Първото издание на „Общение на живите“

* Четири хора участваха в първия фестивал на православната музика в Троянския манастир - от София, Поморие, Ботевград и Орешак * Всички заедно пяха „Многая лета“ в храма
Начало
Игуменът епископ Сионий официално открива фестивала, 27 август 2016 г.
„БЛАГОСЛОВЕН от Бога е всеки, който поставя добро начало на служение към Всеподателя и ближните си с хвалебствена песен“, се чу от сцената на Първия фестивал на православната музика „Общение на живите“ в Троянски манастир (с. Орешак, 26-28 август). С този цитат от православен панегирик започна приветствието си Мая Кръстева, инициатор и ръководител на проекта, реализирал фестивала, и едновременно - хорист в дамския хор към манастира.

Сред публиката в манастирския двор
В обителта ремонтите не спират, работници слушат песнопенията
СЪБИТИЕТО се организира в рамките на проект „3С – Култура, творчество, промяна. Дневен ред на творческите градове” на сдружение „ФабриКата“ с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Троянския манастир „Успение Богородично“, Община Троян и дарители. Участници във фестивала бяха: камерен хор „Средец” (София) с диригент професор Александър Куюмджиев, дамски хор „Благовестие” при храм „Рождество на Пресвета Богородица” (Поморие) с диригент Йорданка Панчева-Туджарова, църковен хор при хрaм „Свето Успение нa Пресветa Богородицa” (Ботевгрaд) с диригент Миленa Спaсовa и хор „Общение” при Троянския манастир с диригент Илиян Тодоров.

ФЕСТИВАЛЪТ „Общение на живите” има амбиция да създаде културен продукт, развиващ богатия културно-исторически и духовен ресурс на региона, да покаже красотата и богатството на православното песнопение, да постигне образователна цел – и в светския, и в православно-духовния смисъл на думата. Трите фестивални дни включваха среща на участниците, акустична репетиция, концерт, участие в литургия в манастирския храм, заключителен концерт. А г-жа Кръстева разкри, че участниците са имали и възможността да водят с игумена и братята монаси „красиви богословски разговори”.

ДОМАКИНЪТ на събитието, игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сиониий, подчерта в приветственото си слово, че фестивалът има благословението на Българския патриарх Неофит и на Светия синод. И отправи пожелание всички участници, организатори и гости, включително „тези, които ще чуят дори едно „Амин!“ от песнопенията, да бъдат докоснати от божията десница  и да намерят в себе си пътя към храма“.

Сред гостите бяха кметовете на Троян и Ловеч - Донка Михайлова и
 Корнелия Маринова, и зам.-кметът на Поморие Илия Джингов
ПЪРВОТО издание на „Общение на живите” почетоха с присъствието си кметът на Троян Донка Михайлова, кметът на Ловеч Корнелия Маринова, кметът на Орешак Христо Терзиев, Илия Джингов, зам.-кмет на Поморие, където вече 13-година провеждат  Международен  фестивал на православната музика (най-голямото и авторитетно подобно събитие у нас – бел. ред.), председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, Димитър Матев, ръководител на екипа на Балканския институт по труда и социалната политика в Швейцарското междинно звено.

Манастирските чардаци бяха накичени с публика
СЪБОТНИЯТ концерт в манастирския двор се вписа в ритъма на венчавки, кръщенета, богомолци и туристи, фестивална публика, тичащи деца, куче и котка в сложни дворни отношения, продължаващи манастирски градежи и ремонти – пъстър, оживен ден между благословените стени на обителта.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯТ концерт в манастирския храм беше естествена кулминация на фестивала. А когато „Многая лета“ се поде от всички хористи и химничните слова се извисиха към църковния купол, преживяването беше изключително. В края на концерта дамският хор към Троянския манастир официално получи името си „Общение“ от игумена епископ Сионий. Негово преосвещенство обясни, че то идва точно от „Общение на живите“ и даде тълкувание защо това е едно от имената на Бога.

ОЧАКВАНИЯТА и пожеланията на всички са фестивалът „Общение на живите“ да е положил началото на традиция.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Все по-малко са подобни събития в наши дни - без търговска гълчава,без мирис на скара . . . . . . Дано стане по-светло в душите ни - дай Боже ! ! !

Анонимен каза...

Светло, духовно и истинско събитие. Различно от това, което правят ГЕРБ-дружинка в Орешак - фестивала на чалгата. Срамно за Троян.

Анонимен каза...

След прекрасният фестивал на православната музика, чалга-сборището организирано незнайно от кого, идва като ла*но след мед. Нима тези организатори (вероятно роми) искат да приравнят Орешак и региона с Видин, където организираха "празник на кючека", но където живеят няколко десетки хиляди роми (това си е тяхната "музика", все пак ). Нима в Орешак чалгията-циганията е пуснала дълбоки корени ! Не вярвам ! И точно заради това, че тези маанета, гюбеци и сръбски цигански чалгии не са присъщи за музикално-естетическия вкус на нашите балканджии, на тези които са организирали този чалга-вертеп трябва да им се дири сметка !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |