Мащабна възстановка и курбан за 140 години от Новоселската епопея

* Стотици се събраха в местността Кръста - при 34-метровия кръст, вдигнат преди 10 години от бизнесмена Стефан Вълев * Над 150 души от НД „Традиция” се включиха в историческото „театро” * Първа копка за храма „Събор на Новоселските мъченици”
В Априлци
Момент от възстановката в местността Кръста, Априлци, 23 май 2016 г.
С ГРАНДИОЗНО празненство на 23 май Априлци отбеляза 140-годишнината от Новоселското въстание – последна и една от най-кървавите и героични страници от Априлското въстание през 1876 г. Стотици се събраха в местността Кръста, където преди 10 години – за 130-годишнината на Новоселската епопея, по идея и със спомоществователството на троянския бизнесмен Стефан Вълев, родом от Априлци и потомък на един от новоселските герои мъченици, бе издигнат 34-метров метален кръст (по-висок от статуята на Иисус Христос над Рио де Жанейро – бел. ред.); а оттогава всяка година на мястото се извършва водосвет за здравето на гражданите на Априлци и преклонение пред падналите за свободата на България. В центъра на народното веселие пък бяха две мащабни събития – цялостна историческа възстановка на Новоселската епопея, осъществена от НД „Традиция”, и курбан с водосвет, отслужен лично от Негово високопреосвещенство Ловешкия владика епископ Гавриил. Спонсори на празненството бяха Стефан Вълев, Петко Пенков („Родопа Троян”), Ивайло Танчев (управител на софийския клуб на НД „Традиция”) и членовете на регионалния клон на „Традиция” от Априлци - Троян.

Христо Калистерски
ВЪЗСТАНОВКАТА бе може би най-мащабната, организирана в нашия край – участваха представители на регионалните клонове на „Традиция” от Априлци - Троян (РК „34-ти пехотен Троянски полк”), Плевен, Велико Търново, Ловеч, Тетевен, Сопот - Карлово, София, Габрово, Шумен, Ямбол, Лесидрен, Казанлък, Стара Загора, Копривщица, Нова Загора, Трявна, Русе, Етрополе, Пловдив, комитет „Родолюбие” и самодейци от читалищата в Априлци, които са колективни членове на „Традиция” и главно читалище „Бъдеще - 1894 г.” (кв. „Острец”); а идеята бе на председателя на РК „34-ти пехотен Троянски полк” Христо Калистерски. 

34-метровият кръст, извисяващ се над Априлци
23 май 2016 г., при кръста в местността Кръста
НАД 150 ДУШИ се включиха в историческото „театро” в местността Кръста, като зрителите видяха всичките основни събития по време на Новоселската епопея - от обявяването на въстанието до последния бой на Бунаря. Показано бе обявяването на въстанието на връх Бабан и в Ново село и боевете и защитата на трите основни въстанически пункта – Граднишкия боаз, Дебневския боаз и Батошево. Подробно бяха представени обсадата и падането на Батошево,  превземането на Граднишкия боаз, нахлуването на башибозука и черкезите в Ново село, защитата на Новоселския девически манастир, зверствата над монахините и мирното население и двата последни епизода - боят на въстаниците при Кривините над днешното Априлци и битката на войводата Дюстабанов на Бунаря под Марагидик. 

СЪПЪТСТВАЩО събитие към възстановката бе представянето на новата книга на историка и изследовател на Новоселското въстание Григор Банев, озаглавена „Остречани в Новоселското въстание” и представляваща част от поредицата „Род и Отечество” на РК „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци – Троян. Наред с това бяха връчени грамоти по случай 140-годишнината от Новоселското въстание на помагачи и съмишленици на РК; както и новоучреденият медал „Новоселско въстание” на заслужили деятели за популяризирането на Новоселското въстание, отличени бяха Григор Банев, Владимир Станев, Ивайло Танчев и Цветелин Радулов.

Стефан Вълев
КУРБАНЪТ бе осигурен от Стефан Вълев – за гощавката бяха приготвени четири казана с яхния и доста бъчви бира. Пак по идея на г-н Вълев и в присъствието на дядо Гавриил бе започнато едно голямо ново дело – направена бе първата копка за изграждането на църква „Събор на Новоселските мъченици”, която ще е единствена по рода си в България.

Т21
Снимки: Мая Георгиева

Още снимки от събитието, авт. Тони Петров:

7 коментара:

Анонимен каза...

Само дето ОНАЯ статуя в Рио, е световноизвестна и събира милиони от цял свят!

Христо Калистерски каза...

Много моля под материалите за Традиция, да не слагате никакви с политическа насоченост! Разбирам, че проблемите са важни, но мисля, че има достатъчно други материали, където да изразите позиция! Критики приемаме всякакви, но нека поне на едно място да говорим по темата! Мисля, че всички, които сме в Традиция, се стараем да правим нещо със собствени усилия и средства, доколко успяваме е друг въпрос! Доколко е важно също може да се спори, но дайте по тези теми, за останалите неща си има място! И накрая, добре, че от цялата статия се намери време за мнение точно за статуята в Рио!!!

Анонимен каза...

Що форума да не би да ти е бащиния, че ще казваш какво и как?
И ако не е тайна, какво точно си мислите, че правите?

Анонимен каза...

До 3:
Що не си направиш сайт и там да си пускаш статийките дето не ни интересуват?! Ами тука само задръстваш сайта с бозите си? Пък и плачеш ?!???

Христо Калистерски каза...

Точно това написах, да се коментира по темата, за да се коригира ако нещо е направено, но има неточност. Също така да се види възприемането му от хората. Според мен това се прави с цел да се покаже на живо историята. Много ми е интересно например 4-ти да представиш критично мнението си, защото е интересно коренно различно мнение.До 5-ти, не съм пускал статийки както виждаш, така че необосновано ме нападаш! Статията си е на Троян 21! Написах мнението, защото нас ни интересува критиката, макар и злобна и анонимна в случая! Ще се радвам да отговорите, макар че е смешно, защото се знаем много добре сигурно и ще е от полза ако се обсъждат нещата очи в очи.

Анонимен каза...

Фелдфебел Калистерски, след като на самия вас не е ясно, що си мислите че на нас ни е ясно, какво точно там правите?!?!
Ние досега не сме ви питали, защо се обличате така,то си е ваша работа.Живеем в демократична държава,всеки може каквито си иска дрехи да облича.Някои се възбуждат в женски дрехи,други във войнишки от едно време.Шарен свят, мулти-културен, важно е да сме толерантни.

Анонимен каза...

Колко прост народ има! Не говоря за Христо Калистерски

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |