Троянско момиче спечели конкурса „Репортийн”

* Клементина Ютерова дари наградата си от 1000 лв. за закупуване на електронни четци за три библиотеки * „Моята кауза е електронната книга да влезе в троянските библиотеки”, заяви
 седмокласничката от СОУ „Васил Левски”

Клементина Ютерова
Отличници

ПРЕЗ М. НОЕМВРИ приключи националният конкурс „Репортийн” за тийнеджърски видеоклипове до две минути, подкрепящи/иницииращи някоя добра кауза, и озаглавен с многозначителното „Накажи възрастните с добър пример”. В интернет страницата на конкурса имаше  и уточняващо пояснение: „Възрастните често дават акъл как да правим всичко, но още по-често правят глупости (строят скейт паркове, които не стават за каране, велоалеи, които свършват в нищото и стълбове по средата на улицата). Накажи ги с добър пример”. Организатор е Центърът за образователни инициативи – София с подкрепата на Фондация „Америка за България” и медийната подкрепа на БНТ и в. „Капитал”.

А ХУБАВАТА новина, за която научихме от директорката на троянското СОУ „Васил Левски” Розалина Русенова, е, че два клипа на ученици от училището печелят награди. Като голямата награда – премия от 1000 лв., отива при седмокласничката Клементина Ютерова от паралелката с разширено изучаване на математика и информатика с класен ръководител Николина Терзиева. Чекът бил връчен на троянското момиче на церемония в НДК, а сериозната сума вече била преведена. Клипът на Клементина, спечелил журито, защитава каузата за проправяне на пътя на електронната книга в троянските библиотеки, като така се осигури алтернативен достъп до книгите и по-голям интерес у младата четяща троянска публика. Със средствата от наградата си седмокласничката ще закупи шест електронни четци – по два за читалищната (градската) библиотека към читалище „Наука – 1870 г.”, за детския й отдел и за училищната библиотека в СОУ „Васил Левски”.

Вихра Петрова получава подаръка за градската библиотека
Станка Марешка подари енциклопедии на Клементина
ПЪРВИТЕ три четци вече са закупени и бяха връчени на представители на трите библиотеки миналата седмица (11 декември) – в кабинета на г-жа Русенова. „Моята кауза е електронната книга да влезе в троянските библиотеки – за да са в крак с времето и модата, и да дам възможност за алтернативен начин на четене, който ще привлича младите”, заяви г-ца Ютерова. Тя допълни, че идеята й се родила от един неприятен факт – често попадала на книги от библиотеката с изцапани страници и дори със скъсани страници. На въпроса защо не използва парите за нещо лично, отговорът на Клементина бе ясен и категоричен – защитавам кауза.

ОТ СВОЯ СТРАНА ръководителката на читалищната библиотека Вихра Петрова, получила първия електронен четец, се обърна към дарителката с думите: „Благодаря! Желая ти голям успех в бъдеще, защото това, което си направила, е невероятно. И имайки предвид, че библиотеките са в затруднено материално положение, това е чудесен начин за набавяне на нови заглавия”. Отговорничката на детския библиотечен отдел Боряна Лилова и на училищната библиотека Петя Маринова също благодариха за подаръка. А секретарят на читалището Станка Марешка върна жеста – подари на Клементина две луксозни енциклопедии („За животните” и „Земята” в два тома) плюс безплатен абонамент за читалищната библиотека за 2016 г. 

Дарителката Клементина с библиотекарките Петя Маринова, Вихра Петрова и Боряна Лилова
„МНОГО съм впечатлена, че един толкова млад човек, тийнейджър, е обърнал внимание на книгите. Много ми хареса и посланието на конкурса „Накажи възрастните с добър пример”, заяви г-жа Марешка.

Т21

3 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Клементина!

Анонимен каза...

Дай Боже , повече такива деца в нашия град ! Браво момиче и смело напред!

Анонимен каза...

Поздравления.
И дано някой си вземат съответни поуки.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |