Адв. Марковски иска условна присъда за убиеца на Вили и Марино?!

• Остава надеждата, че на 16 март ВКС ще потвърди присъдата на Ловешкия окръжен съд и така ще се извини на обществото, че оценява на 8 години смъртта на две деца и раняването на трето
Престъпление и наказание
Вили Цанкова и Марино Цветанов останаха завинаги на 16
ЕДВА ЛИ някой от Троян е забравил какво се случи на 11 август 2015 г. край Лесидрен и едва ли някога ще го забрави. При незаконна автомобилна гонка Филип Михайлов уби 16-годишната ни съгражданка Велислава Цанкова, ученичка в троянското СУ „Васил Левски” и връстника й Марино Цветанов от София, а 15-годишната им приятелка Петя Божкова оцеля по чудо, но и до днес се възстановява от множеството травми. След почти година, на 1 юли 2016 г., Ловешкият окръжен съд осъди убиеца на двете невинни деца на 8 години затвор със строг режим и му отне правото да управлява МПС за срок от 10 години (съучастникът в гонката и убийството Ален Асенов изобщо не бе подведен под отговорност). В края на миналата година Великотърновският апелативен съд намали тази присъда на 5 години и то не при строг режим, а в общежитие от затворен тип. А година и седем месеца по-късно, на 16 март 2017 г., делото се очертава да приключи с решение на Върховния касационен съд (ВКС) на Република България в София. Междувременно на „сцената“ излезе маститият столичен адвокат Марин Марковски.

адв. Марин Марковски
ТРУДНО се пише за подобни неща. Защото е трудно да видиш, че в края на битката, един от хората, които „уж“ са защитавали каузата на справедливостта, не просто спират да го правят, а се обръщат на 180 градуса. За кого говоря? За адв. Марин Марковски, разбира се. В момента той пое защитата на подсъдимия Филип Михайлов пред ВКС, но помним, че само ден и половина след ужасната трагедия г-н Марковски беше поканен в националната телевизия bTV, където изказа няколко любопитни думи, на които искам да обърна внимание. Казани днес, тези думи звучат цинично и подигравателно. Думи на вълк в овча кожа.

„Липса на образование, на култура, на духовна култура, ако щете и на религиозно възпитание е причината за тази трагедия“

ДА, Г-Н МАРКОВСКИ е напълно прав - именно липсата на образование, възпитание, духовна култура и религия е причината и до ден днешен Филип Михайлов да не е казал дори едно извинение, че е погубил толкова нелепо два млади живота. Във всяка своя жалба към съда той винаги е писал колко се е разкайвал и колко му е било мъчно, но никой не е видял и едва ли ще види мъка в неговите очи, защото всичко това е един театър пред Темида. Всеки, който има достъп до едно откритие на Марк Зукърбърг, наречено Facebook, знае колко снимки на „съчувствие“, публикува в профила си Филип Михайлов. Не, не е публикувал снимки на съчувствие, а снимки от лятото, сред приятели и въобще приятното изкарване, което има след обявения „домашен арест“. Това ли е примерът за „съжаление“? Това ли е „извинението“? Риторични въпроси, които едва ли имат нужда от отговор.

„Случаят е изключително мъчителен и той е за конкретно трагично събитие на две убити деца най-безотговорно“

ИНТЕРЕСНО. Ден след трагедията адв. Марковски говори, че децата са убити най-безотговорно, а в касационната си жалба, подадена към ВКС, същият човек описва надълго и нашироко как това не е убийство, как е случайно и как горкият подсъдим е несправедливо осъден с много завишена и строга присъда. Освен това напълно неоснователно му се отнемала шофьорската книжка. Разбира се! При убийство на две деца и осакатяване на трето, явно не трябва да ти се отнема шофьорската книжка, а да получаваш бонус нова книжка за категория D+E. Така ще можеш по-лесно да се качиш на камион, а утрешните ти жертви да са много повече.

„Да не отваряме скобата за циганската престъпност с убитите и изнасилени възрастни пенсионерки“

ДА, ПО-ДОБРЕ да не отваряме скоба, нали? Като си мълчим и тази престъпност ще изчезне и всичко ще потече по мед и масло, както се казва в народните приказки. Няма защо да говорим за жестокото убийство на възрастната жена от Дълбок извор, което ни хвърли в ужас преди месец. Това е просто ненужно. Бабата е виновна, че се е родила в България, както все повече казват хората. Правосъдие ли? Това е дума, лишена от съдържание. „Правосъдието“ е само за хората, защитавани от Българския хелзинкски комитет и всички други измислени организации за защита на „малцинствата“.

„Какво ще стане с Филип? Ще го задържат. Нормално е да му повдигнат обвинение по тежкия текст на състава, който предвижда от 5 до 15 години... Има ли вратички за адвоката? Няма вратички за адвоката, когато обвинението е доказано. Ако адвокатът е опитен, може да му помогне да не е максимумът, но във всички случаи той ще получи много тежко наказание.“

Двойният убиец Филип Михайлов
Г-Н МАРКОВСКИ е добър адвокат. Старае се да защити убиеца и не просто иска да не получи „максимума“, а да получи по-малко и от минимума?! Желанието е присъдата да бъде намалена на 3 години (при минимална 5 години), като бъде приспаднато времето, в което Филип Михайлов е бил под домашен арест, а самата присъда да бъде отложена с пет години, т. е. да бъде условна. Явно това е „много тежкото наказание“, за което ставаше дума преди 19 месеца. Явно това е липсата на „вратичка за адвоката“. Така си е! Това не е вратичка, а цяла ханджийска порта. В мотивите на г-н Марковски се казва, че Филип Михайлов няма да се поправи, като лежи 5 години в затвора. Да, прав е! Филип Михайлов няма да се поправи и след 55 години, защото въобще не се чувства виновен. Във всички интервюта и съдебни дела, той прехвърля топката върху другия „състезател“ и се прави на жертвено агне. Само че забравя нещо много просто - ако аз и мой приятел излезем заедно на лов и двамата гръмнем и моят приятел уцели стогодишен бор, а аз стогодишна старица, дали ще ме оправдаят, защото, виждаш ли, и двамата сме стреляли по едно и също време? Да, има съизвършител и съпричинител, но главният виновник е Филип и за всеки разумен човек няма друго обяснение. Да се поправи ли? Кой човек, влязъл в затвора, се е поправил? На г-н Марковски ще напомня, че има един класически роман – „Престъпление и наказание“. Тук не говорим, че с влизането в затвора Филип Михайлов „ще се поправи“. Тук говорим, че съдът трябва да покаже на цяла България, че убийството на две деца не може да остане ненаказано или присъдата да бъде „отложена с пет години“. Всичко останало са адвокатски еквилибристики и искрено се надявам родният съд да не е цирк, който да се хване на тях.

„Има ли направено нещо след ужасната трагедия? Господ да прости двете деца, но живите дължим на нашите деца усилия в рамките на възможностите ни“

ЕТО ТУК вече г-н Марковски е напълно прав. Ние, живите, дължим нещо на тези деца. Дължим им именно усилия в рамките на възможностите ни. Дължим им да изобличаваме хора като г-н Марковски, които преди 19 месеца говорят едно, а днес - друго. Дължим им признание и уважение за това, което са успели да постигнат на тяхната възраст, което мнозина възрастни не биха постигнали и за три живота. Адв. Марковски говори, че нямало видимост, че имало голяма растителност, която била избуяла и затруднявала шофьорите. Разбира се, че е имало. Как да не е имало. Кой не е чувал за голямата растителност през август? Точно в този месец е най-голямата растителност в България. Всичко расте, та ушите му пращят, както казват старите хора. И птичките, и тревичките. Само че националните медии в момента изиграват лоша шега на тази лъжа, защото е достатъчно един малък поглед в сайтовете за видеосподеляне или в сайтовете на самите медии, за да се види, че никаква сериозна растителност не е имало и като цяло най-високите треви са около 60-70 см. Да не видиш деца на 14-15 години при тези обстоятелства е несериозно и глупаво. Несериозно и глупаво е да се говори, че един убиец на две деца може да бъде признат за невинен или почти за невинен, защото растителността му пречила. Не, пречи му нещо друго, намиращо се под собствената му „растителност“, което го е накарало да кара като луд прогнило старо „Ауди“ с над 120 км/ч.

„Не съм людоедът, за който ме представиха“

ТОВА КАЗА на първа инстанция Филип Михайлов и повече нищо не казваше. Защото каквото и да каже, ще е смешно. Всеки, който знае какво означава думата „людоед“, е наясно, че тя никога не е използвана и няма как да бъде използвана срещу Михайлов. Виж, „убиец“ е използвана, използва се и ще бъде използвана, защото той е точно такъв. На 28 февруари 2017 г. попаднах на още едно нещо - интервю на адв. Марковски за в. „24 часа“. Заглавието на статията беше „Липсата на вяра осакати децата“. Отново г-н Марковски е напълно прав. В това интервю той казва: „Прави винаги добро и ще срещнеш добро“. Това ли е доброто, което трябва да се прави? Защитата на един убиец на две деца ли ще вдъхне вяра на другите? Или търговията в храма на Темида? Какво е чувството да забравяш какво сам си говорил преди 19 месеца и какво си споделял пред „24 часа“ преди две седмици? Какво е чувството да продаваш собствените си принципи и чест?

„Аз съм адвокат, защитавал съм непълнолетни, които са направили такива престъпления, че доктор Лектър („Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ - бел. С. Д.) изглежда като учител по литература в сравнение със стореното от тях“

Преди дни роднини и приятели на Вили и Марино протестираха пред Съдебната палата в София
ДА, СЕГА г-н Марковски отново има възможността да защитава човек, направил по-голямо престъпление от Ханибал Лектър. И да се чувства горд, че е избрал точно той да му е адвокат. Само че дни след тази трагедия аз написах статия за безименните джигити на пътя, на които трябва да показваме безименен пръст. Този път безименният пръст е за г-н Марковски. А за всички, които не сме обърнали позицията си на 180 градуса, остава надеждата, че на 16 март ВКС ще потвърди присъдата на Ловешкия окръжен съд и така, макар и малко, ще се извини на обществото, че оценява смъртта на две деца и раняването на трето на 8 години.

Свилен Димитров

 Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Нека бъда кратък. И без това обществото ни е дебилно.

Истинска агония е да се живее в тази държава!

Анонимен каза...

Трагедията е жестока. Не ми се мисли какво е на родителите и роднините. Дано децата да са в един по-добър свят.
*
Колкото да показваме "безименни пръсти" и колкото да се "въртим на 180 градуса" все ще е същото. Рецидивите на т.нар. "съдебна власт" няма да спрат, защото генезисът на цялото ни пропадане като общество и държава се крие именно в тази "власт", пред чиито очи вече 30 години върви едно безнаказано унищожение на всичко в тази пропаднала държава плюс един откровен геноцид над населението.
Няма нищо случайно и всяко престъпление и всеки рецидив на "съдебната власт" е само едно следствие на нещо друго, за което всички са си заровили главите в пясъка и не смеят дума да продумат. Най-много да цитират някой от представителите на политическата мафия, която обещава за 56-ти път да направи "съдебна реформа". Или пък как поредния доклад на ЕС не бил чак толкова лош по отношение на същата тази "съдебна власт". Или, ама то май вече не се споменава, че вече 10 години сме с мониторинг от ЕС за тази т.нар. "съдебна власт" /единствени от всички страни в ЕС/ и че края на този мониторинг не се вижда, ерго - дори и в ЕС са вдигнали ръце от политическата ни мафия и нейните "реформи" за тази "съдебна власт". Или пък и на тези в ЕС им е удобно и не им пука. Нали полит мафиотите ни са послушни и всичко подписват каквото им дадат? Много важно, че политическата мафия изтребва собствения си народ и направи от "европейска" България посмешище и разграден двор - е, сега във Версай измислиха Европа на три скорости и ни запратиха на бунището. Ура!
*
Защо пиша с кавички "съдебната власт". Ами ако си отворите Конституцията, още в първите и членове ще прочетете, че само Суверена има правото да овластява една власт, за да се нарича власт и че никой няма правото да изземва правата на Суверена. Ще прочетете и че никой закон не може да противоречи на Конституцията.
Въпрос - някога някой от вас да е ходил на избори и да е гласувал за органите и представителите на тази „днешна „съдебна власт“ власт", че да се нарича власт по смисъла на основния ни закон Конституцията? По-брутална измама за последните 29 години и по-безпардонно суспендиране на Конституцията ни през т.нар. „демократичен“ преход няма.
Спомням си преди няколко години как в ОбС С нарочно Решение буквално ИЗБРАХА съдебните заседатели за троянския районен съд. Всичките ми опити да вразумя А.Балев и останалите /не се чете/, че нарушават и закона за съдебната власт и Конституцията останаха напразни. Ще припомня, че според закона за съдебната власт, съдебните заседатели и съдиите имат равни права!!!!! Всичко това бе определено от Г.Маринов и Т21 като „ТУПУРДИЯ“. След това сезирах областния управител М.Недялков /днес водач на листата на БСП/, който не само не взе мерки, ами ми върна едно подигравателно писмо, въпреки, че имаше три нарушения на закона в това Решение на ОбС Троян. Това във втора статия на Т21 Г.Маринов отново определя като „ТУПУРДИЯ“. Следва сезиране на окръжна прокуратура и нови обвинения в ОбС за извършваните от него и А,Балев беззакония. Г.Маринов пише трета статия как „ТУПУРДИЯТА ПРОДЪЛЖАВА“. Месец по-късно окръжен съд връща Решението на ОбС като ПРОТИВОЗАКОННО. Г.Маринов мълчи, ОбС мълчи, всички мълчат!
*
Е, всички вие които си мълчахте през тези 29 години и продължавате да мълчите и да се правите, че не разбирате какъв е проблема, да чакате и очаквате като някакви дебили обещанията за реформи от тази престъпна политическа мафия, както и да продължавате само „да се надявате на справедливо решение“ на този или онзи съд – нищо добро не ни очаква! Децата на България ще продължат да се изнасят в чужбина, а останалите ще ги трепят по пътищата, ще ги трепят с наркотици, други сами ще посягат на живота си и на никой не му пука, защото сме заети да „се надяваме“ на справедливост така, както агнето очаква от вълка.

Анонимен каза...

Този Холестеролен дебелак мазен е почернил толкова семейства на колкото изроди е защитавал ..а с какви хонорари като мангалите нямат толкова че да напълнят лакомата му муцуна!

Анонимен каза...

Много ниско качество същество трябва да си, за да защитаваш този и други убийци.

Анонимен каза...

Да си добър адвокат означава не само да си спец в правото, но и да имаш морал.
Е, има ли морал Марковски, пледирайки за условна присъда на убиец, заслужаващ доживотна присъда, според Вас?

Анонимен каза...

Морал в адвокатска глава не търсете!
Дали хонорара, който този циганин е платил на Марковски не е от някакво друго престъпление?!?

Анонимен каза...

Докато имаме мангали ще е така

Анонимен каза...

Решенията на съдебната система са откровен цинизъм към гражданите, които очакват справедливост.Докога над съдии и прокурори ще стои само....Господ? Те са независима система, но това повече не може да продължава.Адвоката е ясен, плащат му и той се опитва да измъкне клиента, тук морал не можем да търсим.Питам: Понеже това може да се случи на всеки един от нас, да убият детето му на пътя и ако не се получи адекватно наказание за извършителя,трябва ли да си купим пушка и да раздадем правосъдие убивайки извършителя?И след като вече за нас няма да има живот след убийството, що не вземем да посетим и съдията.Това ли трябва да се случи за да се стреснат?

Анонимен каза...

Коментарите са излишни.Повече от ясно е,че съдебната система в България не работи и не ни дава никакъв шанс и явно правосъдието трябва да го раздаваме ние ,а не тези идиоти в тоги.
Аналогичен случай в Италия с която се конкурираме за първото място по неработеща и корумпирана правосъдна система.

Мъж издебна и застреля водач, убил жена му в пътнотранспортно произшествие. Преди да се впусне във вендетата си, Фабио Ди Лело променил снимката на профила си във Facebook с картинка на Ръсел Кроу от филма "Гладиатор", в който героят му произнася знаменитата реплика "Баща на убит син, съпруг на убита съпруга. Ще получа своето отмъщение - в този живот или в следващия". Убитият Итало Д'Елиза (22 г.) трябвало да бъде съден за непредумишленото убийство на 33-годишната Роберта Смаргаси, която блъснал миналото лято, след като не спрял на червено, пише fakti.bg. Ди Лело го проследил и застрелял пред кафене във Васто, район Абруцо, след което отишъл на гроба на жена си и оставил върху него оръжието.

Липсата на правосъдие до там води. Още в Библията е казано: Око за око и зъб за зъб. Днес правата са за богатите, а задълженията за бедните. Ако богат прегази някой, изнаси го, ограби го и т.н. си ПЛАЩА на ПРАВОРАЗДАВАТЕЛИТЕ и получава ОПРОЩЕНИЕ, но ако някой беден извърши същото го чака затвор защото не си е платил! Особено тук всеки случай е пример за това! Някой да посочи осъден политик откраднал милиони? Осъдени има само ако не си платиш! Е? Каква борба с корупцията? Плащаш на доктор инак в моргата, плащаш на съдията инак в затвора. Те т'ва е прословутата "демокрация"...Кога ще има справедливост за ограбени, убити, малтретирани? КОГА?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |