105 бона глоба за „Нетуоркс” по жалба на „Скайнет”

* Санкцията е за нелоялна конкуренция и е наложена от КЗК, потърпевшите обжалват * Конкретната причина – листовката с надпис „За да не бъдете прецакани КОФТИ СПРИНТирайте към офиса на НЕТУОРКС”
Сблъсъци
инж. Васил Радойчевски
НА СВОЕ заседание на 14 май т.г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши един троянски спор и отсъди в полза на ищеца „Скайнет” ООД (доставчика на интернет и кабелна телевизия, познат и като „Оптиспринт”, който е на троянския пазар от 1994 г.) срещу конкурента „Нетуоркс – България” ООД (навлязъл в Троян преди две години).

СПОРЕД решението на КЗК (реш. № 639/14 май 2014 г.) „Нетуоркс – България” ООД и съдружната му фирма „Норделинк – България” ООД трябва да заплатят глоба от общо 105 хил. лв. (представляващо 1% от нетните им продажби за 2013 г.), която отива в полза на държавата и трябва да се внесе по сметка на КЗК. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) и потърпевшите заявиха пред Т21 че ще обжалват – пред 3-членен състав на ВАС, а ако се наложи и пред по-висшата 5-членна инстанция.

КОНКРЕТНАТА причина за иска пред КЗК е една рекламна брошура на „Нетуоркс – България” ООД, разпространявана в Троян и района, в която клиентите са призовавани: „За да не бъдете прецакани КОФТИ СПРИНТирайте към офиса на НЕТУОРКС” (курсивът е на авторите). Очевидно е, че във въпросната реклама, разпространявана в рамките на около месец в периода август/септември 2013 г., има подигравателно и обидно отношение към конкурента (с езиковия паралел „Опти Спринт” – „Кофти Спринт”); и че тези действия, каквото е и становището на КЗК, изпълняват фактическия състав за „увреждане на доброто име на конкурента” на чл. 30 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Ищецът („Скайнет” ООД) твърди също, че има списък на свои абонати, които в резултат на споменатата негативна реклама са преминали към конкурентния доставчик на телевизия и интернет („Нетуоркс – България” ООД). В иска на „Скайнет” ООД е посочен и друг, според тях, факт на нелоялна конкуренция – съпоставка на сходни услуги на конкурентни фирми, водещи до загуби на едната за сметка на другата (чл. 34 от ЗЗК).

Спорната брошура, предизвикала иска пред КЗК
ИМА СПОР и за марката „Оптиспринт”, която в края на 2013 г. е регистрирана в патентното ведомство от „Нетуоркс – България” ООД; и уличените в нелоялна конкуренция отхвърлят възможността за обидно заиграване с името („Кофти Спринт” – „Опти Спринт”), тъй като няма как да действат срещу самите себе си. От „Скайнет” ООД обаче доказват, че от 2002 г. предлагат кабелна телевизия под търговската марка „Спринт”, а от 2004 г. – и интернет под търговската марка „Оптиспринт”; за което са представили доказателства – рекламни брошури, листовки, календари, рекламни предмети, включително вестникарски реклами в местните вестници „Троянски глас” и „Троян 21”. В своя защита от „Нетуоркс – България” ООД пък дават мненията на седем клиенти от Троян, отказали се от услугите на „Скайнет” ООД; всички те твърдят, че са предпочели конкурентния доставчик на кабелна телевизия и интернет („Нетуоркс – България” ООД) заради по-добрите условия и не са получавали и не са повлияни от злепоставяща информация.

СЛЕД КАТО стана ясно, че КЗК е уважила иска на „Скайнет” ООД и глобява „Нетуоркс – България” ООД, изпълнителният директор на фирмата ищец инж. Васил Радойчевски даде пресконференция за троянските медии. На която бяха изнесени и други данни за нелоялна конкуренция от страна на новия троянски доставчик на телевизия и интернет – рязане на кабели при прехвърляне на абонати, кражба на телевизионен сигнал след спирането на сигнала им на 7 май т. г., дъмпингови цени, постигнати вероятно чрез неплащане на авторските права за някои тв програми, строителни нарушения. Г-н Радойчевски изрази нескрито задоволство от решението на КЗК и от това, че „на национално ниво нещата се случват, въпреки че на местно ниво са много трудни”. Но все пак заяви увереност, че съвместната работа на този „общ малък пазар”, какъвто е троянският, ще продължи в коректна посока. 

„РЕШЕНИЕТО на КЗК не е влязло в сила и ще бъде обжалвано на две висшестоящи инстанции. А относно размера на наложената за момента санкция - за съжаление фискалната политика на държавата е насочена към налагане на завишени глоби и санкции с оглед недостига в държавния бюджет и настоящата санкция е ярък пример за това”, коментира пред Т21 юрисконсултът на „Нетуоркс – България” ООД Андрей Желязков. Г-н Желязков подчерта също, че собственик на правата върху търговската марка „Оптиспринт” е само „Нетуоркс – България” ООД и че „към настоящия момент „Скайнет” ООД ползват без правно основание тази марка”.

Генадий Маринов

Още по темата:

34 коментара:

Анонимен каза...

А пък въпросната телевизия,изобщо не е опасала града с кабелаци!Тотално незаконно при това!

Анонимен каза...

Кофтиспринт и те ще го набарат, тъй като те не са цвете за мирисане и за всяко прасе си идва коледа.

Николай каза...

Даже и да падне глобата (изцяло или частично) на по-горна инстанция, пак ще има възпитателен ефект това решение - подобен селски креатив заслужава да се тъпче навсякъде, където се пръкне. Не защото е заигравка с другата компания (има великолепни световни марки с подобни реклами и потърпевшите даже се забавляват с тях), а просто защото е неграмотна във всеки смисъл. Даже като се започне от спелването на претенциозното име на български.

Анонимен каза...

Че е подвеждaщa и нелоялнa конкуренция е видимо дори и зa тези, които не сa учили във ВУЗ - Интелектуaлнa собственост. Мaркетинговият специaлист, който е създaл флaерa сигурно сегa се чуди кaк дa се обоснове пред нaчaлниците си.Може дa сме кaто село, но и тук имa някaкви общоприети прaвилa, нaли?

Анонимен каза...

Да не се пропуска момента че някой реже кабели на абонати преминали към новия доставчик.Дали това е ей така случайно?

Анонимен каза...

Щом Булсатком стъпят с интернет в Троян, кофти спринт ги пиши бегали.

Анонимен каза...

Крайно време някой да направи нещо по въпроса. Те сами си бъркаха по дупките, сега почнаха и по законов ред. А булсата докато видят интернета има ехеееееееееееееееее.... ехее за това се приказва от няколко години (4-5). ;)

Анонимен каза...

...реклами в местните (м)естници „Троянски глас” и „Троян 21”....
Тука някой нещо е искал да напише...

troyan21 каза...

До №8: хахаха Благодарим, наблюдателни читателю, поправихме, интересен лапсус, нали?

Анонимен каза...

"Оптиспринт" ,да си оправи мрежата по селата, че вече ми писна да се обаждам всяка седмица за неуредиците им и за лошото качество на услугите им.
Най -добре ще бъде да пиша до комисията на потребителите, да ги видя тогава дали ще си подобрят услугите или ще гледат другите какво правят.

Анонимен каза...

Не че Опти-то са много свестни, ама тая гнусна реклама е пълна простащина. Хак им е!

Анонимен каза...

А защо "Оптиспринт" не въведат заплащане по електронен път?
Дали отговора няма да бъде интересен за НАП?

Анонимен каза...

"Оптиспринт" има много да се учи. Когато беше шеф г-н Чавдаров нещата вървяха по добре и нямахме някой проблеми ние потребителите. Днес редовно качеството на телевизията е под всякаква критика. Губят се канали, а плаща ме си като попови. А за интернета да не говорим по път може би е спрял да си почини. Ту го има ту го няма. Преди години имаше игри по автогарите " за едно топче, ту го има, ту го няма" Кака е нашета кабелна оптиспринт. но ако сме честни всички други които са града са почти на същото качество. Ни ние обикновените люди сме виновни, че си мълчим и плащаме. Не е виновен, че яде Хасан баница, а е виновен този който му я дава. Нека се замислим и да търсим правата си.

Анонимен каза...

Хасане, ти ли си бе ?

Анонимен каза...

Оптито са свикнали да са монополисти от толкова години и си правят каквото си искат с таксите и качеството. Знаят какво да кажат - че другите не плащали авторски права за някои канали и затова им били по-ниски таксите ... Но истината е, че не им се иска да делят с други "общия малък пазар". И Нетуоркс не са прави да се гаврят така с името на колегите си. Доста е грозно. По този въпрос няма спор. Нека компетентните органи да решат случая и фирмите, вместо да се занимават с интриги, да вземат да си подобрят услугите и да оставят клиентите сами да преценят кого да предпочетат :)

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/category/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/
много важна информация!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8/%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%86%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D0%BB-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%B0/
Ето тук е важната информация за ТрояН !!!!!!

Анонимен каза...

Туй нещо общината де, мисли ли да вземе и да изпрати работници да окосят общинските терени най после??! Ей, общински терен /поне по кадастър/ до у-ще."Св. Св.Кирил и Методий", пък и самия двор, то джунгла и не змии, ами тигри да ловиш!

Васил Радойчевски каза...

Уважаеми 12, плащанията на всички услуги на Скайнет ООД (популярно в Троян като Оптиспринт) по електронен път са възможни чрез системата e-Pay. Те могат да бъдат извършени от новата ни фирмена страница www.sprint-bg.net. За целта е необходимо да изберете населеното място, в което сте абонат и да кликнете върху "Моят профил".

Анонимен каза...

Да не се занимават с глупости, а да кажат защо нощем след 11 спират интернета на хората? Нощем хора в нета няма ли? Това да не е баба им с кравите от преди 100 години??? Не сме толкова задръстени та да не виждаме и не разбираме.... Платили сме си и за дневен и за нощен нет и не те определят кога ще го ползваме?! ... оптиспринт...

Анонимен каза...

аз съм от вчера 10.06. с новата придобивка от русенската фирма.от троянската кабелна се отказах преди 10години.а от интернета на виваком преди дни.като цяло знам че тази фирма е доста добра в Русе и други региони.дори чувам че са навлезли и в Букурещ.в Русе откъдето е жена ми ползваме услугите им от 7-8 години и сме много доволни

Анонимен каза...

Само в България могат да те глобят като кажеш истината.Не може все да си мълчим.Браво на NetWorx!!!!

Анонимен каза...

NetWorx те са номер 1. Аз сам един от парвите им потребители,и за сега сам без забележки.

Анонимен каза...

Оптиспринт, какво си мислите , че като толкова години ви плащаме по 33 лева и сте монополисти ви беше добре да се подигравате с хората, примирете се вече, че имате конкуренция и хората вече масово се отказват от вас - има защо, все пак 21 век сме и трябва да имаме избор къде да отидем и да се откажем от вас.

Анонимен каза...

Г-н Радойчевски,
Искаме касата Ви да работи до по късно вечер, например до 19.00ч. и да работи в събота поне от 10.00 до 16.00ч. Работим на смени, други работят по селата. Когато сме вече в града касата Ви е затворила и не можем да си платим. А това последния работен ден да работи да обяд е най-голямата глумост. Може да оставате дежурни на каса и тя да има друго работно време. Също така когато има много празнични-почивни дни е хубаво да работи касата в някои от тях. Искаме да си плащаме, а ние не можем. Затова направете разумно работно време.

mondeshka каза...

Оптито ги разкарах преди години сега място не си намират, защото конкуренцията е по-добра във всяко едно отношение и като цени и като качаство.

Анонимен каза...

И играят мърсни номерца,както топнаха Дачко,сега и другите конкуренти!

Анонимен каза...

Смених Кофтито с Networx и съм много, много доволна от качестово. Служителите и съпорта са невероятни - светлинни години пред тези от Спринт-а... На Networx това и онова им било незаконно... щото на Спринт-а всичко е законно, нали?!?

Анонимен каза...

Кофтито скоро сигурно и те ще го набарат кофти.

Анонимен каза...

от №12
Уважаеми г-н Радойчевски до месец март тази година тази опция не бе възможна и основната причина за да за губите клиент(т.е. мен).Съжалявам, че не знаех ,но честно казано вече и не ме интересува.
Както виждам и други коментари по горе на хората им е трудно да се вместят в работното време на касата Ви,която за тогава(до март) бе единствения начин за разплащане за услугите предлагани от Скайнет.
Да похваля и новия ми доставчик Networx,че скоростта на интернета е два пъти по висока от тази която получавах от Вас при същата обявена скорост.
Пожелавам Ви успех съветвам да бъдете по коректни с клиентите ,че някой ден ако ни устроят и Вашите условия може да се върнем към познатата ни кабелна телевизия Оптиспринт.
Все пак пазара е конкуренция и тя е в полза най-вече на ПОТРЕБИТЕЛЯ.

Анонимен каза...

Така трябва. Нощем хората на нетуоркс ще режат кабели на оптито, а хората на опти ще кълцат кабели на русенците.
И без това с тези купища кабели туруян изглежда ужаааасно.
Провиснали кабели на чез, ситинет(вече опти), нетуоркса, радиоточки и разни други. Грозна работа. Повечето неща трябва да се вкарат под земята.
Няма да станат по-добри доставчиците, но поне ще е малко
по-красиво и приятно.
Така се губят и туристи - идват шопи да избягат от ежедневието и да разпуснат и виждат грозна селска картинка.

Анонимен каза...

Е ти кво искаш да виждат тия шопи бе,Елисейските полета ли,щото са големи естете и всички трябва да им прайм ихтибар.Мани се от тук,ти перна два шамаре.

rosirosi664 каза...

Нека се развива бизнеса,но да се спазват законите! Градът ни е в мрежа от кабели,всеки си поставя пилони,където си поиска.ЧЕЗ също! Има законов ред ,който трябва да се спазва-проект в Общината(дори за един пилон),одобрение или не и така нататък...Общината по закон няма право да издава разрешение за въздушни кабели,всичко трябва да е подземно...И да има одобрен проект,фирмата е длъжна сама да възстанови тротоари и пътни настилки! Троянци трябва да си знаят правата и да не се бесят на кабели!:)

rosirosi664 каза...


Операторите и Общината биха ръката - кабелите под земята

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |