Започва реорганизацията на движението в Троян

* От 25 април стартират дейностите по новия Генерален план, първо – сменят знаците * Светофари на кръстовището под болницата, до м. октомври под Вила „Ванна” - кръгово * „Стара планина” при Малкия пазар – еднопосочна, без каруци по „Радецки”

инж. Николай Райковски
Промяна

„УСИЛИЯТА ни са тази година да въведем новия Генерален план за организация на движението в Троян – квартал по квартал, поетапно, за да затрудним във възможно най-малка степен гражданите. Защото поставянето на нови знаци, промяна на предимството и т. н. не може да не създаде проблеми. Ще разчитаме на медиите – да информират за промените, а препоръката ни към полицията е да бъде по-толерантна непосредствено след въвеждането им.” След това предисловие кметът Донка Михайлова даде думата на инж. Николай Райковски, началник отдел „Строителна и инженерна инфраструктура” в общинската администрация, да представи стартиращите дейности по въвеждане на новия Генерален план за организация на движението в Троян. Въпросът за реорганизацията на движението в града бе сред основните точки на месечната кметска пресконференция (13 април).

ИНЖ. РАЙКОВСКИ припомни, че актуализираният Генерален план за организация на движението в Троян е приет в края на миналата година е в влязъл в сила с кметска заповед в началото на тази година. Цялостната му реализация трябва да стане до края на 2016-та, а изпълнението започва на 25 април – с актуализиране на знаковото стопанство (пътните знаци). Тази стъпка, подчерта специалистът, е много важна, тъй като на някои места ще има смяна на предимството, въвеждане на еднопосочно движение и други промени, с които участниците на движението трябва да свикват и на които трябва да се даде максимална гласност, за да се избегнат инцидентите.

КОИ СА ВЪЗЛОВИТЕ ПРОМЕНИ, върху които акцентира инж. Райковски?

Кръстовището на "Л. Каравелов" и "Радецки" - с предимство вече ще са по "Радецки"
КАКТО стана ясно, работата започва на 25 април и първият участък на промяната ще е кръстовището на ул. „Любен Каравелов” и ул. „Радецки” (улицата към болницата). Досега предимство имаха движещите се по „Л. Каравелов”, а след 25 април знаците ще бъдат подменени и предимството ще е за движещите се по „Радецки”. Съпътстваща промяна е въвеждането на еднопосочно движение в участъка на ул. „Л. Каравелов” от споменатото кръстовище до излаза на ул. „Васил Левски” (Главната), т.е. влизането по ул. „Л. Каравелов” откъм Главната ще бъде забранен.

Кръстовището под болницата (на "Радецки" и "Хр. Ботев") - скоро ще е със светофарна уредба
ДРУГАТА голяма и очаквана промяна в този район е въвеждането на светофарна уредба на печално известното кръстовище на ул. „Радецки” с ул. „Христо Ботев” (кръстовището под болницата). Тази промяна се очаква от години и надеждите са, че ще нормализира движението в конфликтния участък и ще намали задръстванията и  честите ПТП-та.

Улицатата към Горското (ул. "Незабравка) става еднопосочна
Отваря се малката лента на ул. "М. Радковски" - посока от Поликлиниката към ул. "Хр. Ботев"
СЛЕДВАЩА сериозна промяна – ул. „Незабравка”, минаваща покрай Горското (ДГС - Троян) и водеща към Поликлиниката (където са кабинетите на повечето троянски лични лекари), става еднопосочна. Посоката на движение е от ул. „Христо Ботев” към Горското и Поликлиниката, а откъм ул. „Радецки” ще бъдат поставени знаци, забраняващи влизането. „Така ще подобрим достъпа до Поликлиниката, СОУ „Васил Левски” и целия район”, коментира инж. Райковски. Съпътстваща промяна е отварянето за движение, еднопосочно, на малката лента на ул. „Минко Радковски” (покрай аптека „Елимекс”), посоката е от Поликлиниката към ул. „Хр. Ботев”; а широката лента на ул. „М. Радковски”, която сега е двупосочна, ще стане еднопосочна – от ул. „Хр. Ботев” към Поликлиниката.  

Ул. "Стара Планина" към Малкия пазар (от "Л. Каравелов" към Главната) - става еднопосочна
Влизането по "Стара планина" от Главната към паркинга ще е разрешено
ОЧАКВАНА е и промяната на движението по ул. „Стара планина” в участъка при Малкия пазар – участъкът става еднопосочен от пресечката с ул. „Л. Каравелов” до излаза на Главната (ул. „В. Левски”). Но тук ще има едно съществено изключение – от ул. „В. Левски” ще може да се влиза по ул. „Стара планина”, за да се достигне до паркинга на Малкия пазар. В синхрон с еднопосочността на ул. „Стара планина” еднопосочна ще стане и обходната ул. „Еделвайс” (зад жилищната кооперация „Охрид-Оборище”), като по нея ще се влиза откъм ул. „Л. Каравелов”. В синхрон е и изместването на таксиметровите стоянки от ул. „Стара планина” – те отиват на паркинга в съседство (паркинга на Малкия пазар); „Надяваме се това да е една добра промяна, но времето ще покаже”, коментира, но не съвсем уверено, инж. Райковски.

Стоп на каруците по ул. "Радецки"
ПО УЛ. „РАДЕЦКИ” се забранява движението на каруци, аргументите – улицата води към болницата и е прекалено натоварена, по нея минават и доста товарни автомобили. Каруците ще могат да се движат по успоредната ул. „Стефан Караджа”.

Уличката при ЦДГ "Синчец" (ул. "Тодор Петков") се отваря към ул. "Раковски"
УЛ. „ТОДОР ПЕТКОВ” при ЦДГ „Синчец”. Досега изходът й към ул. „Раковски”, който бе блокиран, се отваря, а улицата остава еднопосочна – в посока от ул. „Димитър Икономов” към ул. „Раковски”. Така сутрешните „тапи” от автомобили, возещи децата за градина, ще отпаднат.

ДРУГА промяна – забранява се навлизането на каруци по ул. „Васил Левски” от северния вход на Троян (откъм Ловеч), ППС-тата с животинска тяга трябва да се движат по обходния път покрай фирма „Велде” към Кози вир.  И още – в участъците покрай училищата скоростта се ограничава до 30 км/час, същото ограничение ще го има и в някои участъци в кварталите.
 
До края на м. октомври - "култовото" кръстовище под Вила "Ванна" става кръгово
ЕДНА от най-значимите промени, залегнали в новия Генерален план за организация на движението в Троян – превръщане в кръгово на кръстовището под Вила „Ванна” (на ул. „Хр. Ботев” с ул. „Симеон Велики”), също е на дневен ред. Предстои проектиране и разчетите са кръстовището да е готово до края на м. октомври. Пояснено бе, че в общинския бюджет са заложени 80 хил. лв. за реконструкцията; но сумата е ориентировъчна - колко точно ще струва, ще се изясни след като проектът бъде готов.

ВЪВЕЖДАНЕТО на новата организация на движението не е никак лека работа, трябва много внимателно и прецизно да се подхожда, всяко действие да се съгласува с всички останали, обобщи инж. Райковски.

Т21 

Още по темата:

44 коментара:

Анонимен каза...

Искам да знам колко пари от нашоите данъци Донка Михайлова плати на онзи ловешки „специалист”, който заяви, че в Троян нужда от светофари НЯМА!А сега ще се правят такива!Другарко Михайлова, разликата между вас и мюлюционера от село Горно Трапе, е че оня обува панталон а вие пола....

Анонимен каза...

Преди няколко години предлагах да отворят ул.Т.Петков, щото беше адски неудобно, особено зимата. Тогава ми казаха, че не можело. Обаче сега може! Тъпи глави, и кухи, слушайте повече хората бе търтей!

Анонимен каза...

Браво, инициативата е добра. Но трябва строг контрол от органите, че нашите "тарикати" много мразят да спазват знаците.

Анонимен каза...

Избирателите на Партията трябва да се тачат. Всички уважаващи себе си градове на България забраняват движението на каруци, а членът на Политбюро на ЦК забранява само една улица, но е помислено за алтернативно движение. Сакън да не се обидят "тези с каруците". Плеяда троянски кметове си съдраха за*ниците да ги заселят, та да има кой да гласува за комунистите, та точно най-висшият комунист управлявал някога Троян ще си развали отношенията с тях.

Анонимен каза...

Каквото и да направите няма ли кой да следи за спазването на правилата все едно НИЩО не сте направили!!! По всички еднопосочни улици в Троян се кара в насрещното и никой нищо не прави. Селяните от Троян които не са излизали от града сигурно и кръговото на Вила Вана ще го въртят на обратно! 100% идвайки по Ботев от Ловеч и завиват на ляво към центъра троянския тарикат няма да върти кръговото , защото никой нищо няма да му направи.

Анонимен каза...

Първо почнете с реорганизацията на контролните органи , защото и сега има знаци и правила ,но никой не ги спазва.

Анонимен каза...

Нещо не разбрах - как Стара Планина ще е еднопосочна, с посока Каравелов към В. Левски, като ще е отворена откъм В. Левски до паркинга, а в същото време, Еделвайс ще е с посока Каравелов-Стара Планина. Ако е така, то не би ли било по-добре, Стара Планина да е двупосочна в участъка от В. Левски до Еделвайс и последната да е еднопосочна, с посока Стара Планина към Каравелов?

Анонимен каза...

Не се сещам, кое е "паркинга в съседство" който ще е новата стоянка на такситата?

Анонимен каза...

Паркинга пред сградите на "Постоянство" най-вероятно, до банката.

Анонимен каза...

А хората, който работят в сградата на Постоянство, къде да спират?На бившата стоянка на такситата?

Аз каза...

Чудно как каруците ще минават по Ст.Караджа,господина дали е наясно колко стръмна е тази улица. Успех на горките кончета!

чичо Пенчо каза...

Райковски,Живея на ул.М.Радковски - широка лента в блока. Спирам колата си на широката лента. За да излезя на ул. Христо Ботев какво трябва да направя? Тръгвам към поликлиниката и ще завия по 8 март и след това по Радецки ,и след това по Ботев.Това е 500 метра на всяко излизане изминат път повече. Днес ми се налага минимум 3 пъти да изляза. Това е 1,5 км, по 30 дни,прави 45 км непредвиден разход.Бъди сигурен , че няма да го правя.

Анонимен каза...

12-ти ако полицията си гледа работата те уверявам,че ще го правиш , но тя не си гледа работата и затова най много да ядеш някой тупаник от този дето кара по правилата.

Анонимен каза...

Те тия дето карат пи правилата не раздават тупаници, ама малоумно говедо като теб, няма откъде да знае.

Анонимен каза...

12 е типичния троянски селяк за който няма правила ,те още тука го заявяват , че няма да ги спазват а си представете на пътя какво правят.

Анонимен каза...

ще падне изчукване на коли

Анонимен каза...

12 - недей си губи времето пред компа ами иди изкарай малко пари за тези 45 км. че току виж наистина някой те отупал докато си караш в насрещното.

Анонимен каза...

А "ПАРКИНГА" ПРЕД МАГАЗИНА НА ВЕЛЧЕВСКИ ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПРЕМАХНАТ

Анонимен каза...

12ти....ае ми караш в насрещното да видиш кво ша стане..спирам колата вадя бухалката от багажното и ти чупя стъклата ве разбрали

Анонимен каза...

Ти дока спреш и се наканиш,он веки е заминал.Ма то требе акъл да се сетиш,а ти по го нямаш...веее

Анонимен каза...

Да допълня 11.Интересно как ще приучат циганите от балабанския завой да се качват с каруците по Стефан Караджа, а не по Радецки.

Анонимен каза...

Имаше един виц дето е за България ама май е за Троян. В кой град могат да те ударят отзад докато си караш спокойно в насрещното , ами в Троян!

Анонимен каза...

Иначе казано, ако караш в насрещното и те ударят отзад, значи си в Троян!

Чичо Пенчо каза...

Много ме заплашвате бе граждани , ама спирате пред нас. Ще помпите гуми..

Анонимен каза...

Чичо Пенчо кажи къде живееш ,че да дойда да спра пред вас ,и да видим как ще помпя гуми , защото някак не си го представям.

Анонимен каза...

25-ти, голям го вадиш, ама да не седнеш на голям...

Анонимен каза...

Колко голям трябва да го вадиш,че да спреш някъде пред някой , и той да ти спадне гумите. Това сигурно е нормално за Троян ,защото на другите места му казват саморазправа.

Анонимен каза...

Не разбрах колко трябва да заобиколя, за да стигна от елпромския мост до блок Лале?

Анонимен каза...

До 28 - колкото трябва...

Анонимен каза...

За да стане работата с поликлиниката има нужда от разширяване на паркинга нагоре от входа на поликлиниката върху поляната пред недостроената сграда на поликлиниката. Тогава и пациентите и съседите ще има къде на спират, а и от училището и болницата, които са в съседство. По този начин действително ще се отпуши еднопосочното движение в теснотията в района и няма да има тапи от спрели неправилно автомобили. ПАРКИНГ ТАМ НА ПОЛЯНАТА МУ Е МАЙКАТА пък може да не е асфалтов а само с циментови блокчета с дупки за тревата.

Анонимен каза...

28, по-интересно е обратното!
как от лалето ще стигнеш до моста?!

Анонимен каза...

Аз пък искам да знам кога ще направите най-накрая пътя към Троянския Манастир, който също е част от Троян и който "разбихте" заради така и недовършен ремонт, защото изгонихме и малкото така нужни туристи.

Анонимен каза...

Щом ще затворите улицата за болницата в едната посока между Каравелов и главната, ами асфалтирайте и пуснете в обратна посока северната страна на Алдица - от Каравелов до спирката, а не сега само джиповете и малоумниците минават... после всички щем не щем ще минаваме там....

Г.Д каза...

До тук 30-та публикация е най-актуална. Кмете !!!

Анонимен каза...

На всеки циганин да се купи по още един кон.Да може да качва урвата по Хаджи Димитър.Там и с кола трудно се минава.Другият начин - въжена линия.Да тегли клетите животни до балабанския завой.
Алдица до болницата е интересна площ и за строителство и за паркинг,но трябва въображение.
Като се смени предимството на някои кръстовища,не ми се мисли какво ще станепоне докато се свикне.Ама като гледам как се свикна с предни промени,трудна работа ще бъде.
За това на кръстовището Радецки - Ботев да се направи надлез и светофарите отпадат.
Хъ-хъ-хъ.....
Това последното беше шега.Предполагам доста хора са мислили по новите правила,но неудачите се виждат още на първи прочит.

Анонимен каза...

Кога ще бъдат асфалтирани т.нар. "Донини тръскалки" на Ливадето?

Анонимен каза...

Чувствувам как много съселяни ще започнат да изкарват пари от ПТП-та.
А повярвайте ми там има мноооого пари.
Стига да знаете как да си ги поискате.

Анонимен каза...

А кога ще е възможно пешеходците да се движат по тротоарите??? Все пак и такива има, не само коли.

Анонимен каза...

Монтирайте отново ЛЕГНАЛИ ПОЛИЦАИ до училищата ИВАН ХАДЖИЙСКИ и СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ . . . всяко пострадало там дете ще е и на вашата с ъ в е с т . . . . . . . . .

чичо Пенчо каза...

До 25-и В Америка съм тази и другата седмица. Като се върна ще ти се обадя , а гуми се помпат навеждайки се.

Анонимен каза...

Аз знам кой е чичо Пенчо!

Анонимен каза...

Чичо Пенчо там в Америка , защо не караш в насрещното?

Анонимен каза...

На кръстовището под Вила „Ванна” как точно мислят да боднат кръгово като там няма пространство.... Сега как мислят да е 1 кола се върти в кръговото останалите чакат ??

Анонимен каза...

На това кръстовище ще стане много хубаво кръгово.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |