Път към обичта

* Задавали ли сте си въпроса как бездомните кучета са попаднали на улицата? Или смятате, че те са дошли от гората?
Тема с продължение 
Темата за бездомните кучета в Троян и зареденото със страх писмо на нашата читателка Анита Радоева, публикувано наскоро (виж "Много ме е страх, ужасът е голям" ), предизвика ожесточени дебати в коментарната част в сайта ни (www.troyan21.com). Един от коментарите, който получихме и отделно по електронната поща с молба да бъде публикуван във вестника, ви представяме по-долу. Озаглавен е „Път към обичта”, негов автор са четири троянки и дава различна гледна точка по проблема - че вината не в кучетата, а в хората, и че там трябва да се търси решението. Т21

Голямото бяло куче редовно е край моста за "Елма"
УВАЖАЕМА г-жо Радоева, четем и препрочитаме за Вашия ужас от бездомните нещастници по улиците, които Ви причиняват страх. Задавали ли сте си въпроса как бездомните кучета са попаднали на улицата? Или смятате, че те са дошли от гората?
Много са въпросите, които ни вълнуват и се питаме дали не Ви е страх, когато покрай Вас профучават автомобили с неразрешена скорост или не зачитат предимството Ви на пешеходната пътека? Питаме се дали Ви боли, когато бездушни хора посягат на обществените цветя и ги отнасят в домовете си? А задавали ли сте си въпроса как се чувстват хората, които многократно са обирани?

ДЪЛГ на всяко семейство е да възпитава обич към беззащитните същества, а не омраза и агресивност към по-слабия. Нека се върнем към общоприетите добродетели, а не да храним чувството на злоба, нетърпимост и себелюбие. Какъв би бил светът без дървета, цветя и животни?! За жалост, днес няма място за обич към всичко това, което ни заобикаля.

Г-ЖО РАДОЕВА, голямото бяло куче***, което сте снимали за вестника, едва ли е избрало съдбата си на бездомно! Замислете се, г-жо Радоева, дали не си заслужаваме съдбата!
14 юни 2014 г., Троян

Н. Власкова, В. Миревска, 
Ц. Хаджиева, П. Трифонова

*** Бел. ред. Снимката на голямото бяло куче, излегнало се пред месарския магазин до моста за „Елма”, е на Т21. Актуална е и я направихме, за да илюстрираме материала на г-жа Радоева.

Още по темата:

40 коментара:

Път към носът каза...

Това някакво същество страдащо от четворна шизофрения ли е ?Пожелавам им/му скорошна среща с улично псе, от близо!

Анонимен каза...

Що за болен/болни мозъци биха отговорили по подобен начин на писмото?!...

Анонимен каза...

Когато "клетите" същества нахапят децата или внуците на въпросните госпожи, нека се успокояват с тия думи...

Анонимен каза...

Вазмотен сам от едностранчивото и тендензиозно представяне на действителноста от весник троян21, Настоявам да се снима и публикува и снимка на черно куче, такива има много. Чените кучета също имат права, макар да е все едно дали те ръфа черно или бело куче. Венсеремос!

Анонимен каза...

Поздравления за хората, написали това писмо! Те са добри хора! Лошите хора мразят кучета, котки, а мразят и хора! В този форум можеш да срещнеш много повече агресия, отколкото агресия има в бездомните кучета. Между другото и аз срещам бездомни кучета, но никога не са хапали нито мен, нито детето ми. Проблемът не е в кучетата, а в хората. И добре че някой го написа. Хайде сега, веднага започвайте да лаете по мен!

Анонимен каза...

Ей като вземете да сравнявате кучетата с внучетата си ,направо ми идва да ви разцелувам.

Анонимен каза...

Точно там е разковничето за решаване на проблема.Маркиране,чипиране ,паспортизиране или кавото и да е там на всяко куче ,НО като го намерят пуснато и безпризорно да сере,плаши или хапе хората по улиците да има начин да се открие собственика ,който да отнесе една солидна глоба ,а защо не и наказателна отговорност и нещата ще си дойдат на мястото.Всичко друго е безодговорност и бягане от проблема.Ако мислите ,че на запад в белите държави по друг начин са създали ред за всяко едно нещо,жестоко се лъжете.На нас ни се ще да сме като Европата ,ама ако може всеки да си прави каквото му е на душата без да носи каквато и да е отговорност за постъпките си.Е няма ка да стане тази работа.

Анонимен каза...

4-ти и 5-ти, а снимки на безпризорните копанари де ги хранят зад "Темира"-та на "Малкия пазар" не щеш ли, или сам/а/ ще провериш достоверноста. Разтворени врати почти по всяко време и песове обикалят навън-навътре като миндили из дюкяна и около него. Май има и някакви санитарни изисквания, ако не се лъжа, ама това вече е работа на ДВСК службата. А нещо за "хора" де започва от 3-4 часа сутрин нещо да кажеш?! А за Веса циганката де ги е повела 3 след нея и де покрай който магазин минат и обърнат кошовете, или като рови из гюмовете им разхвърля отпадъците по пътя да ядат, или това е редно само и само от измислената Ви любов към животните! Аман от лицемери и и измислени природозащитници!

Анонимен каза...

7-ми, ами върви и чипирай първо кучетата покрай Балабанския завой, само че незнам дали тебе няма да те чипират "братята", ама със сигурност ще те кастрират!

Анонимен каза...

Всяка сутрин минавам покрай магазина на Чолаците на път за работа, разминавам се със въпросното бяло куче и още 1-2 кучета, не се страхувам, защото по никакъв начин не са проявявали агресия, така че се движа абсолютно спокойно.

Анонимен каза...

Какви превръзки ползваш?

Анонимен каза...

Абе, троянци.... ! Наистина ли мислите, че бездомните животинки са ви проблема ? Едва ли.... Един мамин синковец , например, едва не уби жена и дете с бащиното си БМВ преди време, а вие сте му сложили образа на билдборд на пазара. Като пример за подражание... А после -кучетата ви виновни

Анонимен каза...

Кой живот е по-ценен на човек или куче?

Анонимен каза...

Ммм...да.Никой ли не разбра...ключовата думичка страх, или повечето хора са оперирани от това чувство!? Всички сме различни, но страхът е нещо трудно преодолимо....и моля да не бъркаме любовта и страхът.

Милко Станчев каза...

По-малоумен коментар на въпросното писмо няма как да има !
Г-жа Радоева никъде не обвинява кучетата! Никъде не казва, че не обича цветята! Как си направихте извода, че щом човек го е страх от три-четири налитащи кучета е себелюбив ?! Вие нейното писмо ли сте чели или нещо друго?
През уикенда си бях в Троян и седемгодишния ми син се изплаши от кучетата до Малкия пазар - и той ли храни "чувство на злоба, нетърпимост и себелюбие" ?
Изложената гледна точка не е "друга", а просто казва кой е виновен за тази ситуация, и определено виновен е човека.
P.S.: Г-жо Радоева, от утре нямате право да Ви е страх; я не бъдете злобна и себелюбива а оставете кучетата да Ви хапят както намерят за добре, нали затова има болница! Болката е същата, както при откъсване на цвете от площада. Ако след охапване се появи кръв, знайте, че това е плачът на откъснатото цвете а не Вашата кръв.
Миналата година един пенсионер умря в кв. Дървеница в София от ухапвания.... пардон, от откъсвания на теменужки.
И определено спазването на Закона за движение по пътищата е тясно свързано с проблема с бездомните кучета, което си е очевидно.

Анонимен каза...

Защо БГ е държавата с най-голям брой заразявания от кучешка тения в целия ЕС ? Тези животни разпространяват зарази и паразити. Вредят на здравето на хората пряко и индиректно, и мястото им не е на улицата. Тези животни трябва задължително да изчезнат от улиците. Определено виновни са хората, но поведението на хората се коригира не чрез апели, а чрез закони. 7-ми е казал много точно какво трябва да се случи по въпроса.

Анонимен каза...

Защо не се намерят приемни семейства и за уличните нещастници-кучетата? Така, или иначе се отпускат средства за приюти за кучета и т.н. Парите за тази цел да се дават на хора, готови да се грижат за тези кучета, храна и ветеринарно обслужване.
Живея извън България, и тук има много скитащи такива, но никога не съм чула за нападения към хора. Животните са маркирани, нахранени, обезпаразитени, разхождат се спокойно по улиците в териториите си, преминават само на зелен светофар, дружелюбни са, хората и туристите ги даряват, и с някоя милувка, пускат ги през лятото, когато е горещо в помещения с климатици.
И самата аз се страхувам от кучета, но това не ми пречи да ги обичам, като всяко живо създание.
Хора унищожават хора, хора унищожават животни, природа, децата си, самоунищожават се с наркотици, алкохол, тютюнопушене, високи и необмислени скорости и т.н. ИЗВОД-Няма по-голямо зло от човека!!! Кучетата са ни най-малкия проблем!!

Анонимен каза...

Н. Власкова, В. Миревска, Ц. Хаджиева, П. Трифонова - направете си частен приют за гюмаджийчета! И си ги любете, както щете! Но преди това, задължително вървете на психиатър, да ви промие тиквите.

Анонимен каза...

Педи време присъствах на следната ситуация-момчета от БКС искаха да приберат едни кучета от центъра пред тотото.Дъщерята на жената, която продаваше вестници вдигна такъв скандал и насъскваше животните срещу служителите на БКС. Питам, защо тези хора, които толкова обичат тези животни не си ги вземат в домовете, на село, в двора или на вилата?И нормално ли е, куче да живее в тотопункта на центъра вътре при служителката?Защо всички искате в Европа, а не правите като европейците?Аз не знам там да има бездомни кучета ПО ЦЕНТРОВЕТЕ на градовете.Нямям нищо против животните, имала съм У ДОМА три, но веднъж едни кучета уплашиха детето ми и след това се борих много време с последствията.Това не искам да го преживявам отново.

И. Ц. , 34 г. каза...

Нека всички, които са толкова влюбени в кучетата да дойдат всяка сутрин до ОДЗ "Мир" да видят каква глутница от 5-6 кучета има пред входа на ОДЗ-то и вече се спускат и по децатаа, д ане говорим за болестите (по-нагоре вече беше споменато на кое място сме в Европа по кучешка тения), кърлежи, бълхи, мръсотията след тях. Обаждали сме се на приюта да дойдат да ги приберат и да ги пратят в кучешкия рай, но те дори не ги кастрират като ги вземат. След 2 дни пак са на същото място. Говорим с други родители и най-вероятно сами ще се заемем с унищожаването на тези гадини, защото ДЕЦАТА ни са по-важни от тази долна пасмина - глутница!

Анонимен каза...

Тя дъщерята на жената беше завъдила по стълбите на блока котки и кучета, с всички екстри, воня, екскременти... Сега като си идват от Британия им е все мръсно, нищо че пак те цапат най-много. Бог да дава здраве на кралицата, че ни отърва от такива мутанти, цялото им семейство сега сее чистота и ред там. Боже, пази Кралицата!!!

Анонимен каза...

Какво значение има, откъде са попаднали кучетата на улицата, след като хапят! Може би хора са виновни за това, че кучето е на улицата, ама това не значи, че трябва да ги оставим да изпоядат хората.
Уважаеми госпожи, написали сте абсурдни безсмислици!

Анонимен каза...

Абе това е животно бе, можеш ли да му кажеш "Сега хапи", "Сега недей". Вие малоумни ли сте??? Разбира се, че ние сме си виновни. Какво се обръщате към тези кучета, все едно те правят лошотиите с ясното си съзнание и сякаш са като хората и ще разберат. И кое, за Бога, от писмото на тези четири жени не разбрахте??? Да, нещастни за животинки, да не би да си мислите, че сами са си избрали съдбата на ежедневно гладни, мръсни, на живот на улицата и студа? Кой не иска внимание? Няма таков същество в природата. ПРОБЛЕМЪТ СИ Е НАШ И СПРЕТЕ ДА ПРЕХВЪРЛЯТЕ ТОПКАТА ВЪРХУ НЯКАКВО ЖИВОТНО, ЗА КОЕТО ОТГОВАРЯТЕ ВИЕ, ВАШИЯТ КМЕТ, ВАШИТЕ ОБЩИНСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ВАШАТА ДЪРЖАВА!

Анонимен каза...

Питам авторката на материала "път към обичта":Защо кучетата в България създават проблеми, а на запад няма такива по улиците? Каква е разликата и как е решен проблема там? Ние най-бедните, сме най- големите хуманисти ли, плащайки за нещо което няма решение и проблемите не само че не се решават а се задълбочават?Къде са приоритетите? И на мен ми е жал за това голямо бяло куче, но също така ми е жал и за хапаните, разкъсаните и убити хора. Решението на запад е намерено, просто трябва да го приложим. Може би ще има ужасен край, но е по-доброто от ужас безкрай.

Анонимен каза...

Искaм снимкa нa тези жени,които пишaт тaзи стaтия.Снимкaтa ми трябвa зa дa могa кaто ги срещнa нa улицaтa дa се прaвя, че ги нямa.Aз лично съм обиден от тяхнaтa дупликa! Нечовешко унижение, което ме рaзтройвa!!! Съжaлявaм,че имa тaкивa хорa в нaшето общество.

Анонимен каза...

Втрещена съм от писмото по-горе с автори Н. Власкова, В. Миревска, Ц. Хаджиева и П. Трифонова!!!
Разбира се, че не са виновни животните и никой не твърди това, включително и Анита Радоева. Аз също не съм виновна, че ме е страх, както и госпожа Радоева и много други, от разхождащите се по улиците на града ни безстопанствени кучета. Но аз имам права да изисквам от отговорните хора и институции, тези кучета да бъдат прибрани в приют и да бъде положена грижа за тях, а не да всяват страх у нас и децата ни и ние да се превръщаме в жертви.
Не ме разбирайте погрешно, не мразя животните, но считам, че имам правото да се движа свободно и спокойно по улиците на града.
Що се отнася до другите нарушения и престъпления - техните автори също следва да бъдат установявани и наказвани разбира се!!!

Анонимен каза...

сигурно и тия четирите Убавици са си пусали кучетата навън ама сега "лаят".

Анонимен каза...

Това е едно същество страдащо от множествена шизофрения!

Анонимен каза...

Имам едно предложение - напоследък има и много бездомни.....змии. Моля, като тръгвате за работа носете си по паничка мляко и ги оставяйте на подходящите според вас места. Носят се слухове, че има и по центъра. Като сте природозащитници защитавайте всички гадове.

Анонимен каза...

Добре че има ловци в Троян и още тук-там от един жълт прах, иначе кучетата да са 10 пъти повече. Който го е грижа, да си ги вземе у тях! Бездомните до 1 година ще бъдат ликвидирани със сигурност!

Анонимен каза...

Има и епидемия от скарлатина! Разбира се засегнатите са малки деца. Каква е хигиената в детските градини и училища? Защо толкова епидемии-шарка, скарлатина, ларингит, ангина и още, и още!

Анонимен каза...

Скъпи дами,

Хората са по-важни от кучетата. Проумейте го.

Анонимен каза...

Всички с отровени души е най-добре да не пишат повече тук. Ясно е, че лоши хора бол ... по ред причини - безпаричие, грижа за насъщния ... оскотяване. Затова им пречат кучетата. Подкрепям четирите госпожи, които са дали смислен отговор на Радоева.

Анонимен каза...

Подкрепям всяко улично псе,което утре ти се нахвърли!

Анонимен каза...

Туй че с кучетата няма оправия,няма, ама и с на Снежана Мичева от хотела отходните води де текат в парка хептен няма! Тая шахта долу в парка няма ли кой да я почисти бе аланкооловци общински?!...

Анонимен каза...

33-и, то така и така подкрепяш, що ли не дойдеш да ми подкрепиш и набора бе?!

Анонимен каза...

Скъпи дами,
Хората са по-важни от кучетата. Проумейте го.

хахахаах, така си мислиш само ти! Природата може да каже съвсем друго нещо. И моля, скрийте си комплексите за величие на тая Земя - защото далеч човекът не е най-великият, жалко, че трябва да стане земетресени, потоп и пр., за да го осъзнае меркантилната ви главица!

Анонимен каза...

Хубаво е да има по-малко проблеми, включително и с бездомни кучета. Сигурно има добри практики по света в тази посока. Уплашила се е госпожата, защо я упреквате. Авторките на коментара са имали нещо предвид. Трябва ли да се обиждаме един друг. Разделяй и владей ли е мечтата ни?

Анонимен каза...

Браво, 37-ми. Само това е начинът хората да разберат, че не са най-великото творение на природата. А колкото до 36-ти - ми то няма подкрепяне твоя набор вероятно, щом се слагаш къде ли не :D :D :D . Разсмя ме истински

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |