Новата ни бюджетната рамка надхвърля 23 млн. лв.

* Проектът на Бюджет 2017 вече е качен в сайта на Община Троян, обсъждането и гласуването в Общинския съвет – на 16 февруари
 * Донка Михайлова: „Отчитаме една добра във финансово отношение година и очакваме още по-добра“
Money, money…
ПРИ МИНАЛОГОДИШНИЯ бюджет за пръв път преминахме психологическата граница от 20 млн. лв., а тази година надхвърляме 23,5 млн. лв. Това, с нескрита гордост, заяви кметът Донка Михайлова на първата си пресконференция за 2017 г. (19 януари) и на провелото се същия ден обществено обсъждане на бюджета (стария и новия) на Община Троян. Значителният бюджетен ръст пред последните две години бе подчертан при обсъждането и от председателя на Общинския съвет Николай Тодоров. (Но както и в предишни години на общественото обсъждане на бюджета присъстваха основно представители на общинската администрация, общински съветници и служители от бюджетните институции, граждани почти липсваха, което в някаква степен обезсмисля подобно обсъждане; и със сигурност причината не е в темата, нито в качеството на предложените документи, остава да е в организацията и структурирането на дискусията – бел. ред.)

„ОТЧИТАМЕ една добра във финансово отношение година и очакваме още по-добра“, обобщи г-жа Михайлова. Тя уточни, че проектът на Бюджет 2017 вече е готов и е качен в сайта на Общината и го определи като „най-големия бюджет, който Община Троян е изпълнявала, нещо, което дава възможност в едно добро темпо да работим за изпълнение на управленската програма“. Като допълни, че към тези бюджетни 23,5 млн. лв. трябва да се прибавят още 16,2 млн. лв. от външни източници, „основно европейски, но не само“. 

КАТО БЕЗСПОРЕН успех бе определен и фактът, че „собствените приходи ще бъдат увеличени с темпове, доста по-големи от приходите, които идват от държавния бюджет“. Изнесени бяха данните, че в периода 2012/17 г. троянските данъчни и неданъчни приходи са нараснали с 3,455 млн. лв. или 78%, а цялата приходна част се е увеличила с 6,155 млн. лв. (35%). Сериозен е и ръстът между миналогодишния Бюджет 2016 и настоящия Бюджет 2017 – 2,885 млн. лв. (14%).

СПЕЦИАЛНО бе наблегнато на един съществен момент в приходната част – ръстът на собствените приходи без да се вдигат данъците. „Удовлетворена съм от ръста на собствените приходи. Община Троян доказа, че приходите в общинския бюджет могат да се събират в повече без да се увеличават данъците“, коментира г-жа Михайлова. Посочени бяха и начините това да се случи: добро управление на финансовите ресурси, повишаване на събираемостта и добро управление на дейностите (бяха дадени конкретни примери с управлението на уличното осветление със собствени сили, създаване на общинска бригада за текущи ремонти и др.).

НО НЕ БЕ ПРЕМЪЛЧАН основният проблем – намаляването на събраните средства от такса смет и наложилото се увеличение на тази такса (по няколко причини, включително повишаването на минималната работна заплата и ръстът на определените със закон отчисления към РИОСВ). През 2017 г. усилията ще са насочени към повишаване на събираемостта на такса смет, особено при некоректните юридически лица (фирми и други). „Когато не са коректни към бюджета, ще се наложи да са коректни към съдия изпълнителя“, предупреди кметът.

На общественото обсъждане на новия и стария троянски бюджет, 19 януари 2016 г.
ОЧЕРТАНИ БЯХА и възловите моменти в разходната част на Бюджет 2017. Основните приоритети са в три направления: подготовка за привличане на финансиране от външни източници (европейски проекти и други), изпълнение на спечелените проекти и финансово осигуряване на приоритетите в управленската програма. Сред конкретните задачи са: развитие на системата за управление на отпадъците (сепарираща и компостираща инсталация, трета клетка на Депото за твърди битови отпадъци), туристическата инфраструктура и основно работата по археологическия комплекс „Состра“, подготовката за изграждане на Дневен център за деца и младежи с увреждания, развитие на инфраструктурата в промишлената зона „Сврачи дол“ и т. нар. Малък пазар, подготовка на проекти за обновяване на различни обществени площи. Особено важен акцент през 2017 г. ще е изпълнението на проектите за енергийна ефективност, по които има сключени договори на стойност над 11 млн. лв. и обхващат 26 частни сгради (432 отделни жилища/апартамента) и 5 обществени сгради.

ПРОЕКТЪТ на Бюджет 2017 ще бъде обсъден и гласуван на февруарската сесия на Общинския съвет (16 февруари). В предишните години това ставаше на две последователни сесии – първо бюджетната рамка, после същинския бюджет, но срещу този подход имаше несъгласия.

Т21

Още по темата:

21 коментара:

Анонимен каза...

Г-жо Михайлова, лошото е, че тази "добра" година се дължи на извадените пари от джобовете на обикновения, беден троянец. Пътният данък за автомобилите е един от най-високите в страната, огледайте се и ще видите, че голяма част от троянци са регистрирали автомобилите си в други общини. За данъка, който събрахте от съпрузите на инвалидите с лихва за 5 години назад, просто не ми се говори - жалко е!
Сега вдигнете и такса смет, защото е много чисто и троянецът е богат да плаща.
И в заключение не виждам какво общо има бюджета на Община Троян със санирането на панелки с уж европейски пари?!?

Анонимен каза...

В днешния си брой в-к "Галерия" на няколко свои страници разказва за умението на шефа на "Хидрострой" Велико Желев. да печели търгове. Между другото четем, че той е спечелил търг и за санирането на обществени административни сгради в нашия градец Троян. Без фактически да работи / чрез наети подизпълнители/ той прибрал половината пари, а с останалите 50% възнаградил подизпълнителите. Не ми е известно в Троян да са санирани обществени сгради. Може би общинската управа трябва да изясни описаното - да потвърди или отрече.

Анонимен каза...

Сега за един дюкян 30кв. ми взимат 600лева данък за по едно две канцеларски кошчета боклук на седмица остава да вдигнат още такса смет.

Анонимен каза...

А знаете ли колко прилежно рине снегорина пред гаража на Крантовски , вместо да мине отделя около 5 мин. да почисти точно пред гаража , и всичко това ние го плащаме , естествено ще вдигат данъците.

Анонимен каза...

Така е, ще плащаме, защото от всичко можеш да се отървеш, но не и от данъка. Иначе улиците ни са напълно изчистени, особено страничните /не говоря за междублоковите пространства/, центъра е в камари от сняг, който никой не извозва и т.н. и т.н.
Дали като не можем да си караме колите по "пътищата", ще ни приспаднат от данъка?!? Разбира се, че не. Ще си ходим пеш, докато не сме се потрошили, разбира се. Иначе ще си платим и ще се похвалим, че сме имали добра година.

Анонимен каза...

Как го правят другите?
Два пъти в седмицата собствениците на жилища отиват и предават събраните отпадъци на специален пункт.
Боклука е чисто завързан в здрава найлонова торба, разделен по видове, ако има такива в момента на предаване.
Отпадъците се теглят и се заплаща в момента на предаването, на килограм!
Чисто, спретнато, прибрано, справедливо!!!
Да, ама при нас няма как да стане-причините ще оставя да откриете вие.

Анонимен каза...

Браво. Троян се развива добре на фона на съседите, които са все в просорочия. Няма лошо, че троянецът все мрънка - претенциозен е.

Анонимен каза...

Троян върви напред и това се вижда. Управлява се добре. мрънкащите - това им е работата.

Анонимен каза...

Събрал съм два кубика сняг. Кога ще е извозването, че пречи на съседа да си паркира яката кола, която купи със спестени данъци.

Анонимен каза...

Някой дали знае през коя година "успешната" кметица Михайлова успя поне един път да си изпълни бюджета и да спази Закона?
Не, не се мъчете - няма такава година!!! Няма и да има!
Единствено ще има ЛЪЖИ, ИЗМАМИ и МАНИПУЛИРАНЕ на населението от ПиАр-а на др.Михай;ова и двете слугински медии Троянски глас и Троян 21.
Как мислите, дали Генадий Маринов случайно е пропуснал да ни уведоми с колко са нараснали приходите в бюджета от държавната субсидия, за което др.Михайлова НЯМА НИКАКВА ЗАСЛУГА?
Дали случайно е пропусната информацията с колко милиона ОТНОВО не е изпълнен бюджета, които МЪРТВИ ПАРИ ОТНОВО се прехвърлят към следващия бюджет за да го правят ИЗКУСТВЕНО по-голям и да се регистрират поредните "успехи"
Единствено НЕслучайно Генадий Маринов не знае, че през 2011/12, от която година се сравняват нещата с днес и която е последната година на милиционера Акимов като ваш, другари и другарки кмет на Троян - та, отчета на местните приходи в бюджета на др.милиционер за тази година се беше сринал до около 4,5 млн лв. Ще припомня, че милиционберът Акимов стартира през 2007/08 с местни приходи малко под 6 милиона, които стопи до 4,5 млн. „Изкусвен“ срив, разбира се!!!
Е, в сравнение с точно този „срив“ - днес др.Михайлова се опитва да ни го пробута за голям неин успех в периода 2012/2017.
Друг интересен момент е, че измамниците от община Троян години наред ви пробутват ДЪРЖАВНАТА субсидия за капиталови разходи, ДЪРЖАВНАТА изравнителна субсидия и ДЪРЖАВНАТА субсидия за снегопочистване - все едно са МЕСТНИ ПРИХОДИ???? Колосална измама. Е, питам - колко е увеличението сега на тези ДЪРЖАВНИ субсиидии, за които др.Михайлова няма нилалва заслуга, но които отново си ги приписва като собствен успех и заслуги?
*
Въпросите ми са много. Задавал съм ги години наред, но отговор не получих.
Искам да припомня и следното – на една от „летните“ сесии др.Михайлова най-безцеремонно от трибуната на ОбС призова об.съветници да ..... „акумулираме ПО-ГОЛЕМИ излишъци в бюджет 2016“..... Да ви го преведа – на практика кмета Михайлова призова об.съветници да СЕ ИЗВЪРШИ ПО-ГОЛЯМО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА като още повече не се изпълни бюджета за 2016 г. Да, това го казва най-безцеремонно един кмет и НИТО ЕДФИН общински съветник не реагира на това безочие и призив към беззаконие!!!??? И нито една троянска медия, разбира се.
Надявам се, че сте се убедили вече, че днес в ОбС Троян НЯМА НИТО ЕДИН общински съветник, който да отправи тези и др. подобни въпроси и да ви представи ИСТИНАТА и ИЗМАМИТЕ И МАНИПУЛАЦИИТЕ на кмета Михайлова!
Спомняте ли си как миналата година ЕДИНОДУШНО и с БУРНИ РЪКОПЛЯСКАНИЯ всички общински съветници гласуваха бюджета и се сгушиха в полата на Михайлова? Спомняте ли си?
Ха сега идете ги вижте тези нещастници как ще мълчат и ще гледкат като добитък и никой няма да попита "успешната" Михайлова - "Вие защо не си изпълнихте бюджета за 2016-та година? Вие защо откакто сте кмет постоянно НАРУШАВАТЕ ЗАКОНА? До кога ще мамите гражданите и ще прехвърляте мъртви пари от една година в друга, за да ЛЪЖЕТЕ колко ви е голям бюджета?".... и т.н.
Как мислите, дали някой ще зададе тези въпроси?
А иначе - ИЗМАМИТЕ, ЛЪЖИТЕ и МАНИПУЛАЦИИТЕ в слугинската медия Троян 21 никога няма да престанат. Медията е купена, а журналиста е "нахранен" обилно!
Троян - град управленските и медийни лъжци и измамници!
*
Надявам се сте наясно, че Михайлова „храни“ хората с обещания. Надявам се сте наясно, че докато хората плащат данъци за един по-добър живот в Троян – Михайлова крие тези пари и ги прехвърля като мъртви пари в следващата финансова година за да мами тези мизерстващи хора колко е велика и „успешна“.
Сега наясно ли сте защо Троян пропада и хората му се изнасят? Кой нормален човек би търпял такава измама и измамници?

Анонимен каза...

п.п. Генадий Маринов още ли не е разбрал защо "САМОУПРАВЛЯВАЩИТЕ" се граждани бойкотират и изобщо не стъпват на общественото обсъждане на бюджета? Бюджет, който се формира И от собствените им данъци!!??
Колко години още ще са необходими на „Троян 21“ и Г.Маринов да проумеят този бойкот и незаинтересованост, за да не задават тъпи въпроси и да правят смешни констатации? Поне десет пъти обвинявах комунистическите управи на Троян в лицето и на Акимов и на Михайлова заедно с ОбС, че умишлено прогониха гражданите и ги лишиха на практика от участие във всичките процеси, случващи се на територията на общината им и че на практика узурпираха местната власт и бламираха самоуправлението. Тоталитаризъм и посткомунизъм....та дрънка!
И за какво да ходят и да предлагат каквото и да е за бюджета, след като кмета Михайлова си прави каквото си иска, прави няколко актуализации на бюджета с цел да не изпълни заложения бюджет и да освободи няколко милиона бюджетни средства, които да прехвърли за следващата година и моля ви се - с цялото си нахалство и наглост това да се тиражира пред прогоненото и напълно незаинтересовано население като някакъв голям успех???? И всичко това – пред очите и с мълчаливото съгласие на 29 общински съветника, които счупиха тъпомера със своята некомпетентност и естествена простотия.
Чудя се как не ги е срам така да лъжат и да заблуждават хората.
*
п.п. 2 Преди 8-9 години от такса смет милиционерът Акимов реализираше над 300 000 лева излишък. Намалихме с голям зор промилите за бизнеса от 19 на 17 промила, но на следващата година отново имаше същия излишък. Отново предложих намаляване на промилите, но вместо това – тарикатите в ОбС ликвидираха фирмата Комунални услуги и я направиха общинско предприятие и на практика я „скриха“ и „покриха“. Колко са днес „излишъците“ от такса смет може само да се гадае. Въпреки това – отново се предлага вдигане на такса смет.
А ако наистина има намаляване /от което обаче не могат да формират същите излишъци/ – то добре е да се запита някой ЗАЩО? Намаляло население? Затворени предприятия и ограничаване на бизнеса? Кое от двете или и двете? Само че което и да е – това някак не кореспондира с тиражираните големи успехи на все „по-успешната“ Михайлова и неадекватните и слугинчета в този ОбС.

Анонимен каза...

Госпожо КМЕТ на гр.Троян, защо не отговорите на нападките! Защитете се най-после, сложете го на мястото му!
Благодаря предварително!

Анонимен каза...

Нека пофантазираме по абсурдната хипотеза "Пеевски кмет на Троян"

Анонимен каза...

12-ти, кмета Михайлова имаше 4-ри години на разположение да отговори на тези ВЪПРОСИ, а не "нападки", както е според птичия ви мозък.
ФАКТИТЕ са убийствени и всеки средно интелигентен гражданин би следвало да ги знае, както и може сам да си ги провери.
А ти, 12-ти, защо не опиташ да напишеш две изречения по въпроса с бюджета на Троян, за който бюджет плащаш данъци и такси? Или не те интересува какво се случва и кой как пилее парите на троянските данъкоплатци? Явно за теб и подобните ти е по-важно някой да "го сложи на мястото му" и изобщо не те интересува какви са реалностите и какви идиотщини се вършат в община Троян от над 20 години насам.
Само че ще има много да чакаш да "го сложат на мястото му".
Нека излезе и публикуват Рамката на бюджета за 2017 и тогава още по-конкретно ще лъснат измамите и поредните лъжи.
Как не ви омръзна да живеете и да се давите в това троянско море от лъжи и измами...... ?
*
13-ти, Пеевски никога не е бил член на БКП нито някоя от комунистическите номенклатури на Троян за да бъде избран за кмет в този прогнил от комунизъм и лъжи градец. Хипотезата наистина е абсурдна по тази и по още мноооого други причини, за които хабер си нямаш. Разбира се, това не ви пречи да си "пофантазирате".
Между другото - някой ще попита ли вашия много успешен кмет Михайлова защо не изпълнява Програма 2020 за развитието на Троян 2014-2020? Аз знам, ама вие хем не знаете, хем не питате, хем изобщо не ви интересува. Та, може да си пофантазирате и за тази Програма, в която са заложени и вашия просперитет и качество на живота ви в Троян.
*
п.п. Малко информация за Генадий Маринов, за да не пише лъжи в опитите си да величае господарката си Михайлова. „Психологическата граница“ от над 20 милиона бе премината още по времето на милиционера Акимов в един от отчетите на бюджета за 2009-та или 2010 година. Така, че и това е ЛЪЖА как Михайлова успешно била преминала тази „психологическа граница“. Съвсем отделен въпрос е до колко това бе реално и каква беше стъкмистиката. По-важното е, че това ПРЕСТЪПЛЕНИЕ с нарушаване и неизпълнение на ЗАКОНА за бюджета бе наложено от Акимов заедно с колосалните излишъци /мъртви пари/ които прехвърляше за следващата година. Същото върши и Михайлова!
Ако случайно някой се интересува от повече информация и с конкретни цифри и анализи как Акимов и Михайлова УМИШЛЕНО не изпълняваха бюджетите си и нарушаваха ЗАКОНА – може да прегледате видеозаписите от януарските и февруарските сесии от 2008 до 2015.

Анонимен каза...

Този човечец нещо го мъчи от вътре

Анонимен каза...

Не бе, душа, нищо не "го мъчи". Просто се забавлява с простотията и невежеството ви като гледа как "успешната" Михайлова все по-успешно ви лъже и ви прави на маймуни. Хабер си нямате каква и колко жалка картинка сте. Питайте и някой друг, който е напуснал и се е отървал от тази троянска червена чума.
Все пак много е интересно колко ли тъп трябва да е някой, за да не може да напише две изречения по темата и само да кляфа и да подлайва като краставо псе срещу тези, които имат собствено мнение. Иначе му голямо самочувствието на този троянски селяндур.... и изплезения му език пред властитутките.

Анонимен каза...

От 12-ти-Бре Илияне, призива беше на сериозно, останалото е шега. Не ме разбра!
Иначе съм с тебе на 100%-не е шега!!!

Анонимен каза...

Илиян президент!

Анонимен каза...

Искам да попитам г-н Марин Радевски. Ако вие не си изпълнявате пет години договорите и ангажиментите към "Икеа", какво друго би се случило с фирма Калинел освен да фалира? И всъщност - някой ще ви търпи ли цели пет години?
Подобен въпрос важи и за коя да е фирма в кой да е бизнес.
Подобен въпрос важи и за наетите работници. Ако вие не си изпълнявате трудовите задължения и ангажименти към работодателя ви - какво друго ще се случи с вас, освен да ви изхвърлят от работното ви място? Мислите ли, че ще можете да измамите и да заблудите работодателя си, че НЕСВЪРШЕНАТА работа ще я свършите през следващата година и когато на вас ви е удобно като някакъв "преходен остатък"? Няма как да стане, нали?
Хайде сега ми обяснете след като кмета Михайлова вече пета година не си изпълнява бюджета, а Троян стабилно фалира, губейки човешкия си ресурс най-вече - защо работодателят /гражданите на община Троян/ продължават да търпят това безобразие? И нещо повече - ПиАрите и слугинските троянски медии се скъсаха да хвалят кмета Михайлова и да обясняват, колко било хубаво да има "преходен остатък", ерго - да не се изпълняват договора /бюджета/ и ангажиментите /програмите/ към Работодателя /населението на община Троян/?
А най-зловещото е, че гражданите са си избрали техни представители /общинските съветници/, които вместо да защитават интересите на гражданите /за което са полагали клетва/ - същите тези "избранници" са се сгушили в крачката на кмета Михайлова и изобщо не им пука какви беззакония и измами се вършат с гражданите на община Троян.
Попитайте го и този Николай Тодоров - той председател на ОбС Троян ли е или е някакъв солташак на кмета Михайлова?
Питайте бе, няма страшно, няма какво друго да ви вземат освен мизерията, нищетата и упадъка на собствения ви град.

Анонимен каза...

Колко си умен само!

Анонимен каза...

Как ще е фалирал Троян, след като хората за патронаж се увеличава? Няма фалит, само напредък и прогрес!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |