Новоселското въстание – 140 години по-късно

* Пенко Найдеков: „Баща ми, който бил назад в редицата, останал жив, не си спомням колко са били закланите, бил съм малък като са ми разказвали тази история и не помня

10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

Пенко Найдеков
ТОВА Е запомнил нашенецът Пенко Найдеков от баща си – Петър Колев Найдеков, за Новоселското въстание, последната и сред най-героичните страници на Априлското въстание (1876 г.). Пенко Найдеков се ражда, когато баща му е 65-годишен и наскоро имах късмета да говоря с него - последния жив днес потомък на участник в новоселската епопея. Записала съм историята, както ми я разказа 90-годишният дядо Пенко на 12 януари 2016 г.


Разказът на Пенко Найдеков

Баща ми се казва Петър Колев Найдеков и е роден 1860 г. Новоселското въстание е през 1876 г., тогава той е бил 16-годишен. 

Петър Колев Найдеков
От Дебневския боаз идва турска войска, от Граднишкия боаз - също. Нашите са били с недобро оръжие: пушки с барут, мотики, лопати. Турците, идвайки от Дебневския боаз, палят къщи и избиват всичко що срещнат по пътя си, нашите са се отбранявали кой както може и с каквото има, но започват да бягат към Балкана. В местността Маринска (в днешния кв. „Видима” на гр. Априлци – бел. ред.) даскал Никола Дабев събрал 14-15 човека, измежду които и баща ми. Групата тръгва през Попова поляна към Балкана, там се скриват в скални дупки, които залостват с плочи, тези дупки са се намирали вдясно от връх Мара Гидик. В дупките престояват 12 дни, хранили са се с царевично брашно и са пили студена вода, правили са си качамак, огън не смеели да запалят, за да не се издадат. При тях отива човек на войводата Цанко Дюстабанов и тръгват да слизат за местността Маришница, през Бунарят, но ги пресрещат черкези и започват да се отбраняват с камъни. Залавят ги и ги повеждат към селото, вързани един за друг с каиши. Цанко Дюстабанов успял да избяга за Габрово.

Фамилната къща на Найдекови в Априлци
Докарват ги където сега са Старите къщи, зад аптеката (в гр. Априлци) - там на един дръвник забили два ножа. Един турчин от Севлиево и един турчин от Дебнево започват клането, като единият стои зад този, когото ще колят, и го държи, а другият коли. Но по едно време турчинът от Дебнево се разколебал и казал, че си отива, защото тези хора имат майки и бащи и те ще отмъстят за избитите. Тръгнал си и турчинът от Севлиево и така баща ми, който бил назад в редицата, останал жив, не си спомням колко са били закланите, бил съм малък като са ми разказвали тази история и не помня.

Разказа записа:  
Йонка Донкова, Общински комитет „Васил Левски“, гр. Априлци

 Още в „10-те реда на "Традиция”:

5 коментара:

Анонимен каза...

И ако някой вземе да ми говори за присъствие,съжителство,не било робство,толерантност,най-малкото което ще отнесе е една майна.
ХРИСТИЯНИН СЪМ,НО-ОКО ЗА ДВЕ-ЗЪБ ЗА ЧЕНЕ!

Анонимен каза...

Преди беше "присъствие" /т.е. безучастно и случайно са се мяркали насам-натам/, сега стана "съжителство" остана само да намекнат, че сме изпитвали садистично удоволствие от присъствието им /де тоз късмет/ и даже сме развили синдром - жертвата да се привърже към насилника.Това ще включат в учебните програми по история.

Анонимен каза...

500 год.Робство!!!
1878 до 2016 год.пак робство на Америка и Европа,избиват българския народ кат хлебарки!!!
Комунизма или 1-световна война всичко е било розово в България!!!
Българи убивали невини хиляди Българи до 5.2.2016 г.00:03!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Турското иго без съмнение е една от най-кървавите страници в нашата история. Но мисля, че "Традиция" (която много уважавам) трябваше да обърне внимание на едно друго робство-болшевишкото, което се чества на 1 февруари, а тази прекрасна статия да бъде публикувана през април, когато традиционно честваме априлските събития от 1976. Защото в троянският край чумата на 20 век-комунизма също има доста престъпления, които можеха да бъдат отразени около 1 февруари. Разбира се - не можем да очакваме , че това ще стане под егидата на кметицата, която е член на Политбюро на ЦК на БКП- партия обявена за кървава и престъпна в закон приет от Народното събрание през 2001 година.

Анонимен каза...

ВИЖ ПО-СКАНДАЛНОТО
http://lovechmedia.com/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%b2/#comment-5574

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |