Театро за заплатата на кмета

* Инж. Марин Радевски наложи предложението си за 1900 лв., вместо поисканите от администрацията 2200 лв.; „Има някакво задкулисие”, заяви силният човек в ГЕРБ * Инж. Станислав Съев (БСП): „Някой е спечелил изборите и трябва да се накаже”
В Общинския съвет
инж. Марин Радевски
НЕВИЖДАНО театро се разигра на последната за годината сесия на троянския Общински съвет (17 декември). Като темата бе особено чувствителна – повишение на заплатите на кметовете в общината, включително и на общинския кмет Донка Михайлова, предложено от общинската администрация. Същината на „театрото” пък бе именно заплатата на г-жа Михайлова (става дума за основна заплата – бел. Т21), която от 1673 лв. трябваше да стане 2200 лв. Предложеното повишение предварително бе дискутирано и прието във всички постоянни комисии, включително във водещата по темата Комисия по бюджет, финанси и икономика, председателствана от инж. Марин Радевски (ГЕРБ); нещо повече – в Комисията по законност и обществен ред, оглавявана от адв. Захари Велев (ДПС), се обединиха около становището, че заплатата на кмета на община Троян трябва да се вдигне до максимално допустимия по закон размер за общини от нашия порядък (до 50 хил. жители) – 2400 лв.

ДОСЕГА, това сме го подчертавали неведнъж, гласуването на нови по-високи заплати на управляващите - кмет, общински съветници, председател на ОбС, винаги е било рутинен акт и никога не е имало сериозни спорове (дори при драстичния случай в миналия мандат, когато в един период заплатата на общинския председател бе изравнена на 100% с кметската, което си е откровен нонсенс – бел. Т21).

В САМОТО НАЧАЛО думата взе инж. Марин Радевски, който от свое име направи различно предложение от становището на неговата комисия. Лидерът на групата на ГЕРБ предложи, предложението бе внесено и писмено, заплатата на кмета Михайлова да бъди повишена, но с много по-малко – на 1900 лв. Най-напред инж. Радевски поясни, че е поискал справка какви са били досегашните кметски заплати – на кметовете на кметства в общината (селските кметове) и на общинския кмет, тъй като такава информация в предложението липсвала, което будело подозрения, че „има някакво задкулисие”. „Получих справката, но без данни за общинския кмет, което показва, че наистина има някакво задкулисие и ние трябва да го търсим”, уточни силният човек в ГЕРБ. По-нататък стана ясно, че то (задкулисието) е намерено – доказателство било с. Добродан, селото, откъдето са корените на г-н Радевски, чийто кмет бил ощетен с 20 лв. при повишението (по-късно се разбра, че става дума за техническа грешка, но ръкавицата вече бе хвърлена – бел. Т21). Но по-големият проблем бил, че на селските кметове се предлагало повишение на заплатите с 5%, а на общинския кмет – с 31,5%. (в тази връзка ресорният зам.-кмет Ангел Ангелов уточни, че заплатите на селските кметове вече са повишени с 12%, така че реалното увеличение за тях е 17%  - бел. Т21)

СЛЕД КОЕТО инж. Радевски извади основния си аргумент, цитираме: „И тук е въпросът, който всеки трябва да си зададе – какво се е променило в общината, че трябва да бъде толкова висок ръстът на заплатата на кмета?! Дали с 31,5% сме увеличили приходите или сме намалили някакви разходи с 31,5%, или пък са влезли от европейските фондове 31 млн. лв. за инфраструктурни проекти. Няма нищо подобно! Просто г-жа Михайлова изпълни едни по-мащабни проекти по водния цикъл, които бяха спечелени от предното общинско ръководство. Аз смятам, че тези неща – така предложеното завишение на 2200 лв. при досегашни 1673 лв., е нереално и затова предлагам основната заплата на кмета на община Троян да бъде 1900 лв. с ръст 13,5%, вместо самопредложените 2200 лв.”. Тоест – стана ясно, че с предложението си инж. Радевски атакува не кметската институция изобщо, а конкретния кмет Донка Михайлова. Нещо повече – той в прав текст заяви, че успехите на този кмет в инфраструктурна посока се дължат на спечелени проекти от предишната кметска управа (на ГЕРБ).

инж. Станислав Съев
ПОСЛЕДВА предпазливо опониране от страна на инж. Станислав Съев (БСП). Съветникът припомни, че за пръв път в дългогодишната си практика троянският Общински съвет отива към такъв вариант. И подчерта, че в този случай най-разумното е да се подкрепи становището на водещата комисия по темата, т. е. Комисията по бюджет, финанси и икономика, а не да се върви в различна посока. Г-н Съев напомни и нещо съществено – че в предишния мандат нито веднъж не е имало актуализация на заплатата на общинския кмет и тя в момента е каквато е била през миналия мандат, около 1600 лв. „Начин на възмездие, че някой е спечелил изборите и трябва да се накаже”, все пак изплю камъчето съветникът от левицата.

Даниел Сираков
ПОСЛЕДВАХА две изказвания, изцяло солидарни с предложението на силния човек в ГЕРБ. Първо Даниел Сираков (ВМРО) обясни, че „нивото и статуквото в една община се дава от стандарта на живот на нейните граждани”, което пък зависи от инвестиционния климат в общината. Намекът бе ясен – стандартът и инвестиционният климат в община Троян не са на нивото на поисканата кметска заплата. Вторият му аргумент бе свързан със структурата на общинската администрация от 117 души. „Но качеството на работа на тази администрация какво е?!”, риторично попита г-н Сираков. И даде предложение за редуциране на администрацията до 110 души, като с освободените средства се вдигнат заплатите на останалите служители и „така естествено се стигне и до кметската заплата”. След което местният лидер на ВМРО призова колегите си с думите: „Всеки един от нас трябва да гласува по съвест”, разбирай – да подкрепи предложението на инж. Радевски.

инж. Румен Райков
СЛЕДВАЩИЯТ бе инж. Румен Райков (ГЕРБ), председател на Комисията по ТСУ. „Аз изслушах внимателно какво казаха преждеговорившите и трябва да ви кажа, че на Комисията по ТСУ изразих по-особеното си становище. Г-н Радевски преди малко спомена, че предложението за кметска заплата от 2200 лв. не е мотивирано и аз съм съгласен с него. Четейки предложението, видях думата „необходимо”. Като познавам ситуацията в другите общини (инж. Райков е служител в Областната администрация в Ловеч – бел. Т21), се запитах защо е необходимо това да стане точно на това заседание, а не, примерно, на някое следващо?! Не ли по-редно да чуем първо програмата на г-жа Михайлова, която тя е длъжна да изложи пред нас според чл. 44 от ЗМСМА, и тогава да направим преценка каква администрация е нужна и да определим заплатата на кмета”, заяви инж. Райков. Кой знае защо обаче съветникът не внесе предложение за отлагане на гласуването?!

Розалина Русенова
СВОЕОБРАЗНА точка на дебата сложи съветничката Розалина Русенова (БСП). От трибуната тя призна следното: „На мен ми е много трудно да се изказвам след тези дебати, защото се почувствах смутена, да не кажа по-силната дума – омерзена, от това, което чух. Защото ние не дебатирахме заплатата на институцията кмет, а заплатата на Донка Михайлова”. И направи предложение за прекратяване на разискванията, прието без оспорване.

РЕЗУЛТАТИТЕ от гласуването бяха предсказуеми – с всичките 18 гласа на обединената десница от ГЕРБ, „Избор за Троян”, ВМРО и ДПС (председателят на Общинския съвет Николай Тодоров не участва в гласуването заради обявен конфликт на интереси) предложението на инж. Марин Радевски бе прието. Десетте съветници отляво (БСП) гласуваха „против” (9) и „въздържал се” (1) .

Т21

Бележка на редактора
Ясна е работата

ЗА КАКВО става дума? За принципно становище в името на общинските интереси. Или за помпане на мускули пред политическия опонент и търсене на реванш за загубата на кметските избори. Струва ми се, че е второто. Защото ако беше за принципи, досега вече щяхме да бъдем свидетели на подобни обструкции, неведнъж. А пък обвинителният аргумент на г-н Радевски, че инфраструктурните успехи на кмета Михайлова се дължали на предишното кметско ръководство, е меко казано пресилен.

И ДВЕ ДУМИ за аргументите на г-н Сираков и инж. Райков. Хубаво е да се намали общинската администрация, много е хубаво, въпреки че откакто се помня всички троянски кметове, сегашният не прави изключение, твърдят, че бройката е от оптимална по-оптимална. Прав е г-н Сираков! Но защо съветникът не обели и думичка за бройката на общинските съветници и още по-малко за възнагражденията им, а?! Нима 29 души съветници с по 400 лв. и нагоре заплати е справедливо и оптимално, мисля, че изобщо не е.

ЗА ИНЖ. РАЙКОВ – той хем предложи първо да се чуе кметската програма и тогава да се гласува кметската заплата, хем без да е чул въпросната програма, гласува заплатата?! Раздвоение на личността? Не, не е това, друго е… Абе, ясна е работата.

Генадий Маринов 

Още по темата:

32 коментара:

Анонимен каза...

Жалка картинка! Господа и дами общински съветници от ГЕРБ и сателитите й, по-големи подлоги не бях виждал. Казвам го със съжаление, защото сред вас има много стойностни и уважавани хора. Всички вие допуснахте "Феодалът" да ви покаже къде ви е мястото. Учудвам се как позволихте такова унижение!

Анонимен каза...

Едно е заплатата на кмета.
Друго е кой да бъде кмет,което се решава на избори.
Трето и четвърто е да си общински съветник.
След като общински съветник може да взима 400 лева в работно време.Доколкото знам заседанията не се правят в събота и неделя.Защо кмета да не взима 2200 лева в работно време.
Много ли са малко ли са?Нека да се реши.
А иначе местните ''депутати'' по делата ще ги познаете.Добре,че пак една разумна жена ги постави на мястото им.

Анонимен каза...

Мъни, мъни ...мъни. Любимата тема на Г.Маринов. Иначе от години жителите на Троян хабер си нямат какво се решава в техния ОбС Троян. Не било интересно за Г.Маринов. Интересно му е само за парите и най-вече на общинските съветници.
Преди 2 години Г.Маринов излъга гражданите, че об.съветници получавали по 700 лева и се канили да си вдигат възнаграждденията на 1000 лева /справка - трите статии в Т21 от м.Януари и Февруари 2014 г./
Днес Г.Маринов твърди, че възнагражденията на об.съветници са 400 лева. Ако наистина тези 400 лева са реалност - това би означавало, че средната заплата в община Троян се е увеличила с над 25% за последните 3 месеца. И понеже това не е реално - авансово обвинявам Г.Маринов, че отново лъже!
Г-н Сираков говори за 117 щата в администрацията. Много повече са. Някъде около 110-115 щата са по изискване на държавата, чиито заплати се поемат от държавният бюджет. Ами останалите 15, 20 или повече допълнителни щата, които се поемат от местните приходи и чиято издръжка е около 500 000 лева годишно? /обикновено тези разходи се смесват в бюджета с възнагражденията на об.съветници, че да не личи, а и да има повод Г.Маринов да плюе по ОбС и да си заслужи сребърниците.
Неграмотност и простотия извира от всякъде в този пропадащ град.

Балю Милков каза...

Не сте прави другари ! Заплатата на другарката Михайлова трябва да бъде в пъти по висока, защото я си сложете ръка на сърцето и кажете: Кой друг град може да се похвали, че кметът е Член на Политбюро на ЦК на БКП, а ? Затова мисля, че 10 000 РУБЛИ е достойна заплата за управника на Троян. И без това малко останаха местата с "народна власт": Куба, Северна Корея, Троян и Бусманци ...

Анонимен каза...

Реално на месец какви са доходите на Михайлова или на троянския кмет да речем? Чува се, че освен заплата кмета на града получава и представителни пари. Говори се, че те са в размер на 2500лв. месечно. Ако е вярно то при заплата 1900лв+2500 представителни излиза, че кмета на града получава 4400лв.Може би това е било основанието за да не се вдигне заплатата на 2200лв.? Айде някой, може и Т21 да намери информация и нещата да са ясни 1:1. Другото са прах в очите и кьор фишеци.Нямам нищо против заплатата да е и 5000лв. но да има яснота, прозрачност, а не тънта мънта-понеже тез не са на власт, дайте да преебем заплатата на тия дето са на власт щото сме мнозинство и т.н. и т.н. номера от селски вечеринки.

Анонимен каза...

№5, изобщо имаш ли някаква, макар и бегла представа за какво са тези представителни пари? Наистина, 1-ви е много прав.

Анонимен каза...

До 5-ти! 1900 лв е основната заплата на кмета. Към нея трябва да се прибави клас, около 38-40%, и тогава ще е ясна заплатата на кмета + т.н. "представителни". Само за сведение - основната заплата на кмета на София е 2800 лв. Нима може да се сравнява община Троян (около 30 000 жители) с Софийска община (над 1 500 000), та да се иска заплата 2200 лева? Доколко могат да се сравняват проектите, реализирани в София и Троян? Към днешна дата дори основната заплата на кмета на Ловеч е 1400 лв, а на троянския кмет, както пише по-горе е била 1680. Та затова исканата заплата от 2200 лв се е видяла много на съветниците!
Освен това не е редно да се определи заплата на кмета (през 2011 г.) и после тя през целия 4 г. мандат да не се актуализира и в началото на следващия да се поиска значително по-висока заплата! Получава се както при винетките - ако през годините цената им беше повишавана с по 5 лева на година, сега на никой нямаше да се увидят 100 лева, при положение, че предишната година са били 95 лв!

Анонимен каза...

Жалки феодални подлоги са тези муцуни от ГЕРБ!!! Сега със спестените 300 лева от заплатата на кмета ще станат чудеса в града на феодала Радевски...Не могат да преживеят загубата и беснеят.

Анонимен каза...

Наша Дона на пресконференцията каза,че ще работи по три неща и ще са и в полезрението през целия мандат.Първо повишаване на доходите на населението.Веднага показа ,че ще повишава доходите ама нейните.Нали девиза и е ЗНАМ КАК ДА ПРОДЪЛЖИМ .Първа точка е изпълнена повиши си доходите.Сега да видим по другите точки задържане на младите хора в Троян какво ще и измисли мозъчето.
Новият кмет на варненската община Долни чифлик Красимира Анастасова ще получава с 480 лв. по-малко от предшественика си Борислав Натов от БСП, който се разписваше срещу максимално допустимите по закон 2400 лв.
Редукцията на заплатата с 20% бе гласувана от общинския съвет по предложение на самата Анастасова.Доне вие от БСП май сте много лакоми за парички.Е то бива лакомия и лицемерие ама вземи се спри малко.То и 1900 лева са ти много като се има впредвид каква корупция е в общината и всички далавери се подписват от твоята ръка.

Анонимен каза...

Пфффффф, дълго чака, докато реши как точно да напише поисканото от Дона увеличение по начин, че да изглежда в нейна полза! Само че този път другарю Маринов, глашатаю на развития социализъм в Троян, певецо на ръководната роля на партията, този път няма как да се получи! Гадини мръсни комуноидни, опитайте се някой път да изкарате някакви пари без да вземате от бюджет!

Анонимен каза...

Толкова е мръсен въздуха в Троян, че скоро ще се наложи хората да се движат с противогази. Видях днес едни самолети да летят над Троян-високо, 5-6 един до друг. Белите облаци след тях не се разсеяха, а напротив, стояха си, още повече разпростени в небето до късно вечерта, обгърнали вече изгрялата луна. Това ми напомни за статия в чужд печат и излезли хора на протест срещу такива облаци, създадени от "специални" самолети. В тази държава хората не са много покорни-стачкуват и си търсят правата. Дали пък не ни пръскат отгоре, за да си кротуваме още много по 45+25 години???
Хората в Троян, а и целия ни народ имаме толкова тежки проблеми за решаване, вие се занимавате с ТЛУПОСТИ! Преди дни са погребани 14 човека за един ден!!!

Анонимен каза...

Много сте ми интересни драскачите в този скапан сайт!
Понеже заплатата на кметицата не е повишена колкото й се искало - защо не е станало, вой до бога, съветниците били такива и онакива!А ако бе станало, както искала Михайлова, пак щяхте да злобеете - ама защо толкова много е вдигната заплатата, как всички гласуват задружно, когато става дума за пари, мафия и прочие!
Това е политика, не разбирате ли?Няма как, а и не е редно, опозицията да се съгласява със прищевките на управляващите!А те, щом са управляващи, а не могат да си прокарват решенията, какви управляващи са?

Анонимен каза...

......инж. Радевски извади основния си аргумент, цитираме: „И тук е въпросът, който всеки трябва да си зададе – какво се е променило в общината, че трябва да бъде толкова висок ръстът на заплатата на кмета?!"
А защо никой не задава по важния въпрос....като нищо не се е променило кое налага новия Председател на Общинския съвет да е на ЦЯЛ щат,след като предният беше на ПОЛОВИН? И заплатата съответно двойна....

Анонимен каза...

Неуважаеми малоумници от ГЕРБ и маймуно, М. Радевски.
Както може да се уверите по нататък, аз не мога и не съм бил никога от БСП или БКП, но никога немага да бъда ГЕРБ.
Корпоративна партия изградена от полицай, пожарникари, мутри и всевъзможни карикатури./нямам впредвид само в Троян/
Но за Троян: В актива на ГЕРБ виждаме: ресторантьори, готвачи, мутри, дебелаци/ не в смисъла,че са дебели/, а плитко уми/.
Ееее, това ли е "елита"на пп герб.

Анонимен каза...

11-ти, хората не бива да гледат небето, затова сме превърнати в кокошки-клъв, клъв. А журналистите няма да мълчат-това казаха по много трагичен повод. Дано.

Анонимен каза...

Относно по-горната статия, на която са забранени коментарите:
Продай си бъбрека - с парите вечеряй в "Каза Арт"!

Анонимен каза...

Ех 16-ти, където можеш коментираш!То в "Каза Арт" е за отбрано общество, нищо че е папагалски кич.

Анонимен каза...

29 по 400 прави 11600 лева месечно за съветниците,това е обир!!!!

Анонимен каза...

Даню Сирака-пожизнения общински съветник, да видим какво е сторил за града си...

Анонимен каза...

Донка наистина щеше да дигне заплатите в Троян , поне средноаретметично . И не разбирам защо неините подлоги вият кат чакали за тези 300 лева . А на Генади да не е обещала да изкупува хвалебствените към нея броеве на Т21 /т.е. всички / или да направи весника му офицялно изнание на ОК на бсп -Троян . Не мога по друг начин да си обясня учудващата безкритичност на весника към кметицата и цялата общинска администрация .

Анонимен каза...

С решението си Радевски направи услуга на донкА , как иначе тя щеше да се оправдава пред електората си , които благодарение на мъдрото ръководство на неината партия преживява с по 200-260 лева пенсия .

чичо Мичо каза...

Донка Михайлова е най-успешният кмет на Троян от 1989 година насам и някои не могат да преглътнат този факт

Анонимен каза...

А сега чичо Мичо кажи в какво е най-успешен кмет :
1. Увеличаване на работните места и повишаване на работната заплата . Може но не в целия град а само за пребиваващите /работещи - ако работа се нарича деиност при която стоиш в канцелария и получаваш заплата само за да пишеш възхвали за кметицата от служебния си компютър/ в сградата на общината .
2. Троян по - красив град . По-красив е за стоящите и гледащи през прозорците си служители на кметицата когато не са в командировки .
Ако може да допълниш чичо Мичо в какво кака ти донкА е най - успешния кмет от 1989 и с какво е по успешна от другарчето и енкиН или милиционера акимоВ ще се радвам да го споделиш с останалите .

Дочо Булгуров каза...

Бай Мичо, мини с кола през Ливадето и ако не ти паднат пломбите от "вълничките" по пътя-пак кажи, че Членът на Политбюро на ЦК на БКП е най-успешният кмет

Анонимен каза...

Бай Дочо, пътят през Ливадето не е общински, а е републикански. Общината няма как да го ремонтира, защото не е нейна собственост. Дължината на този участък е около 1 км и е по силите на общината да го ремонтира, но ако го направи ще бъде глобена от държавата за незаконосъобразно изразходване на средства. В случая ролята на общината е да настоява пред Агенция "Пътна инфраструктура" да извърши този ремонт. Аз не се съмнявам, че това се прави. В това отношение би могъл да се намеси и депутатът от нашия град г-н Миховски, като направи актуално запитване до инж. Лазар Лазаров - председател на агенцията.

Анонимен каза...

Ха, бил държавен път. Ми тя нали каза, че за нея няма значение с кой ще работи, че е работила успешно с 5 правителства. Да уреди сега нещо за Троян. Ако тази мижава отсечка не може да уреди, какво да очакваме за голям инфраструктурен проект? Нищо май, троянци ще духат супата с тази червена кметица!

Дочо Булгуров каза...

Бай Анонимен 25, път с къщи покрай с него не може да е републикански, а и договорът с фирмата-негодник е подписвала Членът на Политбюро на ЦК на БКП и кмет на град Троян другарката Донка Михайлова, а не филанкишията.

Анонимен каза...

Да направим малко сметки за заплатата на Председателя на Общинския съвет. През миналия мандат тя е била 0,5*0,9*1680=756 лв. През този мандат при заплата на кмета от 1900 лв тя ще бъде 0,9*1900=1710 лв. С други думи - с 954 лв повече или 2,26 пъти повече. Да оставим на инженерите Райков и Радевски да изчислят с колко процента нараства заплата на Председателя на Общинския съвет и да ги попитаме не ги ли смущава този ръст.

Анонимен каза...

Ами 25-ти...явно, не е НАСТОЯВАНО, както трябва ама карай да върви. Дай да повишим заплатата на Кмета, това е най-важно. Понеже 1700 лева са малко. Срам, срам, срам!
В град в който среднната заплата е 500 лева заплатата на Кмета да е 2200 е нагло!

Анонимен каза...

Не е ли пак този Радевски, който дава тези обидно малки заплати от 500 лв?

Анонимен каза...

До 30:
500 са много,дава основната!

Анонимен каза...

Тези общински съветници за да взимат пари ли сме ги избирали ? Единствените пари които трябва да взимат са за пътни разходи !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |