На Голяма Богородица в Орешак

* Сред ВИП гостите за празника на Троянския манастир ще е Негово светейшество патриарх Неофит, очаква се и премиерът проф. Георги Близнашки * Коне и „Живите занаяти”
 в Националното изложение
Предстоящо
На Голяма Богородица в Орешак, начало на литийното шествие с чудотворната икона, 2010 г.
ОТ 14-ТИ до 17 август ще е тазгодишният Орешашки панаир, чиято кулминация е християнският празник Успение Богородично (15 август), наричан още Голяма Богородица и храмов празник на Троянския манастир. Хиляди поклонници от страната и чужбина по традиция се стичат тук на този свят ден – за да присъстват на литийното шествие с чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” от манастирските двери до недалечната местност Могилата, където според преданието преди повече от 400 години е бил даден знак свише за основаването на обителта, а днес е издигнат параклис (литийното шествие сега ще започне в 10:30 ч., а от 9:00 ч. е Светата Божествена литургия, която ще се води от патриарх Неофит, съобщиха от манастирската управа – бел. Т21). По наша информация тази година новият игумен дядо Сионий готви някои съществени нововъведения в ритуала, но дали ще е така, ще видим на 15-ти.

проф. Георги Близнашки
КАКТО обикновено за Голяма Богородица Троянският манастир очаква високи гости. Със сигурност още преди празника ще пристигне Негово светейшество българският патриарх Неофит, който преди години е бил част от троянското монашеско братство и който бе тук и миналата година. Очаква се на 15-ти в Орешак да бъде и новоназначеният министър-председател на България проф. Георги Близнашки.

ПРАЗНИКЪТ ще е и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – и тази година събитията тук ще са под мотото „Живите занаяти”, което подсказва, че същината ще бъдат демонстрационните занаятчийски ателиета (по грънчарство, тъкачество, дърворезба, иконопис). Любопитното е, че на 16-ти и 17-ти (събота и неделя) в НИХЗИ ще се проведе третото Национално изложение на коне, съпътствано и от демонстрация на старите занаяти кираджийство и керванджийство.

Т21

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Цитат: "Близнашки е написал следната резолюция в едно от писмата си до Висшата атестационна комисия срещу кандидат за защита на дисертация - "Религията и църковните ритуали са най-голямото зло за развитието на зрелия Социализъм".
Негови тогавашни колеги си припомниха, че един от прокламираните принципи на Близнашки бил, че религиозният мироглед е несъвместим с комунистическия морал."

Защо този отявлен антихрист ще скверни Храма Господен !

Анонимен каза...

Да се допускат в църквата хора като Близнашки, кметицата Дона и други разни болшевики, които по време на комунистическото робство водеха непремирима борба срещу вярата ни е светотатство и обида за хилядите мъченици загинали за вярата и свободата в болшевишките лагери на смъртта

Анонимен каза...

След като Минко Акимов се подвизаваше из манастира стиснал свещ и смирено кръстещ се...

Анонимен каза...

Извинявам се: "непримирима"

Анонимен каза...

Не ми се мисли какво шоу ще е тези няколко дни,спрямо пътната ситуация в троянско.

Анонимен каза...

2-ри, почти ме разплака!

Анонимен каза...

2-ри, майни ги тия, те и в джамия ще влезнат, ако им носи това някаква изгода, популярност, или ако партията нареди ;)

Анонимен каза...

2-ри, а за Минак трапчанския маймуняк и т.н. кво ще кажеш..........

Анонимен каза...

До осми: Щом е бил офицер от МВР-значи е верен на Партията... Друго какво да кажа... Истинските десиденти и антикомунисти никога не са били във властта и това всеки го знае.

Анонимен каза...

Олеее..вярно ли е,че е имало оркестър пред иконата????!!!!! и че до иконата е било мястото на донка Михайлова и Близнашкиииии????!! как може бе?! Нямам думи!! Срам...кич..простотия..срам!

Анонимен каза...

Какво си се разпищяло като приклещена коза?Вярно ли е,оле,оле ,и какво удължаваш накрая, жалко човече ?

Танас Дочоолу каза...

Ами 10-ти, това наистина е голям срам. А пост № 11-ти просто е -другарят 11-ти (някоя болшевишка отрепка, вероятно...)

Анонимен каза...

Ма май ти се привиждат разни неща ?

Анонимен каза...

Баба ми, Бог да я прости, не пропускаше лужба в Тр. манастир ни зиме ни лете. Тогава комунистите бълваха змии и гущери по такива като нея. Ако от Оня свят може да види, как комунистка-атеистка, от тези дето слухтяха кой се поддава на "опиума на народите" (според болшевишкият "бог" Карл Маркс -основател на най-кървавата идеология в света ,чиито жертви са над 200 милиона -невинни хора) ще се обърне в гроба!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |