Върнаха на Ловеч ловешките казарми

* Областният управител определи случилото се „като преломен момент в развитието на Ловеч” * Повод да напомним за пустеещите военни имоти в Троянско – в кв. „Ливадето” и в Шипково
Придобивка
Кметът Казанджиев току-що е получил символичния ключ
Речнта на министър Найденов, зад него е Милко Недялков
НА 1 АВГУСТ 2014 г. бившите казарми в Ловеч – атрактивният и доста обширен имот от 65 дка с 45 постройки в него и множество съоръжения, намиращ се буквално в сърцето на областния град, бе върнат на общината. Досега имотът бе държавен и от години местните власти правиха опити да си го вземат (деактуват в полза на общината).

СМЯНАТА на собствеността стана на официална церемония, на която военният министър в оставка Ангел Найденов връчи символичния ключ на казармите на ловешкия градоначалник Минчо Казанджиев. На събитието присъства и областният управител Милко Недялков, който има реална заслуга тази важна имотна придобивка да стане факт. „Теренът струва 5 млн. лв., но държавата го предоставя безвъзмездно, защото материалното отстъпва на намеренията да подкрепим усилията на местната и регионалната власт да създадат нещо ново и трайно“, каза в словото си министър Найденов. Г-н Недялков пък определи случващото се като „преломен момент в развитието на Ловеч”.

КАКВА ще е съдбата на новата ловешка имотна придобивка не е съвсем ясно, но големината и мястото й позволяват много. Разбираемо, в Ловеч се прокрадват и съмнения, че към имота има доста нечисти печалбарски апетити и е възможно резултатът да е по-различен от очаквания от ловчалии и не така общественополезен.

Кметът Михайлова постави въпроса за военните имоти в Троянско
СПОМЕНАВАМЕ тази „външна” ловешка новина по две главни причини. Първата е в „троянската връзка” – от 1890 г. до 1945 г. въпросните казарми на пъпа на Ловеч са дом на железния 34-ти пехотен Троянски полк, в който са служили нашите деди и който оставя диря в българската военна история с подвига си при Дойран през Първата световна война. Втората – за да напомним, че подобен казус с военни имоти, и то цели два, има и в Троян. При неотдавнашното изнесено заседание на кабинета Орешарски в Ловеч (10 май т.г.) министър Найденов отскочи и насам и тук кметът Донка Михайлова му постави въпроса за съдбата на два имота на военното ведомство в нашата община – в кв. „Ливадето” на входа на Троян откъм с. Орешак (неизползваната вече сграда и терен на троянското поделение) и в с. Шипково (огромната недостроена и пустееща от години военна база). Категоричен отговор не последва, но случилото се с ловешките казарми сочи пътя.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Ако срещнеш гладен комунист - нахрани го. Ако срещнеш жаден комунист - дай му вода. Ако срещнеш гол и бос комунист - облечи го и го обуй. Но никога, никога, никога не давай на комуниста власт, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. Народна мъдрост от периода след 1917 г.

Анонимен каза...

1-ви, за съжаление, простотията заедно с тъпотията ходи по хората.

Анонимен каза...

Олелеее, № 1 зацикли и само това си пише. №1, забравяш хапчетата. Пий редовно хапчето и се разрови из интернет белким намериш някоя друга народна мъдрост, защото тази ни втръсна.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |