Скубаха и крадоха цветя по площада

* От Общината: „Вярваме, че РУ на МВР – Троян ще направи всичко възможно да установи нарушителите” * Този път не са бабички, не са изключени партийно-предизборни мотиви
Крими
ЗА ПОРЕДЕН път крадат… цветя от цветните кътчета на централния троянски площад, съобщиха от общинската администрация. Този път е скубано „на едро”, агресивно, не китка-две, а в огромни количества, унищожително. А изтръгнатите цветя на купчини били захвърлени в съседство и стъпкани. И е ровено, скубано, мачкано на не едно място – от цветните лехи и фигури на различни места по площада и от не една от цветните площадни „пластики”. Вандалската акция е била извършена в нощта срещу петък (19 юни), когато започваше троянската Рок академия 2015 и очаквахме десетки гости отблизо и далеч.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу красотата, така бихме определили нощната изцепка. „Разбира се, кражбата на цветя (по-скоро унищожаването на цветя – бел. Т21) има и своето финансово изражение и това не е маловажно. Вярваме, че РУ на МВР – Троян ще направи всичко възможно да установи нарушителите, на които ще бъдат наложени санкции”, категорични са от администрацията. От там припомниха, че миналата година (9 май 2014 г.) нашенка бе засечена от камерите за видео наблюдение да краде цветя от ефектния цветен „водопад” на самия вход на Общината; тогава на оголеното място бе поставена саркастично-изобличителна табела с надпис „Мен ме откраднаха”, а крадлата бе осъдена да заплати глоба от 100 лв. и бе порицана.

СЛЕД ЦВЕТНАТА съсипия обаче бяха взети светкавични мерки и за няколко часа в петък сутринта екип от Общинското предприятие „Комунални услуги”, което се грижи за цветната украса на Троян, успя да възстанови щетите и градският площад си върна красотата. Разбира се, средствата са общински, т.е. от джоба на всички ни.

Т21
Бележка на редакцията
И няма как да не зададем въпроса кой и защо. При предишните случаи на кражби на цветя, не един или два, бяхме убедени, че извършителите са местни лелки и бабки – които не от немотия, а от простотия и скотщина, и от адет, вършеха гнусната аванта. Изнесохме и доказателства (виж „Бабички крадат цветя” в бр. 17/2006 г., „Бабички (пак) крадат цветя” в бр. 21/2007 г. , „Срам ме е, че съм от Троян!” в бр. 22/2008 г. и „Лондонските лебеди и троянските китки” в бр. 19/2014 г. – бел. Т21). Тогава предложихме на общинската администрация и после на няколко пъти препотвърдихме предложението си да се направи едно голямо табло на позора, да се кръсти „Табло на крадливите троянски бабички” и да го побием насред площада – та деца и внуци да се дивят на лакомията и простотията на своите родителки.

Троянският феномен на „крадливите бабички” го има и днес – периодично изчезващите цветя от кашпите пред цветарския магазин „Вени флора” в деня, четвъртък, когато баби и лели масово се юрват на четвъртъчния троянски битак, са нагледната илюстрация (ако някой не ни вярва, нека разговаря със собственичката на магазина Венета Цочева – бел. Т21). Но ни се струва, че в конкретния случай (от 19 юни) става дума за друго – за целенасочена атака. С каква цел, можем само да гадаем, не е изключено да има и някакви партийно-предизборни сметки. Кой знае?! И нищо чудно, простотията е по-лоша от лошотията.

14 коментара:

Анонимен каза...

Хаха, тук наоколо се търкалят парчета тръби от новата канализация на Троянът, предполагам и чакълът наоколо е оттам, куче влачи диря няма, някои си падат по камиони с чакъл, други по китки... Такъв е матрялът майна. Фърлиш 50-ка на шефиора, той ти докара един самосвал от "народното, безплатното" и т.н. То за туй предполага се новия асфалт лека полека прави нежни вдлъбнатини. Нейсе, идвам и аз за безплатни китки от града на сливите.

Анонимен каза...

Цветята да са проблема, но за съжаление не са! Липсва осветление по улиците, липсват млади хора, някои заведения за хранене са мръсни, пропаднали и буренясали тротоари, буренясали дворове, много необитаеми апартаменти, собствениците на които не плащат разходите на общите части, мръсни входове на жилищни кооперации, тъжни и замислени хора, много отишли си от този свят в последно време млади хора, намалени заплати на работници, работещи денонощно, поголовно изсечени гори, сгради/частни и държавни/ в окаян вид, мръсни и изкъртени стени на общината, мръсни алуминиеви дограми и потънали в паяжини стени на също частни и държавни сгради, мръсен въздух, масово страдащи от алергии деца, същите стоки по магазините-дрехи и обувки като преди 20 години, същата култура на шофьорите по пътя, същите, дори повече автомобили паркирани по тротоарите...никакво развитие към по-добро, даже обратното.
И, накрая, след като им съмнение, че междупартийната борба се води и чрез кражбата, и унищожаването на цветя, защо да се чудим, че деца убиват деца, родители убиват или продават децата си, детската агресивност съществува и в детската градина? Жалко е, и може би вече късно да ни се помогне! Къде сме тръгнали и до къде ще стигнем?

Анонимен каза...

Не знам кой е, но миналата година едни фенчета на почти мъртвото четирибуквие се бяха барнали на рок-феста с фланелки с пречупени кръстове.Тогава те тъпкаха цветните и тревни площи и си вършеха физиологичните нужди върху тях

Анонимен каза...

Към общината : Е,и ?

Анонимен каза...

Ако някой влезе във вашия двор и ви оскубе доматите, смачка киткте и се и....ре пред вратата как ще реагирате?

Анонимен каза...

Интересно защо общината се грижи за добрия вид на и около сградата,в която се помещават чиновници,а не и за общата визия на целия град,сякаш това е частен имот а не общински?

Анонимен каза...

Да!Вярно е че е престъпление да се краде каквото и да е.Но всеки иска малко уют и красота в къщи но не може да си позволи това.Затова по някога се изкушава и прави глупости, за които се разкайва.В града ни голяма безработица,ниски заплати,високи цени на стоки от първа необходимост.Високи данъци.За същите квадрати апартаменти и лек автомобил със същата марка и години, в другите по големи градове плащаш данък с 20-30% по малко.Защо ли?Много често си задаваме този въпрос.

Анонимен каза...

Айде още един партиен трол, който не е чел въобще статията. Цветята са стъпкани, изскубани и хвърлени наблизо! Как се връзва това със сърцераздирателните приказки как на всеки му се искало уют и красота? Да не говорим, че оная, дето я хванаха и й наложиха глоба миналата година, работела като данъчна и сигурно може да си позволи да си купи цветя.

Анонимен каза...

За такава дреболия може и да се окаже, че имаме полиция. А иначе за неправилно паркиралите автомобили къде е полицията?
Кой тъпънар е отредил стоянка на бакшишите срещу изхода от паркинга зад малкото пазарче?!?!
Как от паркинга се прави ляв завой, след като дясната лента е заета от паркирани бакшиши, а от главната завиват коли и тръгват нагоре по улицата?
Това е абсолютно безумие и огромна предпоставка за ПТП.

Анонимен каза...

Каква поредна троянска драма!
Но аз вярвам в силите и енергията на общинската секретарка Стайкова.Вярвам,че има волята да се пребори и реши този проблем.Както не веднъж досега го е правила.Показа го на всички!Ще го покаже и този път.Пътят труден,но благодарение на отличните си качества като специалист и ръководител,ще доведе и тази битка до успешен край.

Анонимен каза...

То в парка под Капинчо вече второ лято текат отпадъчните води горе от хотела на Снежана, ама ни ВиК, ни Община, ни Т21 взеха някакво отношение...

Анонимен каза...

Защо бе хора, защо просто да не се ядосаме на това. Защо разни комплексари се чудят какво да напишат тук, за да се почувстват значими. Така не бива. И всеки от нас трябва да се опита да направи нещо в тази посока. Троян не бива да бъде комплексарски град, а този сайт - платформа за избиване на комплекси.

Анонимен каза...

Ми що пишеш тук ?Оти си комплексар !

Анонимен каза...

Едва сега започва. Местни политически величия, взрени в парите от новия програмен период и бесни на това, че кметицата играе по правилата са готови на всичко. Дори и да скубят цветя!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |