Битката за Голяма Желязна

* Концесия за каменна кариера на площ от 384 дка може да съсипе язовира, пътищата, туризма, биоразнообразието, всичко * На среща с местните хора концесионерите от „Мат Кариери“ ООД бяха изгонени
* Община Троян е депозирала писмен протест в РИОСВ - Плевен
Наглост
Ще останат ли тези гледки от яз. "Сопот" само спомен?!
АКО ВСИЧКИ са против, спираме процедурата и се оттегляме. Това декларира 68-годишният Атанас Младенов - съпруг и бизнес партньор на Виолета Костова, собственичката на столичната фирма „Мат Кариери“ ООД и свързаните с нея дружества „Мат Група“ ЕООД, Мат Брокер“ ЕООД, „Мат Строй“ ЕООД и др., на провелата се в събота, 4 март 2017 г., в читалищния салон на с. Голяма Желязна среща с местните хора. Присъстваха и представители на двете общини Троян и Угърчин, от троянска страна - председателят на Общинския съвет Николай Тодоров, зам.-кметът Ангел Ангелов и група специалисти от общинската администрация.

А СРЕЩАТА бе по покана на хората от „Мат Кариери“ ЕООД, която, както се разбра наскоро, още от 2013 г. подготвя инвестиционното си предложение за изграждане на кариера за камъни в  района на яз. „Сопот“, на обща площ от 384 дка в землищата на с. Голяма Желязна (община Троян) – основно, и с. Лесидрен (община Угърчин). Точното наименование на въпросния инвестиционен проект е „Добив на строителни материали – пясъчници и мергели за производство на трошени фракции за неотговорно строителство и камък ломен цепен за сгради и съоръжения от находище „Старата колиба“ в землищата на с. Голяма Желязна и с. Лесидрен“. Всичко това пък се случваше, защото потенциалните инвеститори нямаше как да прескочат законовото изискване инвестиционното им предложение да се обсъди от местната общност във връзка със задължителната оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

В КРАЙНА СМЕТКА г-н Младенов и съпругата му Виолета спазиха обещанието да напуснат, ако хората са против. И в един момент си събраха книжата и компютъра и си тръгнаха. Но дали това означава и отказ от инвестиционните намерения или е ловък маньовър за опипване на почвата и търсене на начини да се заобиколи общественото мнение, не се разбра. А че хората бяха масово и категорично против е извън всякакво съмнение. Недотам цивилизованата реплика „Цървул, изчезвай оттук!“ сякаш обобщи настроенията. Имаше и друга по-спокойна, но не по-малко категорична реплика по отношение на абсурдното намерение, изрече я кметът на Голяма Желязна Иван Христов, който е геолог по професия и най-добре разбира за бомбата, която залагат на района с евентуалното отваряне на каменна кариера: „По-лошо от лошото настояще е да нямаш бъдеще“. А друг участник в срещата, обнадежден, сподели пред Т21: „За пръв път виждам такова гражданско единение!“.

На съвместната пресконференция на Донка Михайлова, Иван Христов (в средата) и Стойко Банчев
ИЗЦЯЛО с хората бе и ръководството на Троян. От Община Троян, след внасянето на 13 февруари т. г. в общинската администрация на инвестиционното предложение на „Мат Кариери“ ЕООД, е бил депозиран писмен протест в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен. В документа се посочват сериозните екологични заплахи, които крие инвестиционният проект и се изисква от инспекцията становище за недопустимост на процедурата. Решението на РИОСВ – Плевен се очаква в близките дни.

ЗАЩО и срещу какво се противопоставя местната общност? Причините са многобройни, ще посочим основните, споделени с огромна тревога и на скорошната съвместна пресконференция (22 февруари) на кмета на община Троян Донка Михайлова, кмета на с. Голяма Желязна Иван Христов и председателя на Кметския съвет в селото Стойко Банчев.

• НАЙ-НАПРЕД – евентуалната бъдеща каменна кариера ще се разпростре на грамадната обща площ от 384 дка, което ни повече, ни по-малко ще означава екологична катастрофа за района. Територията е в непосредствена близост до яз. „Сопот“ и дори част от нея попада в заливаемата площ на водоема. Навлиза се и в обявената защитена зона „Васильовска планина“, в която обитават доста защитени видове птици, включени в приложението на Закона за биологичното разнообразие. Засягат се и терени на защитената зона „Натура 2000“, както и на Биосферния парк „Централен Балкан“.

• СПОРЕД инвестиционното предложение концесията за добив на строителни материали – пясъчник и мергели за производството и трошени фракции и ломен камък (от находище „Старата колиба“ в землището на с. Голяма Желязна), ще е за 35 години; и за този твърде дълъг концесионен период се планира добив на 387 хил. куб. м от споменатите материали. За превозване на тези количества явно ще се използват общинските пътища, което ще доведе до сериозни щети. Тук ще добавим и напомнянето на железненския кмет г-н Христов, че никъде в документите не е указано точното място на „находище „Старата колиба“, това е някакво общо наименование, може да е на много места в района и зад този факт също прозират нечисти намерения.

Графика за собствеността на имотите в района на каменната кариера
• ДРУГ съществен момент – немалка част от споменатите 384 дка са в общински земи (125 дка) и в частни земи (214 дка), които ще бъдат завзети от концесионера и съсипани без никакво обезщетение за собствениците. От цялата площ на евентуалната кариера само 40 дка са държавна собственост, въпреки че концесионните права се дават от държавата и тя ще прибере парите от концесията?!

• СЛЕДВАЩ момент – на срещата в Голяма Желязна стана ясно, че потенциалните концесионери (Виолета Костова и Атанас Младенов) нямат понятие, че площите се делят на производствени и рекреационни и двата вида не могат да се смесват. А пък концесионното предложение предвижда точно такова смесване. Има и редица други законови несъответствия и пречки, които се пренебрегват.

• ЯЗОВИРЪТ край с. Голяма Желязна (яз. „Сопот“) е един от най-добрите язовири у нас за риболовен туризъм и има огромен потенциал за развитие в тази посока (оценката е на ръководителя на ИАРА – Ловеч д-р Йордан Найденов – бел. ред.). И е пределно ясно, че тези възможности ще бъдат съсипани и безвъзвратно загубени, ако каменната кариера в съседство бъде реализирана. Това означава и цялостно зачеркване на туристическия бизнес в района, който в момента върви нагоре и дава поминък на доста хора.

Троянци с рекорден улов на яз. "Сопот"
• НА СРЕЩАТА потенциалните концесионери заявиха като плюс за местните жители намерението си за изграждане в района на Голяма Желязна на фабрика за обработка на камък, която щяла да даде десетки работни места и отлични заплати от по 1500 лв. Кога ще бъде открита тази фабрика и къде ще е точно – няма яснота. Няма яснота и по възловия въпрос откъде ще се вземат нужните количества вода за производствения процес – посоченият източник, малката рекичка Калник, е с минимален годишен дебит и не би могла да осигури нужните водни количества. Накратко - зле прикрита измама, която доведе до ироничната реплика от залата: „Фабриката за илюзии затвори!“. Тук се сещаме и за определението на г-н Христов на споменатата пресконференция: „Хитри и лукави предложения!“.

• У МНОЗИНА стои подозрението, че скритата цел на хората от „Мат Кариери“ ООД е друга – да вземат концесията не за да развиват добива, а да я препродадат на голяма чужда фирма. И да гушнат сериозни пари от тази врътка, а какво ще се случва с района, язовира, хората – на кого му пука. Че има подобни скрити намерения се чу от няколко места.

НАКРАТКО – ясно е, че евентуална бъдеща каменна кариера в землищата на с. Голяма Желязна и с. Лесидрен ще нанесе непоправими щети на района. А първите реакции на хората, след като лъсна каква „кариерна“ перспектива им кроят, показа, че са единни и твърдо решение да се противопоставят на това безумие. С тях са и ръководствата на общините Троян и Угърчин, което не е маловажно.

Генадий Маринов

* Пълния текст на инвестиционното предложение на „Мат Кариери“ ООД  можете да видите - ТУК 

35 коментара:

Анонимен каза...

Ей горски , много си лаком! Не ти ли стигат парите които ти дават местните бракониери - дървосекачи? А и жена ти и цялата ти шуробаджанащина окупирала Борима? Какви чудеса прави един полов орган , нормалния човек учи и се труди с години да стане началник , а тя с един орган трима началника. А сега и кариера за камъни.

Анонимен каза...

То път нормален няма до Голяма Желязна вие кариера ще правите. Тези големи камиони къде ще се движат? Какви 1500 лв. Заплати ще давате ,най много един два месеца и ще е като елпром. Само едно ще ви кажа на тези дето ще добиват камъни ,че това село е крайно (пътят свършва в него) и хората са задружни и освен че ще ядете бой ,ще ви и е..т

Анонимен каза...

Поздравления и благодаря! Аз съм от хората, които заедно с много други правим всичко възможно за спиране на поредното безумие. Крайно време е да се противопоставим на лакомията и простотията. Поклон пред хората на с. Голяма Желязна, голяма част от които зависят от един от "инвеститорите", но не се поколебаха да се опълчат (а както се вижда са готови и да ги бият, и да ги е..т). Битката едва сега започва - видяхме какво може противника, сега е наш ред... С уважение, Теодора Дачева

Анонимен каза...

Много хора сме готови на активни протести и жива верига, ако се наложи.

Анонимен каза...

Паразити само смучите ресурси от природата дърва , камъни какво още ще измислите да го превърните в пари.

Анонимен каза...

Изсякохте горите в този и в Боримския район , сега камъни ще вадите. А да се поспрете малко.

Анонимен каза...

Подкрепям № 4!Моля г-жа Дачева да ни информира за всичко каквото се случва в Г.Желязна! Съсипаха заводите, сега хвърлиха око и на природата ни!Следващият път населението на селото да ги посрещне с камъни, за да опитат тежестта им!!!

Анонимен каза...

Резултатът от всичко направено през последните дни очакваме от РИОСВ-Плевен. После ще видим...

Анонимен каза...

Браво, желязненци. ДЖИЛЕЗНИ СТЕ.
Подкрепям Ви и се радвам, че сте задружни.
Тези софийски цървули явно са се взели много на сериозно, но сега ще ударят на камък :)

Анонимен каза...

Не съм от Желязна , но и аз ще дойда да го бия и е.а

Анонимен каза...

Може ли авторът на статията да обясни твърдението си, че 125 декара общинска земя и над 200 декара частни земи ще бъдат завзети. Как? По кой закон? По коя Конституция? Също така да се обясни как се дава държавна концесия върху частни имоти? По кой закон и по коя Конституция?
Иначе тези софийски тарикати са тръгнали "за риба", само че не в язовира, а около язовира.

Анонимен каза...

При положение, че цяла северозападнала България е обезлюдена, монтанско, врачанско са все чукари баш тука иска да ни се из..... с извинение.
Тъкмо живна и селото покрай язовира, пълни се с народ от близо и далеч в топлите месеци и сега кариера!

Анонимен каза...

Може ли авторът на статията да ни осведоми - каква беше изказаната позиция на Н.Тодоров и А.Ангелов, след като изрично са упоменати поименно, което е признак на изключително важно присъствие с високи очаквания.
Ако пък са стояли, мълчали и са гледали като пукали - дайте информация.
Преди много години когато Т.Живков заминаваше или се завръщаше от някъде, комунистическите медии не пропускаха да изброят поне десетина овластени другари, които присъстваха на излитането или кацането. Нищо, че гледаха като идиоти и ма'аха с ръчички като олигофрени.
Та, Н.Тодоров и А.Ангелов поне ма'аха ли с ръчички?

Иван Петков каза...

Като един нормален човек и аз останах изумен, когато научих за идеята на шепа налудничеви хора да правят кариера на брега на язовира. Обиколил съм много водоеми в страната и чужбина, но такава дивотия не съм виждал. Бях в салона при срещата с така наричащите се инвеститори и ми стана смешно,като видях с какво самочувствие започна презантацията г-н Младенов и как се изниза като мишок, когато заваляха въпросите.На нито едно питане не последва отговор. На мен ми се изясни,че групичката преди години на маса,по време на сбор на село Г.Желязна е взела решение да създае поминък за хората и от тогава тази мисъл не им дава мира.Какво,какво и накрая кариера! Чест прави на всички представители на Община Троян, които един по един зададоха въпросите си и заявиха категоричната позиция против налудничевата идея.Този път /до 13 / срещата не протече формално, защото наистина става въпрос за престъпление към природата.Освен двамата горепосочени господа думата взеха и г-н Бояджиев и г-н Хитров. Радостен съм,че за пръв път толкова много хора реагираха бързо и то в правилната посока. Против всякакви безобразия от рода на кариера в сервитута на язовир "Сопот". Ако се наложи ще се срещнем на барикадите, но това не трябва да го допускаме и то всички заедно.

Анонимен каза...

Незная до каква степен трябва да си българофоб, че като "инвеститор" да проявяваш такава меркантилност!
Тия "умните и знаещите и можещите" са на път да ви продадат и почвата под краката! 11-ти говори за някакви конституции, да му припомня само, че всички кражби са осъществени при последните две "На ръбъ" и "ръбъ". Та БРЦК ли ще правите, знамето със "Свобода или Смърт" ли ще развеете не зная, те работите опират до там...
Пожелавам Ви успех!

Анонимен каза...

15-ти, в цивилизованите държави нормалните хора се опират на Конституцията си. Там е синтезирано в много кратки и в много ясни текстове кои са правата и задълженията на Суверена и на институциите на политическата система, чрез която се управлява държавата и общините на този Суверен.
Не е необходимо нито да си юрист, нито да си конституционен съдия за да разбереш и да знаеш тези свои права и задължения. За нормалния гражданин в цивилизованите държави остава единствено да отстоява тези свои конституционни права и да изпълнява задълженията си, както и нещо много важно - да отстоява и да принуждава по един или друг начин институциите на управленската система също да изпълняват своите конституционни задълженя.
Една Конституция се създава и се пише за да служи пряко на гражданите, а не на конституционни съдии или представители на политическата и управленската власт. Съвсем отделен въпрос е какво се случва, когато самите граждани са направили доброволен отказ от конституционните си права или изобщо не ги интересува кой и как нарушава Конституцията. Тогава настъпва тотален хаос, тотално беззаконие, "законови" държавни и общински обири, геноцид над населението и т.н. Справка - България след 1990-та година с Конституцията на "РъБъ".
Колкото до Конституцията на "НаРъБъ" - то тя се спазваше, защото бе в основата на тоталитарната държава, начело с "ръководната роля" на една единствена партийна върхушка спрямо едно население с орязани права.*
*
Та пак питам - по кой закон и по коя Конституция някой ще отнеме общински и особено частни земи на база някаква концесия?
Безспорно хората от Г.Желязна и техните съмишленици заслужават поздравления, но въпросът е - защо винаги се реагира, когато "ножът опре в кокала". Защо такива "концесионери" и подобните им никнат като гъби вече толкова години? Защо същото и подбно е по отношение на горите, на енергетиката, на язовирите и т.н. Сега се канят да лапнат и питейните води с ВиК преносната мрежа.
*
И едно лирично отклонение - колко от кандидатите за депутати имаше на това събрание в Г.Желязна? А от кои кандидати за депутати чухте две думи по въпроса? Или това не е важно. По-важното е кой кандидат на кого е братовчед, дъщеря, снаха, водач на листа, приближен до този или онзи или с какъв спорт се е занимавал и какви зеленчуци и добитък е отглеждал, както научаваме от следващата статия.
Нищо де, пак ще си ги изберете. Вие си избрахте един милиционер за кмет, а от това по-голямо падение едва ли има.

Анонимен каза...

http://www.dokumentalni.com/?p=4522

Анонимен каза...

15 ти, ква конституция бе човек? То ако имаше държава и конституция не трябва да има ДПС-партия на етническа основа.

Анонимен каза...

В село Петково може всичко ,щом той е съдружник(ортак)...прочетох всички коментари и поздравявам заинтересованите по казуса със закриване на селото...прави впечатление че заявлението за концесия е подадено 2012г и извадено в началото на 2013г и още по интересно коя мафиотска групировка управлява България по това време,каква е позицията на ПП ГЕРБ за казуса защото утре ще отидат в ГЖ и ще мънкат -гласувайте за нас,как е извадено от РИОВ без съгласието на общината или поне информиране на градоначалника...има още въпроси а по нататък

Анонимен каза...

Браво на Общината! Ангелов беше аплодиран от хората, когато изказа позицията й и аргументите за възражения. Н.Тодоров мълча. Но другите двама от Общината бяха железни. Разбрах, че има кой да защитава позициите ни със знание и отговорност.

Анонимен каза...

Петко Моев ли е замесен в това ,май той е директор на горското -обяснете ако знаете.Тоя измамник му продадох едни наследствен гори ,осечи ги дърво не остави ами ги плати за 25% сеч

Анонимен каза...

Петко Моев не е замесен, но майка му има дял в "МАТ Кариери" ЕООД....???

Анонимен каза...

22 -ри Петко Моев този лакомник (както е написал 1-ви и е много точно) е в основата на всичко! Много от вас не са си имали вземане даване с него и нямате представа за какъв мошеник става въпрос. Това е човек , който сече , ловува , не законно , кара пиян . Не знам , защо обществото го търпи.

Анонимен каза...

Това е изключително красив край , нищо човешко не е останало във вас , интересуват ви само пари и не се спирате пред нищо. Вие сте едни НИЩОЖЕСТВА , които са се самозабравили. Ако наистина майка му на този горски е замесена е ясно , че той е замесен , и предполагам,че това е и родния му край. Човек когато посегне на родния си край , той не го заслужава. Ако аз съм от това село този ще го изселя.

Анонимен каза...

И за какво ще използват добитите от кариерата материали тези юнаци ? ? ? Нали ""Хемус"" ще се поотложи . . . до намиране на финансиране ! Или пък не . . . . . . А може да си бият главите с камъни ? ? ! ! !

Анонимен каза...

Кариерата ще се използва за :„Добив на строителни материали – пясъчници и мергели за производство на трошени фракции за неотговорно строителство и камък ломен цепен за сгради и съоръжения от находище „Старата колиба“ в землищата на с. Голяма Желязна и с. Лесидрен“.
Лошото е че хората, които дърпат конците едва ли са стъпвали в този уникално красив и пощаден от човешката лакомия район на България.

Анонимен каза...

Гласуваш за герб получаваш Петко в Г.Ж. ,гласуваш за бсп печелиш Моев в Борима...не гласуваш-помагаш на Петко Моев.Докато го държат директор на горското ,жена му -шефка на предприятие с 250работника ще си прави каквото иска........бог да пази Г.Ж. от земетресения и Петко Моев

Анонимен каза...

Не закачайте Петко ,не виждате ли че не останаха гори на територията на ДГС Борима(някой ги осече и половината окраде)
Нашият район остана без качествена дървесина под вещото ръководство на управлението на горското Борима от "умната" смяна на шесте паразитни структури който управляват горските стопанства ,благодарение на това горските вземат 1000-2000заплати премия на всеки 3 месеца ,единственото условие е колкото може по-голяма сеч,и като сложиш и кражбата и те вземат повече от министър а отговоност НИЩО.Излязох от темата обаче ПОНЕЖЕ на останаха гори минаваме към КАМЕНОЛОМНАТА-БЕДРОК,поздрави за 27 номер има логика

Анонимен каза...

Петко Моев изобщо не е такъв човек, нещо сте се объркали!

Анонимен каза...

Петко,чак сега ли се включи? Който не вярва нека отвори търговския регистър и види майка му е акционер в тази и още една фирма за източване ИСТРОЙ-предприятието което жена му е управител -нимстрой оод.Марин Багаров е директор на дгс Борима,но той няма думата защото го е страх от Петко и герб да не го махнат от работа

Анонимен каза...

Здравейте,

казвам се Мирослав Дишев, родом съм от с. Голяма Желязна. Не живея в селото, поради икономически причини. Покрай тази кариера виждам таково обединение между жителите на селото, каквото никога до сега и чесно казоно това обедидениние искрено ме радва.
Дано да не се допусне създаването на тази безсмислена кариера. Едно от малките неща, с които можем да се похвалим от нашето село са неговите природни дадености. Никой няма право да ги съсипва.
Относно инициатора - Петко Моев, за който е изписано доста, бих казал следното: Не го гледайте, че е ял. Още е гладен.

Анонимен каза...

Навсякъде са едни и същи подиграват се със народа работиш като хамалин за 250лв а другите с лекота си взимат по 1000 до 2000 лв това е нашата даржава България

Анонимен каза...

Той винаги ще е гладен!!!

Анонимен каза...

Браво бе

Анонимен каза...

Извинявам се,че толкова късно се включвам в коментарите,но истината е много по трагична за Г-жа ПЕТКОВА.Ето моята гледна точка:Тя е човек който няма собствено мнение.Слуша и изпълнява заповедите на БРАТ си и СНАХА си.Човек който постоянно прави интриги между подчинените си,вечно е недоволна от някого и от нещо.1-ви е написал много точно само,че е много подло от нейна страна да замени Петко с тоя СОПАЛ,но те парите това правят.Що се отнася до Петко не го познавам лично но съм чувал,че когато имаш нужда той винаги щети помогне.Петко обърни внимание на всичко написано до тук и се замисли.Дано жена ти се замисли каква БОЖА КРАВИЧКА Е.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |