Две жертви в Троянския Балкан по Гергьовден

* Семейство от Ловеч с тяхна приятелка от Варна в събота по обед тръгват от х. „Амбарица“ към х. „Добрила“ и се губят в мъглата на билото, оцелява само съпругата

Трагедия Актуализиран

МЪЖ и жена около 50-те – семейство от Ловеч, и тяхна семейна приятелка и състудентка от Варна в петък, 5 май, привечер пристигат на хижа „Амбарица“ в Троянския Балкан. Преспиват и в събота по обед, 6 май, Гергьовден, тръгват към хижа „Добрила“ – след дълги колебания, тъй като времето е лошо, мъгливо и студено. По пътя към „Добрила“ се губят в мъглата и вместо към хижата поемат към връх Ботев. Към 16:00 ч. ловчалиите са се обадили на сина си, че имат проблеми и той веднага поел към Балкана. В района на връх Малък Купен става най-лошото – едната от жените, варненката, се подхлъзва по заснежения склон и пада надолу, мъжът тръгва след нея на помощ, но също се подхлъзва и при падането си чупи крак. 

СЪПРУГАТА губи връзка с двамата пострадали и престоява цяла нощ в планината, а на другия ден, неделя, 7 май, около 9:30 ч. сутринта, измръзнала и в шок се добира до х. „Добрила“ и съобщава за инцидента. В централата на Планинската спасителна служба (ПСС) получават сигнал за пострадалите туристи по-рано, в 6:05 ч. в неделя, и веднага организират спасителна акция - към мястото потегля спасителен екип от Сопот, който се придвижва с лифта, а по-късно и екип от Троян. Пострадалите са открити около обед, намира ги синът на семейството от Ловеч, но и двамата вече са без жизнени функции. Предполага се, че жената е загинала на място от удар в главата при падането и тежка черепно-мозъчна травма, а мъжът е бил жив цяла нощ и вероятно е починал от измръзване.

След приключването на спасителната акция, 7 май 2017 г.
„ДОЙДОХА на хижата в петък вечерта, нямаше други хора, вечеряхме заедно, говорихме, много мили хора – не мога да повярвам на случилото се. В събота беше много лошо време, имаше гъста мъгла и те се чудеха дали да тръгнат, но решиха да опитат да стигнат до „Добрила“. Не знам защо мъжът толкова настояваше да тръгнат и защо не се върнаха“, сподели за Т21 хижарката на „Амбарица“ Ема Гатева, последната, видяла живи двамата туристи. Тя поясни, че горе по билото, ако има вятър и мъгла, става много опасно, няма табели и е изключително трудно да се ориентира човек. „Нелеп инцидент, характерен за сезона - подхлъзване по мек, прекристализирал сняг“, коментира щатният служител в ПСС - Троян Христо Сливков.

Т21

9 коментара:

Анонимен каза...

Точно тук се разбира, че всъщност Емилия не е никакъв хижар. Един истински такъв НИКОГА нямаше да пусне хората нагоре при подобни метеорологични условия. Ама тя като не познава планината и особено района - така е! То това да не е като да пържеш мекици. Не използвам момента да плюя, просто ме е яд, защото с малко повече "усилия" от нейна страна, всичко е щяло да приключи със слизането на хората обратно към Черни Осъм, ама...
Жалко за хората! :(

Анонимен каза...

Да ги върже ли искаш??Емилия е изключителна хижарка и най-малкото е некоректно да се търси вината в нея.Явно апетитите към изправената от нея на крака хижа Амбарица пак се изострят.

Анонимен каза...

Ема Гатева- така... не че искам да се хваля, но явно трябва да си изредя квалификациите. Треньор по алпинизъм, инструктор по пещерно дело и спасител към Аварийно спасителен отряд. Няма да уточнявам колко години учене и колко на брой курсове.

Анонимен каза...

Жената явно им е обяснила. Но явно са решили, че са безсмъртни.

Извън темата, но защо оня инж. не ни информира, както беше обещал, за новото пристигане на парният влак?
Веднъж ни излъга - с отмяната.
Сега пак излъга - с липсата на информация.
Явно ще да е гербаджия....

hristiyana stomonyakova каза...

В ПЛАНИНАТА НЯМА „UNDO”...
Всеки нещастен случай в планината е предпоследен. С времето разбрах, че не можеш да съдиш и да поучаваш. Всеки сам трябва да осмисли уроците си. Планината е пълна с планинари, а планинарите са пълни с проблеми, които мъкнат със себе си в раниците. Ядове от работата, несполучлива кариера, конфликти, болен близък и какво ли още не... Който ги е нямал да метне първия камък. Но планината лекува. Наистина лекува. Тя има уникалната способност да сваля тежката пелерина на проблемите от уморените ни плещи. Именно затова я търсим. Планината е като природен психолог, който ти помага да решиш проблема. Помага ти да го решиш сам, а не го премахва.
Преди години бях в „Дарик радио“, където говорихме за планините. Интервюто завърши с един малко „странен“ въпрос – да кажа с две думи какво харесвам в планината. Помислих и отговорих точно с две думи: „няма undo”. Да, точно „undo”. Командата във всеки компютър, която с магическа пръчка ни дава втори шанс, след като сме оплескали нещата. Е, в планината няма такава команда. И като че ли, колкото повече електроника има в живота ни, толкова повече се откъсваме от простите истини на реалния свят.
В планината няма „undo”. Тази сурова логика те кара да се чувстваш комфортно. Мислите ти намират покой, душата ти отпочива, защото светът е логичен. Справедливата реалност е нещо прекрасно, но тя си има цена. Всеки нещастен случай в планината е предпоследен. Колкото и да се изпише, колкото и нелепи постфактум - репортажи да се направят от телевизиите, винаги идва следващият, който не е чул, не е разбрал, не мисли, че се отнася за него или просто не му пука, защото вярва, че планинарството е приложение за Android.
Не можем да поучаваме никого. Всеки сам си носи самочувствието, представите и в крайна сметка кръста. Наслажавайте се на красотата, релаксирайте, „покорявайте“ върхове, но помнете. В планината няма „undo”...

Текстът е от планинския водач Момчил Цветанов

Дядо Иван каза...

Българският народ е прост. Много прост. Затова е гладен, гол и бос и мре като муха.

Да се хукнеш в такова време само щото си тръгнал и вече си горе. Простотия до шия.

Анонимен каза...

Как го правят другите? Семейство с дете на планина-в държава, където нито планината е като нашите, нито времето може да стане толкова лошо за миг.
-всички са с каски
-имат компаси и могат да ги ползват/и детето, което е на 6 години/.
-с подходящо облекло и обувки.
-с достатъчно храна и вода.
-обезателно със въжета за случая и принадлежности към тях-куки и други, от които нямах и идея/грижа се за детето/.
-мобилни телефони за тримата.
-информация за времето.
-дадено сведение в специализирания отряд за маршрута на прехода.
-пълен резервоар, а и допълнително бензин в специален метален съд!
-карта на района, в който ще се движат.
и други подробности---.
И тук се чуват новини за нещастни случаи, но много рядко.
Възхищавам се на грижите за сигурността на децата!!!
При нас е друго, ние сме мноооого безстрашни, безотговорни и сигурни.

Анонимен каза...

Безстрашни, безотговорни, нагли и прости са и в автомобилите си. Затова в такъв малък град имаме толкова много ПТП-та.

Анонимен каза...

Тинков, не приписвай своите качества на "български народа". Ако ти си прост, то това не означа, че останалите са с твоя генетичен код. Простакът лъсва точно с такива коментари

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |