трявна, 15 юли 2017 г.
В Троян, 15 юли 2017 г.
ИМА НЕЩО нередно в цялата работа. Безспорно! И да оставим настрана, че всички в Троян го говорят, ядосват се, реагират протестно като ходят да зареждат в Севлиево и на други места. Фирмаджиите с камионите и бусовете – също. Ясно е за какво става дума, цените на горивата в Троян са, смело можем да го кажем, най-високите в България. И не говорим за разлика от стотинка-две, а за 10-20, че и 30 стотинки разлика, което е грамадно разминаване. За дизела, бензините, газта – за всичко! Излезеш ли на 20-30 км от Троян, няма значение в коя посока, и цените на горивата падат с 10-20-30%!

В Т21 СМЕ получавали много сигнали, касови бележки, снимки. Сега ще добавя и моето доказателство. В събота, 15 юли, с приятели се разтъпкахме до Трявна през Габрово и си направих труда да щракна колонките с цените на няколко произволни бензиностанции – две в Габрово и една в Трявна. След като се прибрах, в късния следобед, направих същото и в Троян – щракнах колонките с цените на три произволни бензиностанции.

РЕЗУЛТАТЪТ е следният. На една „OMV“ в края на Габрово в посока Етъра дизелът бе 1,74 лв./л, бензин 95 – 1,83 лв., газта 74 ст. На „Петрол“ в другия край на Габрово дизелът също бе 1,74 лв., по-специалният „зелен“ дизел – 1,96 лв., бензин 95 – 1,84 лв., газта – 79 ст. На една бензиностанцийка в Трявна дизелът бе 1,92 лв., бензин 95 – 1,94 лв., а газта – 90 ст.

СЕГА ДА ВИДИМ троянската картинка. На „Петрол“, „Ромпетрол“ и „Лукойл“ цените бяха по конец: обикновеният дизел – по 1,99 лв. (т. е. 25 ст. по-скъп от в Габрово и, чудо, само с 7 ст. по-скъп отколкото в Трявна); бензин 95  – единодушно по 2,02 лв. (т. е. с около 20 ст. по-скъпо отколкото в Габрово и Трявна); а газта – безкомпромисното 1,02 лв. (т. е. с близо 30 ст. по-скъпа от в Габрово и „само“ с 12 ст. по-скъпа от в Трявна). Съвсем същите са цените и на останалите троянски бензиностанции – „Йоана“, „Троя“, „Кампос ойл“; единствено малката бензиностанция на автогарата с една колонка, която продава дизел, държи по-ниска цена, но това малко изключение само потвърждава правилото. Както се казва – no comment, без коментар!

И ВСЕ ПАК коментарът е необходим. Висок стандарт, висока покупателна способност, високи заплати, затова е така, биха казали шегобийците. Де да беше, но не е. По-вероятното обяснение е друго – че троянските бензинджии незаконно са си направили картелно споразумение в името на по-високите печалби? Което се доказва трудно и не съм сигурен, че е така, дано да не е, това трябва да го (до)кажат съответните органи и институции?! И е хубаво да побързат, защото цифрите бодат очите и джобовете на всички ни. Все пак имаме едно макар и индиректно доказателство – преди време една от троянските бензиностанции, по пътя за Орешак, обяви цени с по около 10 ст. по-ниски от троянските. Тези цени стояха известно време, недълго, и изведнъж се изравниха с останалите, лесно е да се досетим защо. Разбира се, на повечето бензиностанции в Троян има отстъпки – с карти, за редовни клиенти и т. н., което прави ситуацията малко по-поносима. Но изобщо не изтрива догадките ни за картелно споразумение. Пак казвам – дано не е така!

Генадий Маринов
Закон за защита на конкуренцията  (ЗЗК)

Чл. 15, ал. 1, т. 1 Забранени са всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, като пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия.

 Още по темата:

34 коментара:

Пенчо Тотев каза...

Така е.
Затова хората ще ходя по Плевен, Севлиево, Габрово или В. Търново:
1. Можеш да заредиш на по-ниски цени гориво. Ако заредиш за 100лв (50л) при 30ст разлика ще спестиш 15лв.
2. Ще пазаруваш дрехи, хранителни стоки и други на значително по-ниски цени.
Накрая като теглиш чертата се оказва, че за деня може да си спестил и 50лв при покупки за около 150-200лв.
Също така си се разходил до "голям" град.
Заредил си се с положителна енергия.
И куп други неща, които повечето съфорумци не биха могли да разберат и ще отрекат.

Анонимен каза...

Ако можеха троянските лакомии в различни сфери на балканската търговия биха въвели,ВИЗИ за излизане от Троянът...ама немогат дирниците ненаситни!!!

Анонимен каза...

xaxa какви ти 30 стотинки бе стори снимки с нови снимки я се разходи и виж цените пак, драска пиши да има да се чете неверни новини цените дали са така също има платформа за горива и бензиностанции казвасе фуело та това ако си го гледаш от вас ако си ходиш по пътя цените не са така както ги представяш в стията

mtwgdgawd каза...

А ИСТИНАТА Е: в ГАБРОВО ИМА КАКВО? VM Petroleum Габрово
ЕТО ЗАЩО И ЦЕНАТА Е ТАКАВА В ТЕЗИ ГРАДОВЕ :)

Анонимен каза...

Кой е този пълен неграмотник 3ти????Трийте че срам ме хващА!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Да не забравяме, че в Троян се хващат само две радия,а сме в центъра на България

Анонимен каза...

на боаза лукойла и първата на магистралата петрол дават газта на 90ст а последната от софия на магистаралата 84
в софия газта е 1.08

бензинаджията каза...

3-ти, как са цените?
Даже и днес (21-ви) са пак така.
Или ти е намалял оборота на бензиностанцииката и сега пишеш глупости?

Анонимен каза...

До 3 -ти
Ходя всяка седмица до София и зареждам в Ботевград дизел на 1.67 лв. Отдавна съм спрял да зареждам в Троян заради троянски манафи и тарикати като теб.

Анонимен каза...

До 3-ти.Като си стоиш в къщи и гледаш/четеш/фуело никога няма да имаш актуална информация!

Анонимен каза...

3-ти, ето ти го тъпото фуело:
https://bg.fuelo.net/competition/date/2017-07-22?lang=bg
На 23-то място сме в класацията.
Може би трябва да се радваме, че
има 6-7 общини, които са по-зле от нас?
Или може би трябва да се търси начин да сме поне с 10-тина места нагоре?

Анонимен каза...

Малко е, трябва да се повишат още.Който не му понася-да се изнася. Като нямате пари ние какво сме ви виновни?

Анонимен каза...

Елате в Ловеч да видите цени на горивата. Тогава кажете дали вашите са най-високи за страната.

Анонимен каза...

За бога братя не зареждайте в Троян, не пълнете гушите на тез боклуци.

Картел има и товае е факт. Накой по-грамотен що не сезира прокуратурата ?

Картела каза...

Прокуратурата е наша...

Анонимен каза...

поне 3 за газ 5-7 за бензин и дизел

Анонимен каза...

9-ти, точно така! И ние зареждаме на Ботевград, точно дизел на 1.67. Че то си е сериозна разлика, бе хора! Пълним резервоарите, пълним хладилниците от веригите и сме спокойни. Хубаво би било и тук да позволят на хората да "дишат", ама НЕ. ..

Анонимен каза...

Няма нищо "случайно". Ще ви върна 8 години назад с едно официално питане като точка от дневния ред на ОбС Троян. Цитирам:
Уважаеми г-н Кмете,
Десетки жители от община Троян изразиха и продължават да изразяват негодуванието си от високата цена на хляба, продаван на територията на Община Троян. В сравнение с общините Плевен, Ловеч и Севлиево, където цената за един хляб тип „Добруджа” от 650 грама варира около 55 или 65 стотинки – видно е, че цената в община Троян за същия хляб от 1, 10 лв е близо два пъти по-висока.
Драстичното повишаване на безработицата през последните месеци в община Троян и съпътстващото я обедняване на населението още повече нагнетява обстановката от факта, че в Троян се продава хляб на една от най-високите цени в Република България.
Във връзка с горното питам:
1.Има ли свободен пазар на хляб на територията на община Троян, нещо различно от „силовия” или „феодален” пазар?
2.Какви мерки възнамерява да предприеме общинската администрация с високата цена на хляба на територията на Община Троян.
Троян; 20.10.2009
*
Както сте се досетили, веднага бях "опроверган" от милиционера-демократ от ГЕРБ и от трибуната на ОбС чух от кмета, че в Троян се продавал най-евтиния хляб. След това последва ДЕЖУРНАТА реакция на Т21 и Г.Маринов със "случайно" интервю с шефката на хлебозавода и естествено - поредното ми обругаване в Т21 и този сайт.
Възнамерявах да питам по-нататък и за "странните" цени на петролните продукти и за плодовете и зеленчуците в нашата китна посткомунистическа община, но щеше да е безсмислено - отново щях да "науча", че са „най-ниските“ в България, както и отново щях да бъда обруган /срещу заплащане или без заплащане/.
Днес Т21 респ. Г.Маринов протестира, че в Троян били високи цените на горивата. Не са бе, г-н Маринов, най-ниски са подобно на хляба, на плодовете и зеленчуците и изобщо на хранителните продукти. В Троян е Рай и няма как да е друго при една толкова "успешна" кметица и един толкова мъдри “политици“ в ОбС. Даже го няма вече един "много лош и луд" общ.съветник, който да разваля селяндурската идилия на троянската ви идиотокрация.
Що рИветИ? Плащайте и не мрънкайте! В Троян „рибата отдавна се е вмирисала от към главата“, ама на кой ли му пука. Нали такава кметица и такъв ОбС искахте? А кой каквото иска – това получава и каквото търси – това намира.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, говорете с хората, които се занимават с този бизнес. Питайте ги за работата им, какво помага, какво пречи. И аз "много разбирам от тези работи", ама нямам бензиностанция. И друго-не, че е важно, малко майтап. Вие пишете, ние четем. Кажете ми как тъй обектът за продажба само на дизел се нарича БЕНЗИНОСТАНЦИЯ.

Анонимен каза...

Браво Пеевски!
Друго си е да туриш тапата на темата!

Все си мисля, че не те засяга нашият град. Храни си там кенгуруто и си затрай малко. Не те засяга! Не зареждаш тука! А какво някога не си направил - ние го живеем, а ти само кляфаш от задния двор на планетата. Така, че трай си там! Га си додеш - приказвай!

Аз каза...

А как общината може да заповяда на хлебозавода или на бензиностанциите да намалят цените?!?!
Иначе още малко за цени, но на хранително стоки:
1. Зелени маслини без костилка в Кауфланд са на ~3.7лв
2. Сладолед във фунийка, с шоколадова глазура и на него пише "с много мляко". В Кауфланд е 65ст, а тука е на 90ст.
Да не говорим за МЕСО (не вмирисани подобия на месо), кашкавал, плодове, зеленчуци, консерви и изобщо почти всичко...

Анонимен каза...

22-ри, общината има огромни ресурси за да си изпълнява законоопределените и регулативни функции. Въпреки, че кмета и ОбС бяха информирани как "незнайни" бандити биеха и чупеха камионите на външните доставчици на евтин хляб - никой не си мръдна пръста. А това е най-дребното и безобидното. Я питайте "успешната" ви кметица колко пъти и предлагах да направим общинска земеделска фирма, която да стопанисва имотите на общината, да прави фючърсни сделки с местни производители на плодове и зеленчуци за евтина храна, да добива евтина дървесина от общинските гори и т.н. Ерго - да се намеси на неоправдано скъпия троянски пазар за плодове, зеленчуци и дърва за огрев на населението. Знаете ли, че ОбС всяка година гласува добив на дървесина от общинските гори за около 150 000 лева?
*
21-ви, за разлика от такива като теб, аз мога да пиша и коментирам от Австралия, Япония, САЩ, Африка, коя да е европейска държава и т.н. Ти обаче не можеш. Нито от там, защото си виждал само на картичка тези територии на планетата ни, нито от тук - защото си доста тъп, ограничен, а и няма какво да напишеш. Ти можеш само като долнопробно псе да тичаш подире ми и да си изливаш комплексарските полюции.
21-ви, ти си типичния троянски селяндур - тъп, необразован, без биография, страхлив като заек, но за сметка на това с огромно самочувствие.
Живееш като скот, третират те като скот, мучиш като скот и си чакаш кончината за да те заровят като скот. Иначе лаеш за "задния двор на планетата", демонстрирайки троянското си селяндурско самочувствие, само дето не ти е ясно, че "този заден двор" ни е изпреварил с поне три степени в цивилизационното развитие.
А понеже става дума за горивата - ти, нещастнико 21-ви, за да се изравниш с онези от "задния двор" - бензина ти тук трябва да е не повече от 24 ст. /словом: двадесет и четири стотинки/, а газта - 13 стотинки, кило телешка кайма 1 лев и осемдесет стотинки и т.н.
По-важното е защо там /и не само там/ е така и защо тук е така. Аз знам отговорът и понякога се опитвам да обясня, нооооо, на такива тапири като 21-ви е напълно излишно да им се пълнят малките пилешки мозъчета с каквото и да е. Те всичко знаят и всичко могат. Само не знаят защо са превърнати в добитък и защо ги третират като добитък. Не знаят и защо ги тресе животински страх.

Анонимен каза...

Пеевски, Благодаря ти за публичните обиди!
Утре в прокуратурата ще ти пусна една заявчица. Ще кажа на адвоката, че 90% от паричките, които ще ми платиш за обидите са за него, а с останалите ще ти дойда на гости на Австралия.
Разбра ли сега колко си лесен?!
тъпият селянин

Анонимен каза...

Дрисльо 24-ти, я ни обясни от чие име ще пуснеш "заявчица"-та? От номер 21 или от номер 24?
Не е за вярване как може да съществуват такива идиоти??!!
Нещастнико, месеци наред след всеки мой или друг подобен коментар се появяваш и започваш да обиждаш или провокираш. Въпреки, че няма подписани коментари с името "Пеевски" ти не се спря да обиждаш или да провокираш това реално име, без да знаеш кой/кои са авторите и без някой да те е обиждал или провокирал.
Доста неща съм събрал от "творчеството" ти и в момента в който здраво сгазиш лука, наистина ще се видиш с "Пеевски" и не само с него в съда. Няма къде да се скриеш!!! Започваш ли да проумяваш с пилешкото си мозъче кой е "лесен"?

Троян 21 каза...

Налага се да припомним едно от задължителните правила при коментиране в сайта на Т21: "Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, обиди заради здравословни проблеми, клетви и други подобни - в името на елементарната културност и коректност. Както и недоказани анонимни обвинения, които могат да навлекат съдебни проблеми на вестника".

Призоваваме към спазване на правилата и смекчаване на тона!

Анонимен каза...

Добре де. Искаш да ми кажеш, че решавам да си направя баничарница и да държа много ниски цени.
Общината по законен начин или с неофициално изнудване може да ме накара да държа цени като останалите?

Анонимен каза...

Абе я ми кажете философи, Гошо Гъза като отвори генимекса преди месеци и държеше 10ст. Надолу от другите, що не зареждахте при него? И 5 лв да е дизела пак ще зареждате

Анонимен каза...

Защото е гошо гъзъ.

Анонимен каза...

Т21 е ОРГАН на И.ПЕЕВСКИ защото трие истината и не трие ПСУВНИТЕ на ПЕЕВСКИ по хората. КОЛКО СИ ПЛАЩА ПЕЕВСКИ ЗА ТОВА?

troyan21 каза...

До №30: Т21 не е орган на никого, включително и на И. Пеевски. Г-н Пеевски неведнъж ни е обвинявал, че му трием коментари, Вие ни обвинявате, че не му ги трием?! Острият му тон е (все)известен, както и това - че често казва важни неща, които заслужават внимание. Знае се също, че този му тон понякога предизвиква ответни крайни реакции. Ние се стремим да балансираме, затова са и тези въведени няколко правила при коментиране в сайта на Т21, които би трябвало да се спазват. За плащането няма смисъл да отговарям, несъстоятелно е.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Като триете коментари чак Вие се объркахте. Коментара трябва да Вие до №29. Щеше да е №30 ако не бяхте трили неудобния въпрос за Форда.

Анонимен каза...

Всеки коментар на пеевски е без значение щом в него има някоя от думичките:
Дрисльо
идиоти
Нещастнико
в момента в който здраво сгазиш лука (заплаха!)
Няма къде да се скриеш!!! (втора)
пилешкото си мозъче

И тези са само от последния му коментар, а в него освен заплахи и обиди нями АБДСОЛЮТНО НИЩО, ама НИЩО ценно и пак не е изтрит!

ПОВТАРЯМ! Отношението на редакцията е като на размяна на пари! Посоката е без значение. Всички обаче търпим това ПОГАЗВАНЕ НА ПРАВИЛАТА! За всички има правила А ЗА ПЕЕЕВСКИ НЕ!

Анонимен каза...

НАСТОЯВАМ! Всеки коментар на Пеевски, който съдържа дори една обидна думичка ДА БЪДЕ ИЗТРИВАН. Няма никакво значение какво и за кого е писан. Няма значение какво мнение е изказал! Така е честно и така е редно! Такъв е ЗАКОНЪТ на сайта!

Моля, всички читатели на Т21, които мислят като мен да ме подкрепят!

Анонимен каза...

Няколко пъти зареждам на едно и също място. Всичките пъти с 3-4 литра отдолу. Възнамерявам да започвам да ходя с туби по 10литра и така. Аман.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |