Улица „Букова” – грозното пате се превърна в лебед

* Реконструкцията струва 105 хил. лв., финансирането – по проект чрез МИГ-а, изпълнител е ловешката „Сирс – Стоянова” ООД * Любопитната история на розовите павета
Можело значи! 
Улица "Букова" сега
Улица "Букова" преди
ЕДНА МАЛКА троянска улица, ул. „Букова”, бе открита след основна реконструкция (9 юли). Но случилото се има голямо значение, по няколко причини. Най-напред – въпреки че е централна, на пъпа на Троян, тази уличка абсолютно никога не е била ремонтирана, съкварталците го потвърдиха, а всички помним на какво приличаше, на нищо, сякаш не бе в град, а още по-малко в центъра му, срамна работа. После – от десетилетия живеещите на улицата и наоколо тропаха на кметската врата, и в отговор - шикалкавения, лъжливи обещания, откази и т. н.; аргументите – малка била, неважна, стръмна била, скъпо било, трудно било и т. н., може да е имало и други някакви по-пресметливи съображения. Накрая, но не по значение – защото като в приказките някак изведнъж грозното пате се превърна в лебед, най-грозната и неугледна улица стана най-хубавата, такава е оценката на всички, спомена го при откриването и кметът Донка Михайлова, главният виновник за метаморфозата.

Откриването, на преден план - кметът Донка Михайлова
СЕГА КОНКРЕТНО. „През мандата бяха направени (реконструирани) много улици в града. Хората, живеещи на тези улици, чакаха от 30-40 години това да се случи. Една такава улица е ул. „Букова”, каза в уводните си думи водещата на скромното тържество Маргарита Генкова от общинската администрация. Припомнени бяха и параметрите – част от второстепенната градска пътна мрежа, 75.6 м дължина (връзка между основните улици „Христо Ботев” и „Ген. Карцов”), изградени нова пътна настилка с редени павета върху бетонова основа, тротоари, напречни отводнителни канали и вертикална пътна сигнализация, ремонтирани шахти. Финансирането е чрез Сдружение „Местна инициативна група (МИГ) – Троян и Априлци” по Програмата за развитие на селските райони, а общата стойност на проекта е 105 хил. лв. Изпълнител е ловешката фирма „Сирс – Стоянова” ООД.  

Поставянето на розовите павета започна, 15 май 2015 г.
РАЗБИРА СЕ, думата взе и г-жа Михайлова, която наред с другото припомни един любопитен епизод от превръщането на грозното пате в лебед: „Много емоционален момент от изграждането на улицата бе изборът на паветата, защото в един момент колегите донесоха в моя кабинет едни много странни... розови павета. При което аз казах: „Ужас, това не може да се случи!”. И си представях тези розови павета... След което те тръгнаха из цялата страна да търсят павета с друг цвят. Оказа се, че така и не намериха. И след като преспахме няколко нощи, си казахме – защо пък не, това може да предаде характер на улицата. И когато видяхме тези павета, положени върху основата, разбрахме, че наистина се случва нещо красиво”.

Т21

Още по темата:

17 коментара:

Анонимен каза...

Бива ли да се хвалите, че просто сте си свършили задължението.
Ок, добре е станала улицата, но това Ви е работата.
Не е нещо екстра, което сте направили.
Просто сте си свършили работата, хайде може би
и пооткраднали все някоя и друга хилядарка, но поне
има нещо направено.
Голяма реклама, голямо нещо.
И сега какво? Хората трябва да ахнат, че все пак
се върши нещо полезно в общината???

Анонимен каза...

Утре сигурно ще тръгнете пак да се фукате:
-Ето, вижте. Ние отрязахме този клон, който заплашваше
да падне върху на Пенчо (примерно) жигулата.
или пък:
-О, ние измихме улица кукуригу. Вижте колко чиста е станала вече.
Айде моля Ви се. Вършете си работата и стига сте вдигали шум за нищото. Знаем за изборите след някой месец, ама не е това начина. Действия трябват, а не
само фукане.

бай Иван каза...

1-ви и 2-ри сигурно сте един същи герберски глупак или полендак ,който е дошъл тук ,да си търси бащинията малко мозък покажете ,но явно по рождение ви е отнет.

Анонимен каза...

Като е направено-"защо е направено?",като не е направено "защо не е?"...еее питам аз,има ли угода на този прост и задръстен народ???Покажете ми какво направиха предния и по-предния кмет,освен,че си оправиха не само тях,а и наследниците !!!

Анонимен каза...

Улицата се получи добре. Не е вярно, че никога не е ремонтирана. През 1978 година улицата беше на трошен камък. Поетапно в годините се положи асфалт заради жалбите на живущите но никога изцяло. Сега е една от най хубавите в Троян. Кое все пак ме смущава? Не е сменена водопроводната мрежа и канализацията по уличката. А се появи авария, а ВиК Троян разкопа уличката. И да не си мислите че ще възстановят паветата?Тия от ВиК Стенето са безскруполни, нагли, също като ръководителя си на когото не искам да споменавам името.Дано хубавата уличка има дни!

Анонимен каза...

Е, това вече наистина е прекалено, толкова да се фукаме с ремонта на една уличка от 75 м. Абе, хора, ходил ли е някой наскоро в тетевенските села Глогово и Градежница, че да види там какво е направено тази пролет? Нови улици с километри дължина, нови тротоари с отделения за слепи хора, пречиствателна станция и какво ли не! И всичко това в община, която половината мандат е без кмет, с временно изпълняващ длъжността такъв! В кое наше село има поне една стотна от това? А тук големите хвалебствия за една мъничка уличка! Не ме разбирайте погрешно - добре, че е направено и това, но...дали е достатъчно? Защо не пишете защо например не се направи нищо за ул. "Амбарица", където нито канализация има, нито ремонт?

Анонимен каза...

6-тият Помак да си ходи в Градежница и Глогово и да обува шалварите, че там много има да пъха от откраднатото.

Анонимен каза...

На 6ти ще му препоръчаме да мине по улица "Симеон Велики" в Троян,но да е с кола,че улицата е доста дълга.Може да се разходи и из троянските села,но ако по на сърце са му Глогово и Градежница негова работа.

Анонимен каза...

6ти Ви даде пример просто те са адски много като село Чавдар Софийско. Когато Троян заприлича на него тогава комунистите да ни се хвалят, а не по ремонтираните улици "Македония" и "Симеон Велики" да висят кабелите за тока по стълбовете и при всяка по голяма буря да изключват трансформаторите. Това го няма дори и повечето села г-ж кмет за каква ти европейска визия говорим. А защо не се публикува нищо за улица "Македония" това може да каже само главния редактор.

troyan21 каза...

До №9: Ул. "Македония" също стана много добре, писали сме много за тази възлова улица; ето линкове към три материала, информиращи как се случи това:

http://statii.troyan21.com/2014/02/blog-post_15.html

http://statii.troyan21.com/2014/12/blog-post_20.html

http://statii.troyan21.com/2015/02/80.html

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

6-ти съм!
Малко инфо - от Троян съм, не съм помак (макар, че това в случая е без значение) и живея на "Симеон Велики". Знам отлично каква бе улицата преди и каква е сега, разликата е значима! Вероятно обаче пътувам повечко из милата ни Родина от 7-ми и 8-ми и виждам как се работи на други места, дори в съседни нам общини! Когато някой "живутурка" само в Троян и малкото свършено му се вижда много, след като няма база за сравнение!
Колкото до ул. "Македония" - за да се убедите в качеството на ремонта вижте теча на вода по асфалта точно срещу "Бинли"

Анонимен каза...

Г-н Маринов имах предвид тържественото откриване на улицата от кметицата.

Анонимен каза...

Уважаеми 6-ти, напълно подкрепям мнението ви под №11.Да направиха се много неща в града в сравнение с миналите години.Вероятно злоупотребите са по-малко във формата на рушвети,но вероятно сте свидетели как се ремонтираха посочените улици.Каква разсипия на материали и надници.Вярвам, че сте се възмущавали как двама работят, а 5-6 ги гледат с ръце в джобовете.Надниците на обикновените работници е била 50-60 лв., на шофьорите -70 лв, на работещите с по-специална техника -100 лв.Болката ми и на мен е качеството на работата им.Напролет ще си проличи.Няма контрол в тази държава, няма контрол и в нашата община.Работи се да се отбие номера.Ще кажете -черногледство. Не, не съм черноглед, но ме боли,че нищо не е направено така както се прави по европейските страни,,особено в Австрия,Швейцария и Скандинавските държави !При нас -урболишката!.Давай да отчетем дейност.Един пример: троянската стомна??? Нямам представа колко струва направата и, и поддръжката и, но погледнете тази грозотия и простотия в пространството около нея : изпотъпкана трева, кал при дъждовно време,бетонен постамент.Като се хвалим,че имаме толкова много художници и скулптори в Художественото училище, защо не се ползва този културен потенциал за художествено естетизиране на околните пространства.? и т.н. Спирам да пиша,защото се нервирам, че нищо няма направено като света в нашата община.Само напъни и отбиване на работата! Хайде, че се разтрепервам от гняв!

Анонимен каза...

Браво за информационния киоск.Най-после му сложиха задължителния информационен знак, но уважаеми тур.специалисти, този вид се прави на зелен фон, или на бял,но знакът е зелен. Такива са международните правила и изисквания в туризма за такива знаци.Добре,че не ви хрумна да е ръкописен и наклонен,защото голям смях ще падне от чуждестранните ни посетители!

Анонимен каза...

Значи 75м улица за 105 бона.
Гоуемо крадене е паднало.
Мда, сега ВиК, утре пък за някой кабел ще се копне.
После пък нещо по интернет или телефоните ще се
скъса и след година ще е на старото положение.
Вярно е, че и предните си оправяха техният интерес.
Но това, че сега е свършено (повече откраднато) нещо, не значи да се бие тъпа колко сме велики.

Анонимен каза...

Не моа ви разбера кво искате: направиа са хубави улици и после ще са карало бързо?! Ей тука на Беуиш копките са такива, та само на 2-ра с 10 км/час минаваш, инак... Предните години кмета поне са изкензваше с нпква сипица и асфалт в дупките 1 път годишно та 2 месеца са позагладваше, сега и това не прави, сега явно затуй е безценен и несменяем, щото и това не прави. Аферим, вечен кмет за секви партии.

Анонимен каза...

Тези розови павета са издялани от РИОЛИТ. Много здрав, български камък. Поздравявам кметицата и изпълнителя, за това че са избрали БЪЛГАРСКОТО. В района на Батак, Брацигово, Пещера старите улици са застлани с тези павета от преди 200години.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |