Паметна плоча за бащата на Чочо

* „Песента на чешмата се превръща в музика за душата и носи
 радост за Христо Владовски“

Чочо Владовски
В Балканец

НА ЕНЬОВДЕН (24 юни) на Айдушкото сборище над с. Балканец се състоя традиционният Празник на билките, планината и туризма. Със специалното участие на група „Тангра“ – по желание на кметството и жителите на селото. Което не е случайно, вокалист на групата от 1979 г. до 1982 г. беше Цветан (Чочо) Владовски, чиито корени са от Балканец. Баща му, известният български музикант флейтист Христо Владовски, е роден в нашето село и последните си години прекара тук.

ПО ТОЗИ ПОВОД в Балканец, на любимото място за почивка на Христо Владовски – Боровската чешма, наскоро бе поставена паметна плоча. Благодарим на Младежкия духов оркестър от Троян и всички, които участваха в реализирането на тази идея. „Песента на чешмата се превръща в музика за душата и носи радост за Христо Владовски“, е надписът на паметната плоча.

Теменужка Зунева, кмет на с. Балканец

Кой е Христо Владовски

НАШАТА музикална общественост добре познава и високо цени изпълнителското изкуство и музикалната дейност на Христо Владовски (1922 г. – 2007 г.). Известен български флейтист и педагог, със значима кариера като солист и оркестрант и със свой принос в развитието на симфоничното ни изкуство.

ХРИСТО ВЛАДОВСКИ е роден в с. Балканец (Троянско) през 1922 г. Завършва музикално училище и след това Българската държавна консерватория – специалност флейта. Над 20 години е солист на Софийската филхармония и на Оркестъра на българското радио и телевизия, изнася самостоятелни концерти в страната и чужбина. Има три самостоятелни грамофонни плочи и над 3000 минути записи в златния фонд на Българското радио. И множество ученици. В по-късните си години се завръща в родния край и е преподавател по флейта в Младежкия духов оркестър - Троян.

3 март 2013 г., с. Балканец. Честване при паметника на падналите при щурма на Беклемето през зимата на 1877/78 г. руски войници. Монументът е вдигнат през 1958 г. и е близо до мястото, където са били погребани загиналите, посочено от местния жител и съвременник на събитията Христо Владовски, дядо на
 флейтиста Христо Владовски
В ЗНАК на признание и благодарност към големия музикант и свой колега Младежкият духов оркестър – Троян постави паметна плоча на Боровската чешма в с. Балканец, любимо място на Христо Владовски.

Юлия Тодорова, Троян 

1 Коментара:

Анонимен каза...

Г-н Маринов под последната снимка прочетох доста неверни неща.Единственото вярно е че монумента е издигнат през 1958 год.На това място не са били погребани руските войници при щурма на Беклемето през зимата на 1877/1878 год.Костите са били пренесени на това място и е издигнат монумента.Това е станало по инициатива на първия секретар на ГК НА БКП по това време Стефан Балевски.Мястото където са погребани руските войници се е намирало на 200-300 метра в югозападна посока от сегашното местонахождение на монумента.По нареждане на Стефан Балевски няколко години преди издигането на монумента е започнало търсенето на мястото където са били погребани войниците.То се е знаело ориентировъчно.Започнали са изкопни работи в доста широк периметър много по далеко от самото място.Възрастна жена от село Балканец след като е видяла,че и разкопават имота е посочила точното място където са били погребани войниците.Намерените кости са били пренесени и положени под монумента издигнат през 1958 год.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |