65-ма мераклии за селски кметове

* Най-много са червените кандидати – 14, герберите са 13, с по 9 са ВМРО и "Избор за Троян" * Най-голям е кметският наплив в Шипково – 6-ма; в Белиш и Добродан състезание с един кон *Димитрина Станчевска в Терзийско - с пет мандата, бори се за шести

Местни избори

19 ОТ ВСИЧКИТЕ 21 села в община Троян ще си избират селски кметове на местните избори тази неделя (25 октомври 2015 г.); в двете най-малки троянски села – Патрешко и Балабанско, които са с под 100 жители, служебно (без избори) ще бъдат назначени кметски наместници. Общо 65 са кандидатите за селски кметове в община Троян, като най-много са мераклиите в Шипково – 6, следвано по петите от Орешак, Черни Осъм и Дебнево с по 5-ма, устремени към кметския стол. В две от селата, съседните Белиш и Добродан, на практика кметовете вече са известни, тъй като кандидатурите им са единствените – съответно Тодор Радевски („Избор за Троян”) и Марияна Троанска (ГЕРБ).

СТАТИСТИКАТА СОЧИ, че най-много кандидати за селски кметове в нашата община е излъчила БСП – 14, следвана от ГЕРБ с 13 и ВМРО и коалиция „Избор за Троян” с по 9 свои в селската кметска надпревара. Само един е независимият кметски кандидат, зад който не стои партия или коалиция – Христо Терзиев, настоящият кмет на най-голямото троянско село Орешак. 14 пък са кандидатите, които ще се опитат да спечелят пореден мандат, като рекордьор в това отношение е Димитрина Станчевска, изкарала досега пет кметски мандата в Терзийско (от 1995 г.), бореща се за шести; следвана от Иван Христов - кмет на Голяма Желязна от 1999 г., кандидат за пети мандат, и Радион Стратев във Врабево и Кирил Захариев в Черни Осъм, кметуващи от 2003 г. и участващи в надпреварата на четвърти път.
 
Кандидатите за кметове в селата

с. Балканец: Теменужка Зунева (БСП), Валентин Геновски (ВМРО), Боряна Стефанова (коалиция „Избор за Троян”), Васил Найденов (НФСБ)

с. Бели Осъм: Донка Банковска (БСП), Милко Минков (АБВ), Милко Пеновски („Избор за Троян”), Милка Пенчева (ГЕРБ)

с. Белиш: Тодор Радевски („Избор за Троян”)

с. Борима: Иванчо Раев (БСП), Смаил Афъзов (ДПС), Ивайло Бочев („Избор за Троян”), Стоян Стоянов (ГЕРБ)

с. Врабево: Марин Минков (БСП), Матей Матев (ДПС), Радион Стратев (ГЕРБ)

с. Голяма Желязна: Иван Христов (БСП), Трифон Трифонов (коалиция „Демократично бъдеще”), Тотю Христов (ВМРО), Ахил Светозаров (ДПС), Милка Съева (ГЕРБ)

с. Горно Трапе: Николина Райковска (БСП), Магдалена Цвяткова (ГЕРБ)

с. Гумощник: Тошка Пенчева (БСП), Искра Ковачева (АБВ)

с. Дебнево: Галя Керезова (БСП), Божидар Мичев (АБВ), Красимир Колев (ВМРО), Стефан Денчев (ДПС), Богдана Иванова („Избор за Троян”)

с. Добродан: Марияна Троанска (ГЕРБ)

с. Дълбок дол: Дилян Дамянов (БСП), Пенка Миткова (ГЕРБ)

с. Калейца: Веска Мешева (ВМРО), Тодор Тодоров („Избор за Троян”), Ангел Минков (ГЕРБ)

с. Ломец: Маргарита Мехмедалиева (ДПС), Димитринка Стойнова („Избор за Троян”), Милда Караилиева (ГЕРБ)

с. Орешак: Валентин Дацов (БСП), Марин Маринов (ВМРО), Христо Терзиев (независим), Цветан Георгиев (ДПС), Красимир Батолов (ГЕРБ)

с. Старо село: Красимира Радкова (БСП), Тодор Тодоров („Демократично бъдеще”), Веско Вълков (ВМРО), Виолета Вълкова (ГЕРБ)

с. Терзийско: Димитрина Станчевска (БСП), Таня Гроицова („Демократично бъдеще”), Поля Ангелова (ВМРО)

с. Черни Осъм: Румен Варчев (БСП), Валя Ефтимова („Демократично бъдеще”), Йонко Стефанов (АБВ), Кирил Захариев („Избор за Троян”), Цанко Маринов (ГЕРБ)

с. Чифлик: Дачо Дачев (АБВ), Илиян Хараланов (ВМРО), Иванка Пенчева („Избор за Троян”)

с. Шипково: Елена Минкова („Движение Напред България”), Минко Станчевски (БСП), Георги Ралчевски („Демократично бъдеще”), Тихомир Лилов (ВМРО), Спас Дисански (Избор за Троян), Малина Инковска (ГЕРБ)

* Заб. Кандидатите са изброени според номера на тяхната партия/коалиция или инициативен комитет, изтеглен с жребий от ОИК - Троян на 23 септември 2015 г. Подчертани са кандидатите, които са и настоящи кметове.

Усмивки от старите ленти

Димитър Гимиджийски
На 16 февруари 1930 г. са проведени избори за общински съветници в тогавашната Троянска околия. Гласували са 10 149 избиратели. Изборите са спечелени от Демократическия сговор. Местният вестник „Хемус” в своя брой 77 от 1 март 1930 г. помества официалните сведения за резултатите от изборите, заедно с един великолепен хумористичен журналистически текст, подписан от Т. М. Там четем:

„(...) От с. Терзийско ни съобщават, че там имало 48 кандидати за кметове и 20 кандидати за председатели на училищното настоятелство, но нито един кандидат за... министър. Досега Терзийско изнасяше грънци, сливи и керемиди. Занапред обаче ще изнася кандидати за кметове и за председатели на училищни настоятелства. Износът ще се прави в чужбина - предимно в Англия и Америка - понеже вътрешният пазар бил преситен с тоя скъп и доходен артикул. За да има успех новият бранш, ще трябва терзийчани овреме да дадат обяви в европейската преса.”

Инициалите Т. М. означават „Тъмен мрак” – псевдоним на големия журналист, писател и общественик Димитър Гимиджийски (дядо на сегашния кандидат за кмет на Троян инж. Димитър Шишков - бел. Т21). Със същите инициали той се подписва и през 1928 г., когато пак на страниците на в. „Хемус” въвежда нова рубрика “Бележник (из) околията”, чрез която в същия хумористичен дух прави кратка и точна характеристика - етнографска, стопанска и обществена - на селата от Троянска околия...

Пенка Петрова-Голийска,

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Понеже ми писна да се спекулира с името на големия троянец Димитър Гимиджийски, пускам ви една статия от него, за да видите как внучето му /днешния кандидат за кмет на ГЕРБ/ е станал самият той жертва на сатиричното перо на дядо си. Да беше попрочел нещо от него, преди да се кандидатира, а не да се опитва да свети с отразената светлина на дядо си Гимиджийски.
*
Ако бехъ кметъ
За да стане човекъ кметъ, най-напред трябва да се зачисли въ некоя партия – защото възможно ли е въ днешно време един кметъ да не бъде вързанъ здраво за остарялата и скърцаща талига на партизанството? Следъ това кандидата за кметъ трябва да излезе съ програма, която да съперничи и на най-фантастичните приказки отъ 1001 нощъ. Какво е потребно после, вие знаете и по-добре от мене, драги съграждани, за това е излишно да ви го разказвамъ.
Ни вие си представете, че аз съм избранъ за кмеъ, без да е изпълнена предварителната процедура. И тъй, ако бехъ кметъ, щях да извърша следното, разбира се:
1. Ще назнача секрретаръ в общиата, да се знае кой пие и кой плаща и кой общински служащъ каква работа върши, а излишните и некадърните служащи ще пратя да си гледат домашната работа.
2. За 24 часа ще освободя тротоарите отъ пейки, стъпала, сандъци и варели улиците отъ боклуци, къщите отъ кюнци, надвесени надъ тротоарите, а общинския дворъ отъ петтехъ дюкянчета и отъ зданието на околийското управление.
3. Ще разработя и залеся общинските мери за ужасъ на овчарите, говедарите и на всички които мислятъ като тяхъ.
4. Ще изтребя козите, за да спася на хората овощните градини и горите от опустошение. Ако „законите“ ми пречат за това, всеки денъ ще глобявам стопаните на кози, включително и общинските съветници, защото всеки денъ съ козите се нарушава закона за горите и за подобрение на землед. Производ. най-малко 10 пъти.
5. Ще отворя по планъ всички улици които минаватъ презъ празни места, ще съборя всички незаконно построени згради – за назидание – и чак тогава ще прекарам улиците, които минаватъ презъ къщи, като започна най-напредъ от къщите на моите приятели; отсреща край реката ще направя булевардъ за разходки, а нужниците и кочините по левия брягъ на реката ще унищожа; на гиризите ще направя резервуари.
6. Ще продамъ пашата въ Балканъ за пари, а не за избирателни гласове и ще получа за година 500 000 лева.
7. Ще „помогна“ на по-големите махли да си образуват свои общини.
8. Ще направя училище въ горни край, баня и ново здание на местото на окол. управление.
9. Ще рекламирамъ чак въ Европа и Америка града като курортъ. Ще създамъ курортно бюро и ще привлека курортисти, които да оставят за едно лето въ Троян 2 милиона лева.
10. Ще сключа заемъ.
11. Ще започна експлоатацията на общинските гори или ще ги продамъ, за да не им плаща общината данакъ.
12. Ще организирамъ трудовата повинностъ за да даде резултати.
13. Ще се застраховамъ отъ случайните посегателства на верноподаните ми общинари.
Т.М. /Димитър Гимиджийски/
В-к Хемус, 1-ви май 1930 г.

Анонимен каза...

Четиво за всички троянски кметове

http://lovechmedia.com/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8/%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89%d0%bd%d0%be-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d0%bc%d0%b5/

Анонимен каза...

Защо г-н Маринов лъжете ,че ГЕРБ нямат кандидат в с. Бели Осъм . Знаем ,че сте комунист , но не съм мислил ,че използвате похвати на третия райх.

Генадий Маринов каза...

Веднъж по подобен повод цитирах една знаменита мисъл - че когато си тъп, обикновено е за дълго. Пак я цитирам. Зиг Хайл!

Анонимен каза...

И едните отишли у къщата на другата, с писмо от фервуари и мнозинство в общинския съвет. Срам и позор за тоя китен балкански град (някога).

Анонимен каза...

Гена, Стояне, а оправете го туй "Не съм робот!", у Троянът сме само роботи останали! Не работи с MS Edge - едни дапове, едни палачинки, спагети, гъз боб и суй ляб, де се види, де нищо. Няма скрол, переш Tab и отиваш на по-стари и по-нови публикации.

Анонимен каза...

Г-н Маринов . по добре тъп отколкото тъп комунист.

Генадий Маринов каза...

Съгласен напълно с №7 :)) А сега нещо умно, не е мое, разбира се, на една приятелка е, Теди Н., за развеселяване в деня на размисъл: По-добре с малко уиски в малък бар, октолкото на голям струг в голям завод.

До 6 каза...

Благодаря за бележката, ама с безплатните хубости е така... Единият световен колос - Гугъл дава разни неща безплатно, за сметка на това, че си пробутва рекламите. Другият колос - Майкрософт не тряска реклами, ама пък иска пари... и какво и колко ни рови по компютрите , без да знаем, е друг въпрос.
Ако трябва да обобщя - ще се опитам да цитирам Захари от "Въстанията..."
"Кога лъжица има - пяна няма и кога пяна има - лъжица няма!"

Усилете си чалгата и да не ви пука! "ПРЕАТЕЛИ"

Анонимен каза...

Долу комунизмът!!!

Анонимен каза...

Гена, в Троян всичко е голям кОпооон !

До 11 каза...

Копон, копон... ама на Веждир Ашидов - културния министър, хич не му е лесно е тез кОпони!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |