Марин Ичев: Изпускаме децата на Троян!

* „Какво става с обществените възпитатели към Община Троян? Къде са педагогическите съветници на училищата?” * Решенията са съвместни и трябва да ги търсим с общи усилия
Тема с продължение
гл. инсп. Марин Ичев
„ОТНОВО много неприятна тенденция!” С тези думи шефът на РУП – Троян гл. инсп. Марин Ичев започна разясненията си пред Общинския съвет във връзка с детската престъпност през изтеклата 2013 г. (сесията на 27 февруари). „Двойно са се увеличили преписките на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (ОбКБППМН), която се захранва основно с информация от полицията – по-тежките случаи ги пращаме към прокуратурата и оттам отиват в комисията, но при всички случаи информацията първо постъпва при нас. С 60% са се увеличили и малолетните и непълнолетните, които са преминали през Детската педагогическа стая за извършени противообществени прояви. Не всичко, което се регистрира, е престъпление, тъй като мололетните не носят наказателна отговорност, но увеличенията са наистина стряскащи”, конкретизира полицейският шеф.

НАТАТЪК тонът на г-н Ичев стана още по-рязък, а казаното буди основателна тревога. „Аз лесно можех да извадя някакви други цифри – заяви полицай №1 на Троян, - които да покажат колко добре се работи тук по детската престъпност. Но никога не съм си позволявал подобно нещо – защото за да се реши един проблем, трябва да се сблъскаме с него и да търсим оптималните варианти”.

ПОСЛЕДВА серия от нелицеприятни въпроси, които показваха едно – че различните структури, занимаващи се с детската престъпност в община Троян, не работят както трябва. Ето и въпросите, поставени ребром от шефа на РУП – Троян: „Какво става с обществените възпитатели към Община Троян? Къде работят те? С какви деца се срещат? Какво се случва на тези срещи, къде е получената информация? Имат ли кабинет, където да разговарят с децата – аз чувам, че няма такъв кабинет. Къде са педагогическите съветници на училищата? Едно от големите училища в общината няма педагогически съветник – в СОУ „Св. Климент Охридски” педагогическият съветник стана директор (научихме, че малко след овакантяването на мястото – от 5 февруари, началото на втория срок, във въпросното училище е бил назначен педагогически съветник с трудов договор до края на настоящата учебна година – бел. Т21), а в Професионалната гимназия нямат такъв, макар че там имаме доста работа. Къде са сигналите, които отправих в миналогодишния отчет към ОбКБППМН? Тогава поисках среща с директорите на училища, направихме две такива срещи; след втората имаше някакво раздвижване – оказа се, че има ученици с по 300-400 неизвинени отсътвия, без да бъдем сигнализирани за това!!! Впоследствие стана ясно, че част от тези ученици са извършители на множество кражби от частни домове и магазини. Задавам тези въпроси и смятам, че има много какво да направим”.

СЛЕД ТОВА бяха назовани конкретни проблеми в борбата с детската престъпност, по същия начин – директно, без заобикалки и излишна деликатност. Единият от проблемите: „Трябва ни спешно кабинет. Отпусната ни е стая, която обаче не може да се използва за работа с децата – използва се за пушалня. Трябва да има кабинет към Детска педагогическа стая, в който и възпитателите да провеждат своите срещи, но този кабинет трябва да е извън полицията. Не може едно малолетно лице да го водим в полицията за разпит, независимо, че е с родител; полицията не е място за работа с такива лица, въпреки че са извършили противообществени прояви”.

ДРУГ ПРОБЛЕМ е контролът в питейните заведения. „Усилили сме контрола в питейните заведения в пъти – от 2 акта, написани на родители, затова че децата им са засечени пуснати безконтролно след 22:00 ч., сега актовете са 28, като на поне още толкова сме написали полицейски предупреждения, тъй като не всяко семейство/родител може да плати такава глоба. Съобразяваме се с това и винаги при първо нарушение се пише предупреждение, въпреки това за годината, както казах, имаме издадени 28 акта”.

В КРАЯ гл. инсп. Ичев подсказа къде трябва да се търси решението. „Аз не казвам, че ние (полицията) сме направили всичко, което трябва да се направи, ние не бягаме от отговорност. Но решенията на тези проблеми са съвместни и трябва да ги търсим с общи усилия. Защото изпускаме децата на Троян! Контролът в семейството липсва или е занижен, някои родители просто се вижда, че не могат да се справят. В училище не се осъществява необходимият контрол. И пак ще подчертая – основният проблем е, че не постъпва изпреварваща информация. Там е разковничето – да създадем система и процедура, чрез която още в зародиш да се блокират такива прояви”.    

(следва)

Т21

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Ичев твоето е глас в пустиня. Никой не иска да те чуе, нито законодателят, нито кметовете на общини, нито от министерството на образованието. Защо законодателят т.е. баш държавата не иска да промени законите-защото е в интерес на партиите да контролират и обогатяват финансово от разпространението на наркотиците. Защо не работят структорите на министерството на образованието по места-психолози, педагози и разни други-защото никой не им търси отговорност. Защо кметовете на общини не ги интересува-защото имат достатъчни грижи с обществени поръчки/трябва да се краде/.във всички сфери-строителство, образование, хуманитарна политика.Прави ти чест Ичев, че поставяш този изключително важен проблем, но ще се сблъскаш с бетонна стена на мълчание.Жалко, много жалко за това бъдещо поколение, което ще деградира пред "незаинтересования" поглед на алчните ни политици.

Анонимен каза...

Вие хубаво ще оправите децата на Троян .. ами с убийствата какво ще правите.Тука скорошното убийство/самоубийство на жената скочила/бутната от 5-тия етаж,така ли ще остане? Защо не започнете да разследвате ? Надали един човек с чист мозък ще скочи от 5-тия етаж без причинно ? Вземете се в ръце. Потресена съм от работата на полицията? Надали в другите градове ,като стане такова нещо , гл.инсп. отхвърля УБИЙСТВОТО.Ето защо в Троян убийците са на свобода и ще има все повече жертви всяка година!!!!!!!

Анонимен каза...

Бедата е, че беше пуснат търговеца в храма /училището/. Училищата са на делегирани бюджети и всеки ученик носи пари. Затова не се изключват ученици и не се подата сигнали за отсъствия и други прояви до полицията. Това е и учителите станаха търговци, а училищата - търговски дружества!!!

Кирилов каза...

Мама и тате са за бой. Едва в края на статията се споменават, а от там трябва да се тръгне. Преди детска педагогическа стая трябва да има такава за родители. Не случайно децата не носят наказателна отговорност. Те са отражение на родителите си и тяхната ангажираност и/или безхаберие.
Т.е. искам да кажа, че подходът, методът куца. А и, след като децата не носят наказателна отговорност, би следвало да бъдат съдени техните родители или настойници.

Анонимен каза...

Държавата трябва да се крепи на културата на хоратал Не може до всеки човек да има полицай. А и е добре държавата да разбере, че националната сигурност засяга и зависи от всеки човек. А част от хората не могат да живеят приемливо с ниските си доходи и това вероятно ги води до постоянно лошо самочувствие, страх, гняв и други отрицателни емоции, които децата виждат и попиват. Ама то нали там дето това и такова и работи, абе кой го е грижа за хората.

Анонимен каза...

Ееее един мислещ човек да има в тоя град - евала ! Браво на Ичев !

Анонимен каза...

Като са му виновни на г-н Ичев учители и училища, да дойде и да ми каже на мен като един обикновен учител без никакви права какво мога да направя срещу ученик, който ми казва: "Ти знаеш ли кой е баща ми" - бащата е служител подчинен на г-н Ичев....... Дали не трябва да започнем от там преди да обвиняваме учителите в незинтересованост!

Анонимен каза...

Че,от кога пък даскалите в Троян, спряха да се интересуват на кого отрочето учат?От кога даскалите спряха да се слагат,подмазват и полягат пред някакви измислени силни личности, без ясна причина?В новата ни история,след 1989-та година, примери колкото искаш.Гнус ме е от вас!

Анонимен каза...

Много резонни въпроси от страна на Ичев.

Анонимен каза...

Не може едни от най- големите непълнолетни келеши в Троян, да са децата на полицаите (Бисеров, Иванов) Първо да си видят собствените деца и после да търсят проблема в другите !

Анонимен каза...

Къде са педагогическите съветници на училищата?
В СОУ "В. Левски" - примерно се занимава с проекти ,че от там падат пари или контролира госпожата учителите, щото за това е назначена от Русенова!!!

Анонимен каза...

Репликата на г-н Ичев трябва да е не "изпускаме", а "изпуснахме"! Както и да е!?
Мерките трябваше да се вземат веднага след 89 година! Очакваха се такива последици, но кой да се досети в суматохата. На преден план бяха други по-важни "задачи" - приватизация, борба за по-печелившите пера от икономиката и търговията, създаването на канали за желаещите за емиграция, търговията с жива плът, наркотиците, и др, и др. Млатенето с бухалки по нощните улици на Троян беше често, да не кажа всяка нощ.
Всички последици от икономическата криза, която сега съм сигурна, че беше изкуствено създадена, или по-скоро предизвикана от мафиотските дейности на някои хора и банки, се отрази най-вече върху обикновените хора, и най-тежко върху детската психика и безпомощността на пенсионерите.
Каквото и да се направи от сега нататък ще е много трудно, защото се е натрупал много негативизам, отчаяние, "болно" самочувствие, безхаберие, незаинтересованост, липса на вяра в каквото и да е, и в който и да е.
Запазилите човешкия си образ и разсъждения считаме за луди, а лудите ни управляват, и са на свобода. Безнаказаността е сигурността на престъпниците и мафиотите, и така докато се самоунищожим.
Проблемите в България ще са след голямото "лапане", което е в момента.

Анонимен каза...

Радвайте се - съвсем естествено евроатлантическите "ценности" се овладяват най-лесно и най-бързо от децата. Така ще бъде и с останалите "евроценности" - педерастия, педофилия, ще има гейбракове. Абе въобще ценности. Вече сме поамериканчени европейци.
Поздравления, господин Ичев, но целите и интересите на политиците са различни от Вашите тревоги. Само Волен Сидеров говори против американизацията на нацията ни. Глас в пустиня!

Анонимен каза...

Родителите дали могат да знаят всяка една крачка на децата си,като те лъжат за всичко? Родителите, дали могат да следят децата си,докъто те са на работа, а децата им в междучасието вместо да закусят пушат трева и какво ли не? Учителите, които преподават и междучасията са в учителската стая и се подготвят за следващия час, дали могат да наоравят нещо? Аз мисля, че са безсилни! Децата, които са се поддали и които тепърва ще се поддадът, могат да намерят всякакъв изход за да излязат от всяко едно положение. Лошо, много лошо. А охраната в училище, педагогическия съветник-те трябва да обикалят двора и да следят всичко да е наред! Защото едно дете,което използва наркотици има 4 приятелчета и от тях 2 започват да използват..и тези 2 като имат по още 4 приятелчета? Какво следва? А вие Г-н Ичев, моля ви не замазвайте очите на хората с вашите думи. Трябват дела, а не думи! Започнете от хората, които разпространяват тези неща, от хората, които вкарват наркотиците в града,не работете за тях, а за вече малкото народ останал в нашия малък град. Нека живеем малко по-спокойно.Да не се разпространяват наркотици в целия град и в училищата. Нека хората, които правят това и си изкарват парите, даже от деца, които вместо да си купят закуска си купуват наркотик да идат на правилното място!

Анонимен каза...

14- Колко струва една закуска ? Колко струва наркотика? Ако имат пари само за закуска и евентуално за път,няма да купуват наркотици! Но има много разглезени деца ....За това са виновни родителите! Полицията няма как да им даде възпитанието за липсващите първи седем години....Това е задължение на родителите и те няма на кого се сърдят.Трябва да има първо родителски контрол! После е образувателната система,Общината и Полицията...И да напомня:детето не носи наказателна отговорност, а родителите му...А онези, които познават наркодилърите,да подадат сигнал в полицията! Това е зоконния начин на действия! Иначе всеки може да обвинява всеки! Колко граждани ще подадат сигнал?Това е закона и той трябва да се спазва от МВР! Проблема е в училищата! Няма контрол! Няма работеща система за сигурност на децата! Всеки вижда това! Идва ред на ОБЩИНАТА! Да видим какво ще направи тя!?! Тук е абсолютно прав Г-н Ичев! Той заслужава нашата подкрепа като граждани! Трябва ред от начало до край! От родителите,училищата, Общината и накрая МВР!

Анонимен каза...

15-ти,системата е образователна т.е. от образование

Анонимен каза...

16-Системата за сигурност - родителите,училищата, Общината и накрая МВР! Образувателната система е част от поредицата..Има училища, в които няма наркотици, а са също част от образувателната система... Въпроса е каква сигурност има в самото училище? Това зависи от ръководството! Точно и ясно казано!

Анонимен каза...

На този човечец не му ли писна да говори неща,които са всеобщо известни сред повечето млади жители в град Троян.Хваща децата,които носят по една цигара в тях.Какво толкова са направили,никой не е умрял от една цигара в крайна сметка.В повечето страни това вещество се използва за лечение,г-н Ичев!!!Престанете да преувеличавате!!!Аман от вас вече.Хванете тези,които наистина са виновни,а не децата,така можете да помогнете.А загрижените родители.Научете се да говорите с децата си,а не и бъдете падари.Щом искате да помогнете направете нещо смислено,а не плямпайте само врели некипели !!!

Анонимен каза...

Здравейте ,искам и аз да пиша платени коментари ,кой и колко плаща ?

Анонимен каза...

Хaхa, брaво, но нaй-вероятно те сaмите си ги пишaт и тук-тaм някои зaблуден тип..

Анонимен каза...

Господин Ичев,озаптете копоите си по пътя под формата на пътна полиция,защото се излагат и са взети на подбив и присмех.Вместо пътна полиция да бъде в помощ на шофьорите,те са се превърнали в глутница идиоти,които се надпреварват кой по-неправомерно да спира,кой да сипе по-големи обиди и кой да се прави повече на господ.Класацията държат именити личности като Иво Желязков,Бисер Блажков и небезизвестният и не на последно място господин Чакърски,който води класацията.Вземете мерки - нека не обиждат и вилнеят,защото един такъв идиот си отиде вече от полицията и стана тираджия,но те и за тираджий не стават...незнам как ще преквалифицират...срамота...некадърници прости

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |