На 24 май в Троян

* Слънце, дефиле, много хора, настроение, знамена, усмивки
 * „Оръжие, много по-силно от реалния меч”, нарече българската азбука кметът Михайлова * Връчиха годишните награди
 за образование и култура
Върви, народе възродени!
ХУБАВО! Много хора, слънце, настроение, знамена и усмивки. Такъв бе тазгодишният 24 май в Троян. И едно дълго празнично дефиле/манифестация с иконата на братята просветители св. св. Кирил и Методий най-отпред; под звуците на великия български химн „Върви, народе възродени”, изпълняван на живо от представителния Общински младежки духов оркестър на маестро Илиян Тодоров и с разветите знамена на България и на Троян с герба на града, носени от прелестните троянски момичета от мажоретния състав на Елеонора Петковска.

ТРАДИЦИЯТА с дефилето, прекъсната заради политизацията и „накъртването” от соцвремената и възродена в Троян през 2011 г., отново бе същината на празника – и радваше както манифестиращите (ученици, учители и представители на културните институции и спортните клубове в града), така и шпалира от публика, млади и стари, сред тях и немалко нашенци, живеещи другаде, но дошли си специално за този празник. Любопитно бе, че сред троянските манифестиращи, в групата на СОУ „Св. Климент Охридски”, имаше и германци – двайсетина ученици и двама преподаватели от Елванген, побратимения на Троян немски град в провинция Баден Вюртенберг, в който между 870 г. и 873 г. е бил заточен св. Методий, а от 1970 г. през м. май се организират празненства в чест на славянския духовник и просветител (миналата година на тези празненства кметът на Елванген Карл Хилзенбек и троянският му колега Донка Михайлова подписаха договор за побратимяване на нашите два града – бел. Т21). Както бе и миналата година, след дефилето манифестиращите се подредиха на централния площад, пред откритата сцена, където се случиха две важни неща. Най-напред кметът г-жа Михайлова поздрави троянци с празника, а след това бяха връчени годишните награди за заслуги в образованието и културата.

„ПРАЗНИК на едно  велико славянско дело – многоцветно, буйно и жизнено като самата пролет. Празник, събрал в себе си духовните въжделения на българския народ за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Той ни спомня за онази 1300-годишна България, която не само прегърна като свое делото на светите Кирил и Методий, но му даде и духовен път, по който това дело да върви и да оставя следи в общата духовна просвета не само в България и славянството, но и на цялото човечество. Дело, съхранило духа ни, целостта ни, вярата ни”, започна празничното си слово кметът на Троян, като специално се обърна към учителите, учениците и хората на изкуството и културата. 

Г-ЖА МИХАЙЛОВА оцени българската азбука като „оръжие, много по-силно от реалния меч” и че в дългите години на робството „когато всичко изглеждаше загубено, и когато изглеждаше, че българският народ ще изчезне като етническа категория, все се намираше някой монах, който сврян в една тъмна килия, на светлината на свещи, с букви написваше, да речем „История славянобългарска”. Градоначалникът отбеляза и два важни факта – че честването на св. св. Кирил и Методий е най-дългогодишният български празник, вече с над 200-годишна история; и че на нашата българска азбука (кирилицата) днес пишат и четат над 250 милиона души по света.

МНОГО тържествена бе церемонията по награждаването на носителите на годишните награди за постижения в образованието и културата – съответно Иванка Миткова, директор на ОУ „Васил Левски” в с. Борима, и музикалната педагожка Мариета Жекова, ръководител на студия „Гласове” и на вокална група „Гласчета”. След като получиха грамотите и наградите си, лауреатите благодариха за признанието – г-жа Миткова заяви, че приема отличието и като награда за своето училище, което наскоро отбеляза 130-годишния си юбилей, а г-жа Жекова похвали децата на Троян, дарени от Бога с толкова много музикален талант, който тя има мисията да открива и развива.

ПРАЗНИКЪТ продължи с откриването на една великолепна изложба на открито, на централния площад (пред паметника на ген. Павел Карцов), кръстена „Троянската гимназия”; фотографии и документи, представящи три юбилея на днешното най-голямо троянско училище СОУ „Васил Левски” (Троянската гимназия) – 75 години от завършването на първия троянски гимназиален випуск, 70 години откакто Троянската гимназия носи името на Васил Левски и 50 години от построяването на сегашната сграда на училището. Изложбата бе открита от директорката на СОУ „Васил Левски” Розалина Русенова, която не пропусна да похвали партньорите при подготовката на събитието – троянското дизайнерско студио „Арт студио БМ” на Богдан Дочев.

ОФИЦИАЛНАТА част приключи с традиционния коктейл на кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Ангел Балев за дейци на образованието, културата и спорта (на открито в дворчето пред сградата на Общината). И тук градоначалникът приветства тези „толкова важни за Троян хора”, като не пропусна да нареди сред тях представителите на медиите. Сред присъстващите на коктейла бе и големият шампион на Троян и национална спортна гордост Станимир Беломъжев.

Т21

15 коментара:

Анонимен каза...

Липсват само плакатите с ликовете на Георги Димитров и Тодор Живков. Слава на Донка,слава на БКП!

Анонимен каза...

http://www.lostbulgaria.com/?p=1075

българин да се наричам каза...

http://www.lostbulgaria.com/?p=5728

българин да се наричам каза...

http://www.lostbulgaria.com/?p=5727

българин да се наричам каза...

http://www.lostbulgaria.com/?p=5726

българин да се наричам каза...

http://www.lostbulgaria.com/?p=5251

Анонимен каза...

Отдавна не бях виждал толкова усмивки в Троян. Най-хубавото е, че децата ни го усетиха със сърцата си.

Анонимен каза...

Най-добре организирания 24 май от години. Още нося настоение от него.

Анонимен каза...

След някоя и друга година ще усетят с джобовете си мизерията в която живеят, и сърцата им ще заговорят...

Анонимен каза...

Според ИБ на БСП Троян, 24 Май е празник и на колоездачи,ритнитопковци,борци,джудисти и самбисти! Все радетели на славянската писменост !Да живей масовката!

Анонимен каза...

Как да откажат като получават парички за клубовете-а масовия спорт за деца пие студена вода ,ако има такава!!

Анонимен каза...

Ооо мой роден гр. Троян...мая малка жалка Северна Корейо. Тук живота никога не спира, народа гладно моли за храна и работа, а великите диктатори позират и яростно властта подпират. Ех, роден мой градец, защо ли място в теб не намирам аз за мен ? Защо така живота промени се ?

Анонимен каза...

"ОФИЦИАЛНАТА част приключи с традиционния коктейл на кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Ангел Балев за дейци на ..."

Разбирай,че тюфлека Балев едвам е изчакал да се добара до чашката, и да се напомпа как си знае. Чудно ми е как Колю е окрякал толкоз време тавряз.Няма начин да не е каширал някоя половинка по джобовете...Т.е. плащаме данъци, та Дона Кашпата и Ангел Шопарев да угояват с нашите пари!

Анонимен каза...

Едно нa AнчУ Бaлев не могa дa му отрекa.Товa е единствения тенесист, който игрaе от място или с минимaлни движения, товa от другa стрaнa обяснявa, зaщо хем спортист, хем дебел и със шкемюе'!

Анонимен каза...

Ми нали ако се изсили тая маса,едно,че ще стане землетресение,и второ,че няма спиране.Вземе да се пльосне, всите ваеводи ни мой го дигнат !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |