Кметът подписа договорите за саниране на пет важни сгради

* Финансирането е с европейски средства по ОП „Региони в растеж”, общата сума - 3,786 млн. лв.; срокът за изпълнение – 20 месеца
 * Сградите са: читалище „Наука – 1870 г.”, Общината, Данъчното, Пожарната и бившата сграда на БКС
Ремонти
Сградата на Община Троян
Сградата на НЧ "Наука - 1870 г."
В КРАЯ на миналия месец (30 август) кметът на община Троян Донка Михайлова е подписала договорите за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР) на проектите за енергийна ефективност (ремонт на покривите, цялостно саниране, смяна на дограмата и др.) на пет важни обществени сгради в Троян, научихме от PR-ката на общинската администрация Станислава Цукева. Говорим за сградите на читалището (НЧ „Наука – 1870 г.”), Общината, отдел „Местни приходи” (Данъчното), Пожарната и бившата административна сграда на общинското дружество БКС на ул. „Любен Каравелов”. Общата стойност на подписаните договори възлиза на 3,786 млн. лв., като финансирането по програмата е безвъзмездно, покрива дейностите на 100% и не се налага съфинансиране от общинския бюджет. Срокът за изпълнение е 20 месеца от подписването на договора, т. е. до лятото на 2018 г.

„В СЛЕДВАЩИТЕ 20 месеца предстои много работа по преобразяването на тези остаряващи и значими за Троян сгради. Най-сложното ще бъде да се съвместят строителните дейностите с обслужването на гражданите, репетициите, културните събития, поддържането на готовност за действие при бедствени ситуации. Но според кметския фолклор, който е управлявал „воден цикъл“, от „енергийна ефективност“ не се бои!”, коментира г-жа Михайлова.

***

Подписани са 21 договора за тухлени кооперации и къщи
ПО СЪЩАТА европейска програма - ОП „Региони в растеж” (процедура за директно предоставяне на финансова помощ „Енергийна ефективност в периферните райони”, Приоритетна ос 2), предстои да бъдат извършени сходни дейности за подобряване на енергийната ефективност на жилищни сгради (строени преди 1990 г.), включително тухлени кооперации и къщи. Подписани са 21 договора между Община Троян, която е бенефициент по проектите, и сдружения на собственици и вече са извършени енергийни и технически обследвания на сградите; предстои подписване на договорите за финансиране и същинските ремонтни дейности, които ще започнат догодина (2017 г.). И тук финансирането по програмата е на 100% и собствениците на жилищата няма да вадят пари. Има обаче една неприятна промяна, по която официално обяснение няма – неясно защо първоначално предвиденото ремонтиране на покривите е отпаднало от проектните дейности; това е станало централно и могат единствено да се правят догадки за причините.

Панелна кооперация за саниране в жк "Лъгът"
ОТДЕЛНО по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (програмата за саниране на панелките), насочена към сгради, строени по промишлен способ и с не по-малко от 36 самостоятелни жилища (апартаменти), Община Троян е подписала договори с четири сдружения на собствениците. Става дума за три блока в жк „Лъгът” (бл. 219, бл. 13 и бл. 15) и един в жк „Младост” (бл. 3). Следващата стъпка е подписване на договори за целево финансиране между Община Троян и „Българска банка за развитие” АД (през която ще минават разплащанията по програмата), а след това - избор на изпълнители и започване на същинските ремонтни дейности. И в този случай финансирането по програмата е на 100%. На какъв етап е подготовката и кога се очаква да започне санирането нямаме официална информация.

Т21 

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Санирането, една от най- големите съвременни простотии разбира се изградени по технологията на българския модел. Нали виждате и от едната примерна снимка. Парче стиропор се маже тук там с лепило и се мята директно върху тухлата. После влага, конденз. Това не е саниране не се бъркайте! Това е замазване на грозотията с друга грозотия, която ако изкара 20 години бих бил силно изненадан. След градушката и бурята в София преди 2 години тези ,, санирани" обекти заприличаха като от бомдандировка.

Анонимен каза...

Абе, първи, без пари е, за какво "дълголетие" говориш. Аз си платих за ново строителство, и то скъпо и издържа едва 10 години-започваме ремонти!
Радвайте се на "промяната"!

Анонимен каза...

Споко!! До 10 години ще излязат нови технологии,нови моди и ще започнем отново!ТАКА ДЕ! КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ФИРМИТЕ ДО ТОГАВА!На общината и прилича да е по-шаренка, отдалеч да се вижда.Няма по-грозен град от Троян на входните пътища.Пред италианската фирма на Младенов са трънаци и магарешки бодили.Владо вътре я подредил, но тя не се вижда от пътните бурени, така ли няма възможност да ги очисти, та чака на общинска фирма!По-нагоре собственикът е разхвърлил както му падне ремаркетата за доставка на коли, сякаш е място за скраб.Кметицата да определи един ден в месеца да пообиколи общината, но не в центъра, от тях до площада, а да мине по местата където се посещават от гости на града и селата, и да види колко е буренясало и обрасло с храсти и клони!Има една сурия писари и форма,която да не гледа китките около шадраваните!

Анонимен каза...

Искам да попитам все по-успешната кметица Михайлова, както и големите умници в Обс Троян - какво общо имат тези проекти за саниране на сгради с "Програма 2020"?
Искам да попитам гореспоменатите "успешници" и "умници" - вие, другарки и другари, каните ли се изобщо да изпълнявате тази Програма 2020" за развитието на Троян до 2020 г или като завършени политически престъпници, измамници и управленски дебили ще видоизмените и ще вкарате постфактум в индикативните таблици /списъците/ на Програма 2020 това, което ви подхвърлят софийските престъпници и крадци на евросредства. След което отново ще измамите жителите на Троян /както ги измамихте за периода 2007-2013/ колко много сте работили и свършили.
*
След т.нар. "водни цикли", проектите за "саниране" са следващата голяма и бездънна яма откъдето здраво ще се краде. От тези 3,8 млн лева, ако 1,5 млн бъдат реално вложени - викайте "ура". Всичко останало ще бъде "разпределено" за писани и неписани комисионни на играчите по веригата. Тук му е мястото да се усетите най-после защо депутатите и областните се натискат да стават кметове. Даже и кметове на малки и незначителни общини. Ами защото лапачката е много яка. Неписаните комисионни са около 10% за кмета от всеки проект, който кмет има задачата да пробута проекта през идиотите в ОбС, защото няма никакво значение този „проект“ дали решава или не решава проблемите на общината и дали е в някаква програма за развитието на тази община. Единствено има значение сумата заложена в този проект, а тя по правило е от 5-до 10 пъти завишена за да има за крадене от кмета до министъра на съответния управляващ орган. И тук няма никакво значение кой от БСП, кой от ГЕРБ – всички крадат заедно и с гъзовете си. И СЕ ПРИКРИВАТ ЕДИН ДРУГ!!Да не си мслите, че ей така др.Михайлова скри и покри всичките бандитизми на другаря милиционер Акимов и не даде косъм да падне от милиционерската му главица?
Обществена тайна е, че от стойността на един европроект в най-добрия случай реализацията е около 30%. Всичко останало се КРАДЕ! И това се знае много добре от Брюксел, само че това не ги интересува, стига колониалната администрация да слугува и да лае по команда.
*
За да бъде цинизмът пълен - тези "проекти" били за "райони в растеж"???? За кой растеж, бе? Дето Троян загуби близо 35% от населението си за 20 години и продължава с ужасяващи темпове да се обезлюдява? За колосалния демографски срив? За опасно ниския процент на младите хора в Троян, който продължава да пада? За смазаната икономика и земеделие в Троян. За остарялата и на изживяване инфраструктура ли? За потресаващия застой и пропадане на всеки и всичко в тази община? Това ли е "региона в растеж"?
*
Кой и какъв проблем на Троян ще решите с тези „проекти“, успешна другарко Михайлова?
Нито един! Важното е да има „някакви какви да са“ проекти, които да подсигурят комисионните, а медиите и ПиАр-ката ще промият мозъчетата на населението колко сте успешна.
Така, както за мандат и половина не само не решихте кой да е проблем, вие показахте и доказахте, че дори не сте наясно с проблемите на Троян. Единствено тези жалки и безкрайно смешни и неадекватни кандидати за кмет като Шишков, В.Ангелов и останалите позволиха днес да карате втория си мандат. Всеки един по-грамотен кандидат щеше буквално да ви размаже на изборите, изкарвайки всичките ви лъжи и демагогия на показ. Изкарвайки цялата ви несъстоятелност като кмет на една демократична и европейска САМОУПРАВЛЯВАЩА се общност! Можеше, но не и тези политически шутове, които на практика те ви качиха отново на кметския стол.

Анонимен каза...

Браво, Пеевски!
Пак писа половин час, нали...

Жалко, че Гугъл не те взе за СПАМ!? Ти знаеш ли, че Гугъл автоматично убива коментарите, които заподозре за спам? Този път ти се е разминало. Много ме кефиш, когато се разплачеш, че администраторите ти трият коментарите, дето освен, че никой не ги чете, си ги писал един час и после те умират за миг... Естествено! Сървърите дори не могат да си помислят, че може да има толкова изперкал тип, който да пише час коментари!

Такива ми ти работи, Пеевски. Порасни! Житейски! Чети популярни четива за Гугъл и осъзнай, че пак сам си виновен за гугълския терор. Ахам.

Анонимен каза...

И още нещо, Пеевски!
Нали разбираш, че и "админът" и журналистът и те толкова ги вдяват тия работи, та ти се обясняват, като ученички...

Анонимен каза...

А, бе Пеевски, а че се сетих пак за теб...
Там в австралия или в пампата, ако така се нарича, как си с нет-а при аборигените?! Случва ли ти се от време на време да поумре?! И ти кво? - понеже, според теб, тия льольовци от сайта са те баннали - натискаш ли натискаш "send"? А то Пеевски, като пишеш 1 час коментар и връзката ти с нет-а заспи, особено, ако е нещо по-специална. И ти, като натиснеш "send" и тя почва да се възстановява, ама това трае и до минута и повече, ама ти, понеже те гонят комунистите, фашистите, милитаристите и т.н. натискаш ли натискаш "сенд"... И по тоя начин един и същ мастодонтски коментар се праща по 3-4 пъти. И познай дали гугълския сървър ги разпознава всичката логорея за спам....
И после ревеш на ония двамата нещастника, като неуважена вдовица с неподражаемия си просташко-арогантен стил.
Ахам...

Анонимен каза...

"Критиките" и "опонирането" от съвременния троянски простак и полуграмотен невежа се свежда до формата и обемът, но никога по съдържанието. Този съвременен дебил не чете книги, а се сдобива с отчайващата си неграмотност от Гугъл. Коментар, за който са необходими 10 минути от някой грамотен и нормално бързо боравещ с клавиатурата - на троянския невежа му се привижда писане с часове. Това го вади от равновесие и започва да пищи и да кълне, че и съвети да дава наглият и неграмотен цървул.
Единствената полза от този неграмотен наглец е да се види какво представлява днешния Гугъл-невежа... и бъдещето на Троян.

Анонимен каза...

8-ми,
имаш ментални проблеми!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |