„Чавдар” пресуши Дунав в Троян

* Набихме дългучите от „Дунав” (Русе) с убедителното 81:68 или как става така, че нелогичното понякога е логично
 * Лъчо Диков - Магьосника
Баскетбол, „А” РБГ
Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ОЩЕ НА ЗАГРЯВКАТА в маломерното троянско салонче, носещо гордото име зала „Чавдар”, колоритен местен фен подхвърли: „Ей, тия ще ни удавят!?”. Наистина още от пръв поглед правеше впечатление отлично селектираният състав на гостите от Русе (със сигурност - структурно най-добре изграденият отбор в групата), в сравнение с него нашият изглеждаше далеч по-скромно. Демонстрацията на различни начини на вкарване в коша - отдалеч, отблизо, атрактивни забивки и т. н. спираха дъха и респектираха голяма част от публиката. От другата страна на терена и нашите момчета загряваха, подгряваха, но някак си по-скромно; все пак за опитния наблюдател беше видно, че те са по-освободени, по-малко напрегнати и уверени в успеха.

Двамата треньори, вдясно - Лъчо Диков-Магьосника
ПОЗВОЛЯВАМ СИ да направя подобен паралел и между двамата треньори, които помолих да позират за „Троян 21” преди мача и на което те с удоволствие откликнаха. Треньорът на гостите, с впечатляващ ръст, се беше изтупал в марков костюм, а нашият Лъчо Диков бе както и в делата си - скромен, в небрежно елегантен стил.

ОЩЕ НА НЯКОЛКО неща ми се иска да обърна внимание на читателите - тези, тук и по света, които следят представянето на отбора ни само от публикациите в печатното и електронното издание на Т21. А те са толкова много, че понякога се затруднявам да им отговарям по електронната си поща. „Чавдар” прави втори много силен сезон, бих казал - блестящ сезон, в момента оглавява класирането в „А” РБГ и в оставащия един мач (следващия кръг почиваме, а в последния гостуваме на „Академик” в Благоевград) ще се реши въпросът първи или втори ще бъдем. Има и вариант да сме на трето място, но това е най-малко вероятно. Каква е тайната на този невероятен бум? Когато преди мача попитах треньора на гостите Николай Господинов „Каква е логиката вашият отбор, провеждащ редовен учебно-тренировъчен процес със седем тренировки седмично, да пада от нашия, който има една, максимум две тренировки в пълен състав, другото е самоподготовка?”, той отговори: „Няма логика!?”. Ще се помъча да го опровергая и да докажа, че въпреки липсата на логика стават и такива чудеса. Но първо да проследим развоя на събитията в зала „Чавдар” тази неделя (29 март).

КАКТО отбелязах в началото, „Дунав” беше в много пълноводен състав - стартова петица със среден ръст над два метра. А нашият отбор беше лишен дори от услугите на капитана Ценко Наков (контузен) и започна в стартов състав Радослав Кочев (12 точки), Любомир Лилов (20 т.), Тодор Колев (13 т.), Денис Петков (3 т.) и Кристиян Кръстев (7 т.). В хода на мача се включиха и Христо Господинов (15 т.), Петър Христов (5 т.), Павлин Ганчев (4 т.), Здравко Христов (2 т.).

НО ОЩЕ ОТ ПЪРВИТЕ минути на срещата „Чавдар” бавно, методично и прецизно започна да точи водите на „Дунав” - най-вече с организирана интелигентна игра в нападение. Присъствието на спортния директор Любомир Лилов се чувстваше осезаемо, не само с най-многото реализирани точки за отбора, а най-вече с респекта, който вдъхваше на съотборници и противник - изключителен принос за крайния изход! Ради Кочев още при началния удар показа кой е и кой ще е властелинът във въздуха, а забивката му в края на първата част след извънземен скок дълго ще се помни. „Джобният Херкулес” Денис Петков почти неутрализира супер играча на гостите - черногореца Филип Самойлович, и дирижираше перфектно играта. Любимецът Тошката Колев върза на фльонга на няколко пъти русенските дългучи, наниза три бързи тройки и си свърши работата. Младокът Кристиян Кръстев започна малко колебливо, бих казал дори уплашено, но в хода на мача се окопити и даде своя принос. Христо Господинов изигра може би най-стойностния си мач с екипа на Троян - борбен, нахъсан и този път много разумен, но най-вече резултатен. Точно, полезно и ползотворно беше включването и на Пеци, Павлин и Здравко. С една дума - ОТБОР!; източващ методично водите на Дунав и в крайна сметка успял да го пресуши.
 
КАКВО наблюдавахме от другата страна на игрището - един отбор, дори не бих го нарекъл отбор, а сбор от играчи, с качества, но без облик, без идея, правещ най-неправилното нещо, което трябва да се прави на игрището. Просто съм изумен, че наблюдавах това безсилие и безидейност. Информирах се за условията, при които тренират, възнагражденията, които получават и знаете ли - нашите са просто едни гаврошовци в сравнение с тях. Е, как става така, че нелогичното понякога е логично? Ето част от отговора. На първо място, изтъквал съм го и преди – в Троян попаднахме на Треньор с главна буква, всеотдаен на любимия спорт, интересуващ се от новостите в тренировъчния процес, с невероятна способност да води мачовете. С ръка на сърцето признавам, че и след моите над 600 официални мача от различни първенства, такова ниво не съм достигал въпреки огромните ми усилия за усъвършенстване. В него просто е вродено, и му предстои голямо бъдеще. Обичам да пришивам прякори, за мен Лъчо е Магьосника. Във всичките мачове на „Чавдар” под негово ръководство, които съм наблюдавал, а най-подчертано в последния, той съумяваше да извлече максимума от всеки играч, да улови мига за смяна, да вземе прекъсване, точно когато трябва, да смени защитата и отборът да играе като отбор! Не бих искал да коментирам качествата на колегата му в „Дунав”, но съм шокиран; най-добрият им играч – Самойлович, ми промълви на излизане: „В стрес сме, под напрежение сме!”.

Публиката бе изпълнила маломерното троянско салонче с гордото име зала "Чавдар"
МАЧЪТ завърши 81:68 за нашите, в отделните части - 22:18, 16:14, 23:21, 20:15. Публиката, изпълнила до краен предел „залата”, дълго след края на тази паметна среща стоеше на крака и изпращаше с аплодисменти момчетата на „Чавдар”, които в продължение на час и половина истински я радваха с изявите си. Жалко, че следващата среща с тях тук ще бъде чак някъде през октомври. Айде, наш`те! 

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Генков както винаги с оригинален и цветист стил на писане.

Анонимен каза...

Извадка от централна медия : "Треньорът от БК "Чавдар"- Троян , Лъчезар Диков е номиниран за юношеския национален отбор. Следващият мач на "Чавдар" ще го води треньор от чужбина , най-вероятно Ацо Тодоров.

Анонимен каза...

БГ баскет казва друго:
http://bgbasket.com/new.php?id=51294

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |