Празник на туризма в Троян

* Организатор бе ТД „Амбарица 1912” с партньорството на ПСС – Троян и клуб „Осмос”, поводът – световният Ден на туризма
Ойларипи
ПРАЗНИК на туризма организира миналата сряда (31 август) троянското Туристическо дружество „Амбарица 1912”. Събитието бе в градинката пред бившето кино, а случващото се бе във връзка със световния Ден на туризма, 27 август, на който ден през 1895 г. по инициатива на Алеко Константинов-Щастливеца 300 души се изкачват от София до Черни връх и се поставя началото на организираното туристическо движение в България. Тази връзка бе подчертана в приветственото слово на председателя на ТД „Амбарица 1912” Цецо Миховски.

Г-Н МИХОВСКИ сподели още, че в дружеството има три секции - най-голямата е за пешеходен туризъм, за велотуризъм и „Женени от пръв поход”, учредена по-скоро, но с реализирани вече три сватби „от пръв поход”. И че ТД „Амбарица 1912” е единственото троянско дружество, прието за член на Българския туристически съюз (БТС). Поздрав към организатори и гости отправи зам.-кметът на община Троян Ангел Ангелов. 

СЪУЧАСТНИЦИ в хубавия празник бяха спасителите от ПСС – Троян, като сред тях със своя водач  се открояваше прочутият четириног член на отряда – голдън ретрийвърът Бари, едно от най-добрите спасителни кучета в България. Спасителите организираха за желаещите спускане с въже от пешеходния мост, но за наглед „лекото” упражнение не се намериха много смелчаци. Тук бяха и приятелите от троянския Воден клуб „Осмос”, доставили огромна радост на малчуганите, пък и не само на тях, с пуснатите по вода в реката под комплекс „Ривърсайд” няколко лодки; това занимание не бе така екстремно и желаещите да се пробват с греблата не бяха никак малко.

НА ПРАЗНИКА имаше и песни, сред гостите бе хор „Планинарска песен”, и музикални изпълнения (включително на кавал), и хора. А всичко започна с тематичната планинарска изложба в галерия „Серяковата къща” на няколко активни членове на дружеството – Мирослав Вълев (фотография) и Иван Хаджидимитров, Радослава Бонева, Снежана Янева и Татяна Димитрова (живопис).

Т21

7 коментара:

абориген каза...

Не сте разбрали, г-н Маринов! Не "женени от пръв поглед”, а "женени от пръв поход”. И още много неправилно разбрани неща в статията Ви, която излиза както се казва "след дъжд - качулка", но ......

Анонимен каза...

За втори път ТУРИСТИТЕ И ВОДНИТЕ БРАТЯ показаха,че реката в централната част на града е място,което може да се обособи за развлечения и атракции както за троянци, така и за гостите на града.Малко се градовете с реки минаващи през централната им част.Господ е дал на нас един дар, който ние не умеем да използваме.Там с малко средства може да се изгради един воден център в който да се предлагат:водни колела,кану,зорбинг бол/ надуваема топка за вода/.Всяка пролет речното корито да се почиства от чакъла и през горещите летни дни да могат да се къпят децата, както ние преди много години играехме на воля в реката.Младите хора нямат представа от удоволствието да се къпят във вода, която бълбука покрай ушите,носа и очите и да те погъделичка някоя рибка по крака.В централната част на града,особено от Марковият мост,речното корито е толкова грозно,а може да стане най-атрактивната част на града.Имат думата специалистите в общинската администрация ,троянските бизнес предприемачи.Предлагам на г-жа Михайлова да организира една среща-разговор с всички организатори на културни и спортни мероприятия за да чуе тяхното мнение относно разнообразяване на туристическото предлагане,както в града, така и обособените туристически райони в общината.Моля за мнения по моето предложение!

Анонимен каза...

Браво на коментар номер2 !!!
От много време го мисля това за кануто и другите атракции...даже ,ако знаех за събитието щях специално да си дойда в Троян.
Освен разните фестивали е хубаво да има и събития с атрактивен и състезателен характер. Всички знаем хвърлянето на кръста на Богоявление колко много народ събира,но освен него друго подобно събитие няма.

Анонимен каза...

Баце, ние У Троян - фестивали ни дай. На сливата, на кухнята. Чалгичка да има. Ти само върви в Общината, погледни Ангел Балев как си е препасал колана на лекьосаните дънки и ще ти стане ясно, че т'ва спорт или спортни развлечения в Троян НИКОГА няма да има. Добре че има един-двама мохикана, които се мъчат да върнат троянският спорт и любовта към природата на децата и жителите на града. Лошото е, че то с тея общинарите това е почти обречено на неуспех. Пак казвам - виж Анчо Балев и всичко ще ти стане ясно.

Анонимен каза...

> ще ти стане ясно, че т'ва спорт или спортни развлечения в Троян НИКОГА няма да има

Харесва ми как културните и образователни събития са на заден план след спорта.

Анонимен каза...

До 2: Да се къпят в реката в централната част ? Че да не сме някакво село бе? Да не сме цигани ? Никъде го няма това нещо, бати селското мислене братче. За всичко съм съгласен, ама това къпане, айде моля ти се.

Анонимен каза...

6-ти, 6-ти, колко ли още такива писачи знайни и незнайни, все още серат в кенефа на двора, ама си светят с iPhone 7...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |