Нови правила за избор на управители на общинските дружества?

* Усложнена процедура в пет стъпки и засилена роля на Общинския съвет * Изисквания – магистърска степен, 5-годишен стаж,
 3-годишен управленски опит * При лоши резултати –
 назначават контрольор
Предстоящо
Николай Тодоров
СЪЩЕСТВЕНИ промени при избора на управители на общинските дружества, т. е. съществени промени в управлението и работата на тези дружества (общо шест, като едното от тях, „МБАЛ - Троян” ЕООД, е с по-особен статут – бел. ред.), предлага председателят на Общинския съвет в Троян Николай Тодоров. Предложенията са формулирани в отделна наредба (пълното й наименование е Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за упражняване правата на Община Троян в търговските дружества с общинско участие в капитала, в граждански дружества и сдруженията с нестопанска цел), която ще бъде обсъдена и гласувана на предстоящата сесия на местния парламент този четвъртък, 28 юли.

СПОРЕД г-н Тодоров, с когото разговаряхме след внасянето на предложението, така ще се осигури по-голяма прозрачност в управлението на общинските дружества и възможност за по-ефективен и стриктен контрол. На въпроса ни не се ли изземват правомощия на изпълнителната власт, каквито опасения изрази преди време и кметът Донка Михайлова (виж „Донка Михайлова: Започва битка за общинските дружества” в бр. 15 на Т21 от 13 април 2016 г. – бел. ред.), вносителят бе категоричен – не бива засилването на ролята на принципала (Общинския съвет) да се тълкува по този начин. Още повече, че оперативната самостоятелност в работата на управителите няма да бъде ограничена по никакъв начин. Зададохме и другия въпрос, който буди известни опасения – дали новата засилена роля на Общинския съвет при избора на управителите на общинските дружества няма да доведе до превес на партийността на експертността; или казано по-директно – да се назначават само удобни и послушни наши хора. Отговорът бе ясен – сегашното положение (с водещата роля на изпълнителната власт) дава същите възможности за нарушаване на баланса между експертност и партийност; а предлаганото по-високо ниво на публичност, прозрачност и контрол ще е бариера срещу подобен подход. Имахме и трети въпрос – дали предлаганите промени не са насочени срещу конкретни настоящи управители на общински дружества, които не са удобни на някого; отговорът бе категорично отрицателен. 

КАКВИ са новите предложения на председателя Николай Тодоров?

• ПРЕДЛАГА СЕ (с промени в чл. 7) при влошаване на икономическото състояние на дружеството и при образуване на досъдебно производство срещу управителя или други служители Общинският съвет чрез конкурс да избира контрольор. В досегашната наредба подобна възможност не бе предвидена.

• КОНТРОЛЬОРИТЕ (според изменения в чл. 7) ще се избират от Общинския съвет чрез конкурс; а правомощията им ще бъдат засилени – освен за опазване на имуществото на дружеството, те ще имат задължения да следят за спазването на дружествения договор. Досега контрольорите в общинските дружества се назначаваха по решение и от кмета на общината.

• НА ВСЯКО тримесечие (допълнение в чл. 19, ал. 1) управителите и контролните органи трябва да представят в общинската администрация и в Общинския съвет писмен отчет за работата на съответното дружество – финансово и икономическо състояние, проблеми, набелязани мерки за решаването им и т. н. Досегашните писмени отчети се подготвяха на 6 месеца.

• ЗАСИЛВАТ се (с промени в чл. 21) изискванията към бизнес плановете, които представят кандидатите за управители – допълнително изискване е да има представена съпътстваща програма за контрол. Новост е, че предложената бизнес програма, както и цялостната вътрешнонормативна уредба, включително заплатите, ще се одобряват от кмета и Общинския съвет, а не само от кмета, каквито бяха разпорежданията на досегашната наредба.

• В ИЗВЕСТНА степен се усложнява процедурата за избор на управител, като стъпките стават пет: избор на процедура – конкурс или, в определени случаи, пряк избор от Общинския съвет; същински избор на управител (чрез конкурс или пряк избор); излъченият победител представя 3-годишна управленска програма (мандатът на управителя по закон е тригодишен) и тя трябва да получи одобрение от Общинския съвет и кмета; одобряване (от Общинския съвет и кмета) на предложения от общинската администрация договор за управление; същинското назначение с подписване от кмета на одобрения договор за управление. В този петстепенен процес също личи засилената роля на Общинския съвет.

• КОНКРЕТИЗИРАТ се и се повишават изискванията към кандидатите за управители на общинските дружества (според новия чл. 27, ал. 1) – трябва да са с магистърска степен, най-малко петгодишен стаж по специалността и поне тригодишен управленски опит.

ЩЕ БЪДЕ ли приета на предстоящата сесия на Общинския съвет предложената от председателя Николай Тодоров Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за упражняване правата на Община Троян в търговските дружества с общинско участие…? Нашата прогноза е, че нещата ще са на кантар, като против може да са както съветници от групата на кметската партия (БСП), така и от другата голяма група (ГЕРБ), която в някаква степен играе доминираща роля в местния парламент. А основанията наред с принципните ще са и чисто партийни, лични също.

Генадий Маринов

Още по темата:

15 коментара:

Анонимен каза...

Тодоров какво образование има, че се изхвърля за магистрат?
Тодоров да представи поне един собственоръчно написан бизнес план.
Тодоров знае ли колко пенсионери мътят в общинската администрация, стоящи зад знайни и незнайни постове, без изобщо и представа да имат, камо ли ценз?

Анонимен каза...

Господин Маринов, преди време обещахте информация за изгубените дела и платените суми от ВиК на Лесопласт, сумата била над 700 000. После се измъкнахте с оправданието, че уж общината щяла да предостави информация.
Да, ама г-жа Михайлова хвърли всички сили да извади темата от заседание на ОбС за да потули проблема и даже успя.
А целият град вече знае, че във ВиК е заровено кучето. То и затова кметицата така го пази.

И Вие ли ще продължавате да мълчите? Нали обещахте? Или може би така Ви е наредено?

Анонимен каза...

Браво за предложената наредба. Най-накрая по някакъв начин ще се успее да се премахне най-големия вредител за Общината - Иван Чакъров. Това е най-големия измамник в Троян, не се спира да изнудва хората и да ги заплашва и най-интересното е че използва името на Донка Михайлова, защото тя стояла зад него и той имал богословията й. Аман от измамници, дано се изчистят тези начални на дружества, а те са от доста години такива. Редно е да има промяна! Подкрепям наредбата на Тодоров!

troyan21 каза...

До №2: Прав сте, сумата от загубените дела е около 700 хил. лв. Защо принципалът на общинските дружества - Общинският съвет, не изиска пълната информация, аз не знам. Оттам излезе друга някаква информация. Смятам, че именно принципалът трябва да обяви как точно стоят нещата. Другият обективен вариант е - страната по тези спорове, "Велде" АД (бивш "Лесопласт"), да изнесе данните; защо не го прави - също не знам. Т21 е готов и винаги е бил готов да даде думата на всяка една от страните.

А че ситуацията около "ВиК Стенето" ЕООД е деликатна, няма спор - опитите за национализация не са секнали и моето лично мнение е, че Троян и троянци трябва да отстояваме независимостта и общинския статут на троянския воден оператор, т. е. и по-ниската с левче (от в цяла Ловешка област) цена на водата в Троян.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

То е ясно,че всичките и гербаджии и комунисти сте едни нагли КРАДЦИ! Не знам дали спите спокойно ,най вероятно не. Нали знаете,че всеки си плаща за делата (добри или лоши).

Анонимен каза...

3-ти!

Иван Чакъров е управителят на общинско дружество, който показва най-голяма активност за възраждането, развитието и укрепването на Националното изложение на занаятите. Под негово ръководство бяха реновирани изложбените палати, бяха възстановени международните изложения, развива се активна изложбена,творческа,търговска дейност. Г-н Чакъров трябва да бъде поздравен, подкрепен и насърчен за провеждане на нови идеи и инициативи.

Анонимен каза...

Г-н Чакъров е кадър на ГЕРБ и не вярвам групата съветници от тази партия да се лиши от един свой активен представител в управленската и представителна структура на общината. Би било не просто грешка, а политическа простотия.

Анонимен каза...

Какво "браво" бе, трети!? Предложенията в наредбата по скоро затормозват и пречат на оперативното ръководство на общинските дружества и с нищо не подобряват ръководната практика.Ако целта на групата около Н Тодоров е да заменят някой управител то и при сегашната наредба биха могли да предложат смяна

Анонимен каза...

Пети! Историята показва, че най-често чрез лошите дела се получава някаква облага, а за добрите почти винаги накрая получаваш един шут. Ирония на съдбата или грешка на оценяващите делата на работещите.

Анонимен каза...

Общинският съвет ще види голям зор. Общинските дружества са крепост на Михайлова.

Анонимен каза...

За комплексарщината няма граница!

Анонимен каза...

Защо Ники Тъпото не се замисли как фирмите да работят по-добре, а мисли кой да назначава управителите. И кога ще започне да ходи на работа - по цял ден стои в Ривърсайд?

Анонимен каза...

Тъпото вече не се подкрепя и от ГЕРБ. Скоро ще му бият шута.

Анонимен каза...

Така,обикновено се бие шута на този, който казва истината.....Царя е гол....

Анонимен каза...

Ало,Стефане?Царят съм, задвижи нещата в Троян!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |