От понеделник започва отварянето на Беклемето, обеща инж. Грозданов

* Дали ще се изпълни обещанието и от ОПУ – Ловеч (тукашното подразделение на АПИ) ще свършат работата или ще се налага пак Роко да вика багерите? Ще видим, понеделник е след ден! 
А дано
Началникът на ОПУ - Ловеч инж. Георги Грозданов
В ПЕТЪК следобед, 24 февруари, кметът на Троян Донка Михайлова е имала среща с директора на Областно пътно управление (ОПУ) – Ловеч инж. Георги Грозданов, съобщиха от общинската администрация. Темата на разговора е била „гореща“ – наложителното отваряне за движение на МПС на блокирания от няколко месеца Троянски проход (Беклемето). Новината от срещата е обещанието на инж. Грозданов от понеделник (27 февруари) ОПУ – Ловеч, което отговаря за този участък от републиканската пътна мрежа, да започне работа по отварянето на прохода и „превеждането на пътя в състояние на проходимост“.

Поглед отвисоко към билото на Троянския проход (Беклемето)
Римска кохорта на поход през планината
ДА ПРИПОМНИМ, че през последните години, по-точно десетилетия, Беклемето хлопва кепенците по за няколко месеца – от първия по-сериозен сняг до пролетта, според зимните прищевки и милостта Божия. Което пък отрязва най-пряката, бърза и икономична връзка на Централна Северна България (Троян, Ловеч, Плевен и т. н.) с Южна България и създава затруднения както на гражданите, така и на бизнеса, особено на бизнеса, включително туристическия. От много години в Троян се говори за необходимостта от намиране на решение – давани са примери с изграждане на навеси срещу снегонавяванията (ще са нужни два-три, не повече), както се прави в Алпите, на срещи с министри и други троянският бизнес е поставял въпроса, давани са предизборни обещания цитирани са експертни становища. 

НИЕ ПЪК на няколко пъти сме огласявали любопитното, но напълно сериозно твърдение на известния археолог, зам.-шеф на Националния исторически музей (НИМ) – София и наш земляк доц. д-р Иван Христов, който от години проучва стария римски път Виа Траяна (от Дунава през Беклемето до Пловдив). И твърди, че по римско време, преди 2000 г., са се намирали способи и проходът е бил отворен по-дълго време отколкото днес?!

Радослав Чолаков-Роко
ЩЕ ПРИПОМНИМ и друго – че от години шефовете на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и други ресорни държавни фактори са обещавали съдействие; да не забравяме – поддържката на Троянския проход е държавна отговорност и се извършва с нашите пари, парите, с които си плащаме винетките и другите данъци. Говорено е и на местно управленско равнище. Но до решение не се стигаше и ситуацията и днес е същата – дано снегът се стопи по-скоро, сиреч дано имаме Божията милост. Миналата година обаче гръмна голям скандал, тъй като един троянски бизнесмен (Радослав Чолаков-Роко, пряко засегнат от продължителното затваряне на Троянския проход, тъй като камионите му за Южна България са принудени да заобикалят през София) със свои сили и средства за няколко дни проби Беклемето. А от АПИ, вместо да целуват ръка, се вбесиха и дори напук изкуствено блокираха (!?) прохода при Кърнаре; ясно бе защо – защото им бе показано, че работата може да се свърши, бързо и без много средства.

КАКВО ЩЕ се случи сега? Дали ще се изпълни обещанието на инж. Грозданов и от ОПУ – Ловеч (тукашното подразделение на АПИ) ще свършат работата или ще се налага пак Роко да вика багерите? Ще видим, понеделник е след ден!

Т21

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

А Дочков и неговите работници, които нарочно правят изкуствени бабуни?
После тези бабуни стават ледени буци и се топи още по-трудно.

Анонимен каза...

Очакваме отварянето на прохода с нетърпение. Живеем в 21 век, а не можем да поддържаме една главна артерия. Евала на г-жа Михайлова, че отстоява позициите си по въпроса и провежда подобни срещи. А колкото до пистата, за да са доволни всички - нека се направи надлез, подобно на тези в Боровец - отгоре минава пистата, а отдолу пътя. Решението със създаване на навеси на местата, на които има навявания е реално изпълнимо с не много средства и абсолютно адекватно и безопасно. Дори има примери за изграждане на такива съоражения от специален плексиглас, който не пречи на гледката през лятото. Ако Общината инвестира в това и събира символична такса (по 1лв.) за преминаване на автомобил през зимния сезон (за поддръжка и възвръщаемост на инвестицищта) ще бъде на голяма печалба.. Хайде, очакваме отварянето за 3ти март да се приберем и да видим близките си хора!

Анонимен каза...

2-ри, това е път от републиканската пътна мрежа и община Троян няма никакви права нито да строи съоръжения, а още по-малкото да събира пари за преминаване на автомобили.
В началото на 2010 на министъра на рег.развитие Р.Плевнелиев зададох въпрос /чрез депутата Гумнеров/ за вкарване на този пътен участък, заради който 6 месеца Троян е откъснат от Южна България, в транспортния план и да се предвидят средства за построяване на защитни инженерни съоръжения, с което прохода да бъде отворен през зимния период. Р.Плевнелиев ми/ни отговори, че това е невъзможно, защото преззимата там имало...внимание... много сняг, духал вятър и било много студено. На другата година две го избраха за Президент.
Колкото до Михайлова, сигурно си спомняте, по времето на Орешарски в Троян пристигна една министърка и в кабинета на Михайлова и бе поставен /според мен за един и единствен път от Михайлова/ въпросът за пътя и проходимоста на Беклемето. Министърката каза /примерно/ "ще видим", след което троянските медии окрякаха "събитието" и големия успех на Михайлова как щала да отвори Беклемето през зимния сезон. Нищо и половина до тук и пълно мълчание и от нея и от слугинските медии, да не говорим за неадекватния и смехотворен ОбС.
С този въпрос за пътя над Беклемето се занимавам повече от 30 години. През 1991-ва година дори внесох писмо до временния изпълком - община Троян да поиска от държавата даи се даде на концесия този път като една две организации бяхме готови да поемем поддръжката на прохода. Отново нищо и половина.
В следващите години многократно съм поставял този въпрос и правех някакво лоби и в Парламента и в областната управа и къде ли не за решаване на този проблем за Троян със затворения проход. Отново нищо и половина и няма как да е друго, след като самата община с неадекватните си кметове-комуняги не си мърдаха пръста по въпроса.
Просто забравете, че нещо сериозно и значително може да се случи в този прояден от комунизъм град.

Анонимен каза...

до коментар №2 = = = като как си представяте Община Троян да събира каквато и да е такса за ползуване на Р Е П У Б Л И К А Н С К И път . . . ? ? ? ? ? ? ? ? ? Що направо да не почне да печата в и н е т к и , нали така ! ! ? ? ?

Анонимен каза...

Добре е, че е бил повдигнат въпроса, ама пък сте намерили да очаквате този зъбат пендел да свърши работа. А и е от ГЕРБ (2в1) по некадърност.

Анонимен каза...

В крайна сметка има ли информация дали е започнало почистването!? Дали ще оворят прохода за 3 март?

Троян 21 каза...

Почистването е започнало, дали ще успеят за 3 март - нямаме информация.

Анонимен каза...

е, поне за 1-ви април да успеят поне, че трябва да ходя до мол-а в Пловдив.

Анонимен каза...

Отворено за превозни средства с тегло до 3,5 тона, ето линк от АПИ:
http://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/novini/ot-17-ch-dnes-se-vzstanovyava-dvizhenieto-na-prevoznite-sredstva-do-35-t-prez-troyanski-prohod1/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |