Съдебната битка между „Скайнет” и „Нетуоркс” приключи

* Петчленен състав на ВАС потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, но намали и глобата на русенската фирма
 от 105 хил. лв. на 26 хил. лв.
Темида
НОВ РАЗВОЙ в съдебната битка между двата телекомуникационни оператора (доставчици на интернет и кабелна телевизия) на територията на община Троян – плевенската фирма „Скайнет” ООД (позната в един по-ранен период като „Оптиспринт”) и русенската „Нетуоркс България” ООД. На 1 декември 2015 г. петчленен състав на Висшия административен съд (ВАС) с председател съдия Мариника Чернева със свое решение №12937 е отменил предходното решение от 7 юли 2015 г. на тричленен състав на ВАС и е отсъдил, че „Нетуоркс България” ООД и партньорската й фирма „Норделинк България” ООД трябва да изпълнят решение №639 от 14 май 2014 г. на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като размерът на наложената санкция се намалява. 

С ДРУГИ думи – двете партньорски фирми трябва да заплатят глоба от общо малко над 26 хил. лв. към държавния бюджет (съответно 23,7 хил. лв. за „Нетуоркс България” и 2567 лв. за „Норделинк България”) заради нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК); първоначално наложената от КЗК глоба бе в размер общо на 105 хил. лв. (съответно 94,8 хил. лв. за „Нетуоркс България” и 10,2 хил. лв. за „Норделинк България”), представляващо 1% от нетните продажби на двете фирми за 2013 г. И по-конкретно – заради разпространената през 2013 г. от „Нетуоркс България” рекламна брошура, съдържаща посланието „За да не бъдете прецакани КОФТИ СПРИНТирайте към офиса на НЕТУОРКС!” (курсивът е на авторите на брошурата). От „Скайнет” ООД се жалят в КЗК от въпросната брошура и комисията решава, че са налице действия, изпълняващи фактическия състав за „увреждане на доброто име на конкурента” на чл. 30 от ЗЗК.

НО РЕШЕНИЕТО на КЗК (реш. №639 от 14 май 2014 г.) бе обжалвано в съда от потърпевшите и се стигна до цитираното противоположно решение на тричленния състав на ВАС (реш. № 8351 от 7 юли 2015 г.), което отмени постановеното от КЗК и оневини наказаните „Нетуоркс България” ООД и „Норделинк България” ООД. Последва обаче контрапротест от страна на „Скайнет” ООД и на 1 декември т. г. петчленният състав на ВАС отсъди в тяхна полза, възстановявайки в някаква степен валидността на постановената от КЗК наказателна санкция. Решението на ВАС (реш. №12937 от 1 декември 2015 г.) не подлежи на обжалване.

Т21

 Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Ако има Кемтрейлс, то и над Троян и наоколо се наблюдава точно това.

Анонимен каза...

Това с наградите на хлебозавода ми прилича на платени публикации - никога не може да се коментира под тях, а и няма значение, тъй като не обръщат внимание на клиентите си.

Анонимен каза...

И двете фирми не спазват Закона за електронните съобщения чл.286, ал.2, който ги задължава мрежите им да са подземни. Общината гледа безучастно все едно я няма. Фасадите на къщите и блоковете на хората са опасани с всевъзможни кабели.Кабели висят и от стълбовната мрежа на ЧЕЗ и от стълбовете на уличното осветление на общината.Грозно та дрънка. Като капак двете фирми си го мерят в съда.На кой му пука Т21?На фирми, на общината като собственик на територията, на гражданите или на някой друг?Абсурди колкото искаш Генадий.

Анонимен каза...

До № 1: Винаги съм мислил, че конспиративна теория за химическите самолетни линии е истина. Според мен така се посяват вируси създадени в лаборатории с цел нации да купуват лекарства за определени щамове-пример тамифлу за вируса NH1 по известен като птичи грип. Над Троян има международно трасе за полети на гражданската авиация и следователно сме много уязвими за болести ако е вярна теорията.На уважаеми № 1 това не е по темата с кабелните оператори и спирам до тук за да не съм досаден.Мнението си изказах в коментар № 3.

Анонимен каза...

2 ри напълно си прав това е незаконна платена реклама.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |